Autor Wątek: POMOCY - osowiały królik!!  (Przeczytany 27157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
POMOCY - osowiały królik!!
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 28, 2008, 18:57:49 pm »
Mandżeta A co sprawiło takie wrażenie ?? Ja myśle, że juz nie bedzie konieczności jechania tam, bo też naprawdę mile się zaskoczyłam m weterynarzem.

Karusia A przez ile musze podawac jej papki ?? Kiedy moge wrócić na pokarm stały ?? Zapomniałam się o to weta zapytać :oh:
Poza tym chyba będę ja musała od poczatku przyzwyczajać do nowej karmy prawda ?? Bo wet powiedział, że głównie to jest powodem jej choroby. Zamieniam jej mieszankę na granulat Duo Cuni.
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2008, 19:17:46 pm »
Ciapusia, tak długo, az sama nie zacznie jesc normalnego pokarmu. Zachecaj ja do sianka szczególnie, podsuwaj pod nosek swieze z opakowania. Wiem, ze to moze za wczesnie, ale warto spróbować. Jesli zacznie juz jesc choc trochę to zmniejszaj ilosc papki. Gdyby nie jadła nic to 3x dziennie musisz ją tym karmić. Z tą zmianą karmy to nie wiem naprawdę, może i za szybko ja przestawiłaś, układ pokarmowy nie zdążył się przestawić i wyszło to co wyszło :/ . Ile mniej wiecej przed chorobą jadła miesznki i granulatu? Tak w proporcjach, czego wiecej i czy jej smakował Duo Cuni?

[ Dodano: Sob Cze 28, 2008 7:25 pm ]
Tu jest opisany pierwszy krok przy zmianie diety. Dotyczy własnie przerzucenia uszatka z mieszanki na granulat, skopiowałam ze stronki porad SPK.

Jak postępować przy zmianie diety królika.
Oto plan postępowania podczas wprowadzania zmian w diecie królika

Krok pierwszy w zmianach diety

1. Stopniowe mieszanie dotychczas podawanej mieszanki z granulatem docelowym.

2. Stopniowa zmiana proporcji granulatu w stosunku do mieszanki tak, aby w rezultacie po około 2 tygodniach całkowicie wyeliminować mieszankę.

3. Zmniejszanie porcji granulatu podawanego królikowi do maksymalnie 1 płaskiej łyżki rano i 1 płaskiej łyżki wieczorem.

4. UWAGA: podczas zmian nie podawać nic poza wyżej wymienionymi produktami oraz oczywiście sianem i wodą.

Podsumowanie: w ciągu dwóch-trzech tygodni królik powinien się przestawić na granulat. Trzeba obserwować jego trawienie, jeśli wszystko jest w porządku, to...

i dalej jest drugi krok, czyli wprowadzanie zieleniny.
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 28, 2008, 19:37:20 pm »
Sypalam jej trochę granulatu i miesanki (nie rozdzielałam za bardzo na proporcje :/ ). To znaczy ja zrobiłam błąd, ponewaz wymieszałam jej granulat z Vitapolu i Duo Cuni (z Vitapolu bardziej smakuje uszatym) i mała wybrzydzała. Teraz jak ma same Duo Cuni to je tylko ten cienki granulat - grubego nie chce ruszyć :/ . Nie wiem jak zmusic ja żeby jadła ten gryby :(
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 28, 2008, 19:58:46 pm »
przypuszczam,ze powodem zatkania bylo linienie i zla dieta,uboga w wloknoa,zapewne malo jadla siana
mozesz dod. spazyc herbatke z miety i rumianku,dobrze dzial. przy zatorach
mozesz troche rozcieczyc marchewke z Gerberka bo rzeczywiscie jest gesta i ciezko sie podaje,podawaj z boku pyszczka,powoli,
mozesz "pogonic"ucholka aby pokical,wloz na tapczan,nie zeskoczy i tak kilka razy,ruch wspomaga prace jelit
dopaja najlepiej tymi herbatkami,to tyle co mogla dodac
szkoda,ze nie zadzw. do poprzedniego weta co podal kroliczce,leki przy zatorze sa b. wazne
tak jak pisaly dziewczyny nie pod. nic co zawiera cukier

jutro do wetki idziesz??
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 28, 2008, 20:08:06 pm »
Wetka powidziała, że jesli jej stan sie poprawi to ne ma potrzeby isc do niej, a w poniedziałek mam iśc do weta "macierzystego"(który dzisiaj byl niestety zamkniety).
Hmmm uboga w włókno ?? To jest ciekawe bo jak przez 3 lata karmiłam ja mieszanka Animals, która podobno ma bardzo mało włókna to nic jej nie było... dopiero przy zmianie diety zaczęła chorować... I przed choroba jadła właśnie sporo siana.
Eh tego lekarza poprzedniego  trudno było nazwać lekarzem... wątpię, że on w ogóle wiedział co to za choroba, bo nawet jej nie sprawdził (dał zastrzyk i tyle). Pytałam się go co jej dał to powiedział, że witaminy i glukozę....
Ogólnie będę go odradzała wszystkim komu się da, bo naprawdę wrażenia nie są miłe...
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 28, 2008, 20:33:47 pm »
jak jadla duzo siana to dobrze,przy zmianie diety tez sie mogla zatkac,tylko to jest tak,ze niepraw. zywienie      "wychodzi" pozniej,granulaty,ktore maja duzo wlokna wiecej od mieszanek,ukl. pkarm. uchola musi zaczasc "pracowac' szybciej niz przy diecie,jaka jest mieszanka dlatego trzeba zmieniac diete stopniowo
moze kup Cuni Complete,ten granulat wszystkie uchole uwielbiaja
pamietaj,ze mila wetka nie zawsze jest dobrym wetem,szczegolnie od lecz. ucholi

wedlg mnie kroliczek powinien dostac leki
zator to nie taka blacha choroba
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 28, 2008, 20:49:08 pm »
Więc jak z tego wyjdzie to jeszcze raz, powoli będe jej zmieniać z mieszanki na Duo Cuni. Nie widziałam i nie wiem gdzie jest dostępny granulat Cuni Complete więc myśle, że zostane przy Duo Cuni.
Zapewne powinna dostac leki, ale wetka nie mogla ich podac, bo nie wiedziała jakie dostała wcześniej. Tłumaczyła mi, że niektóre leki moga ze soba źle współdziałać i połaczenie ich może sie skończyc TM.
A tak to dodałam kierując się Twoimi zaleceniami rumianku i miety do wody Ciapuli. I jak bobo frut ma cukier to nie wiem czemu weterynarz to zalecił :hmmm
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 28, 2008, 21:13:36 pm »
chodzi mi o jutrzejszy dzien,jutro powinna dostac dawki lekow
mogla zapomniec o tym ze w skl Bobofruta jest cukier,lub nie pomyslala lub nie dokanca sie nie zna
cukier powoduje gromadzenie sie gazow,a co za tym idzie wzdecie,ktore czesto towarzyszy zatorowi i jest b. bolesne dla krolika,a twoj uchol nie dostal lekow p/wzdeciom,wiec mozesz sytuacje jeszcze pogorszyc,jaki ma brzuszek,miekki,czy twardy?
CC kupujemy najczesciej przez neta,np. Animalia
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 28, 2008, 21:19:49 pm »
To znaczy teraz b ed\ie co dziennie dostawać ten LAKCID.
Właśnie brzyszek rano miała twardy, ale teraz jej sie trochę zmiękczył, jednak nie jest idealnie.
Ale czy ten CC jest lepszy od DC* ?? Bo jak kupiłam DC to mam to teraz wyrzucić ??
Poza tym myślałam, że CC to jest miaszanka tylko, że zawiera DC... :hmmm
A brzusia masowałam, ale Ciapulka nie była z tego powodu szczęśliwa  i mi uciekała z kolan, a starałam sie to robic bardzo delikatne...
*DC znaczy Duo Cuni
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 28, 2008, 21:31:57 pm »
DC to Duo Cuni,a CC to "nowsza wersja"czyli  Cuni Complete,najzdrowszy granulat,nie wyrzucaj DC.moze polubi,moje nie tknely,nigdy,a CC lepiej kupic bo jest lubiany

Lakcid jest tylko na wyrownanie flory bakteryjnej jelit,nic poza tym,w zatorze nie bardzo Ci pomoze

masz w domu Bobotic,Espumisan???podaj tak jak pisze na opakowaniu do niemowlat
krolinka ucieka przed masazem bo ja boli brzuch dlatego pisalam,ze musi dostac leki,m.in. p/bolowe,p/wzdeciom i cos na poprawe pracy jelit,
podsuwaj pod pyszczej dobre pachnace sianko,moze masz suszki??
jadal zieleninke,tez mozesz podac,np.pietruszke,koperek
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:01:27 pm »
Czyli mam z nia jutro jechac do weta i powiedziec żeby dała jej jakies leki??
W domu mam tylko BOLDALOIN wsakzania:  niestrawność(uczucie pełności), zabrzenia wydzielania żółci i soku żołądkowego. Lekkie kurczowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Zaparcia. Jednak pisze: NIE PODAWAć DZIECIOM DO 12 ROKU ŻYCIA.
No i mam jeszcze zwykły węgiel.
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:39:05 pm »
lek na wzdecia,ten moglabys podac
wegiel nie jestem pewna,spr.moj poprzedni Funiek dostal przy zatorze ale nie pamietam dokladnie
tak idz do weta i powiedz,ze bobkow nie ma i uchol jest nadal osowialy
kazdy wet. ma inne sposoby lecz. zatoru ale najwazniejszy jest lek p/bolowy,p/wzdeciom i na przyszpiesznie pracy jelit
bez lekow nie sie nie obedzie,jak to zator

moze ktos z sasiadow ma lek p/wzdeciowy?
- Albert Einstein

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:48:30 pm »
Ja bym nie podawała na własną rękę żadnych leków przeciwwzdęciowych których nie znam i nie wiem czy mozna stosować u królików. Bobotic tak, bo to dla niemowląt i moj wet też podawał to Szarusiowi przy zatorze. U mnie to było tak, ze przy zatorze zawsze były wzdęcia niestety :/ ... Ciapusia, lepiej będzie jesli jutro pojdziesz z małą do tej wetki, niech jej da leki niz masz sama ryzykować tym który masz w domu. Jak się czuje króliczka ??  Nadal ma boleści, jest osowiała?
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 28, 2008, 22:56:44 pm »
Nie wiem mam jeszcze RAPACHOLIN wskazania: niestrawnośc, dolegliwości trawienne(nudności, bóle brzucha, odbijania, wzdęcia, zaparcia), dyskinezy pęcherzyka żółciowego.
STOSOWAC POWYZEJ10 ROKU ZYCIA.
Chyba moze byc prawda?? I jak ja mam to podac??
Edit: Karusia moze rzeczywiscie tak bedzie lepiej. Ciapula zjadla trochę siana i się umyła. Z chęcią napiła się wody z mieta i rumiankiem. Podałam jej LAKCID i probowalam masowac brzuszek, ale uciekala. Nie wiem wydaje mi sie ze zrobila bobki,  bo siegala glowa do odbytu i potem cos przezuwala.
Co ja mam jutro tej wetce powiedziec??
Nic skargi nie pomogą -

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 28, 2008, 23:01:42 pm »
nic juz nie zrobisz jak nie masz lekow,ktore sa spr. i mozna podac bez weta
jutro z rana do weta
dopajaj herbatkami i karm,po miecie dostanie apetytu,a rumianek jest stos. wlasnie przy zaparciach

NIE PODAWAJ ZADNYCH LEKOW,RAPAHOLINY TEZ,ponizej wklejam Ci linka,poczytaj dokl. i spokojnie,bedziesz wiedziala co powinien wet. o zrozumiesz co to zator

uchol nadal osowialy?

http://www.uszata.com/eksplorer/zdrowie/GIstasis.html
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 28, 2008, 23:05:25 pm »
Niestety żadnego linku nie widać..
Nic skargi nie pomogą -

Sen

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 28, 2008, 23:06:55 pm »
http://www.uszata.com/eks...e/GIstasis.html  -  u mnie widać.
Jak dalej nie widać, to LINK

[ Dodano: Sob Cze 28, 2008 11:07 pm ]
A jak nadal nie widac, to ja juz nie wiem o co chodzi  :oh:

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 28, 2008, 23:07:29 pm »
juz jest
- Albert Einstein

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 28, 2008, 23:16:47 pm »
Ta link jest juz widoczny. Teraz zabieram sie za czytanie.
Nic skargi nie pomogą -

Offline Kate

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 29, 2008, 02:48:58 am »
Niezbędna!! lektura:
"Zatkanie" przewodu pokarmowego królika ---> www.lecznica-oaza.strefa.pl/biblioteka/artykuly/kroliki/kule%20wlosowe.htm

Oprócz leków, masażów brzuszka, dokarmiania oraz dopajania doustnego, podstawą w leczeniu zatoru u królików jest również nawadnianie, czyli podawanie kroplówek podskórnych. W ciągu dnia  trzeba podać ok. 80-100ml. Najlepiej 'na raty', czyli jednorazowo podawać po ok. 20-30ml.

Na własną rękę NIE dawaj żadnych leków. Niektóre leki, które są bezpieczne dla człowieka, psa czy kota mogą okazać się śmiertelne dla królika.
Sprawdzone leki, które bezpiecznie można stosować u królików to m.in.: na wzdęcia - Bobotic, Espumisan, na poprawę perystaltyki jelit - Metoclopramid, Gasprid, przeciwbólowe - Metacam (dostępny jest też w syropie-zwykle b. chętnie spożywany przez króliki).

We wrześniu minie rok, jak razem z moją Zuzią walczyłyśmy o jej życie. Miała zator. Dwa tygodnie była leczona, niestety bez rezultatu. Skończyło się operacją. Wet, z jej żołądka wyjął bezoar wielkości 2 orzechów włoskich.

To nie są żarty. Zator musi być dobrze leczony (a do tego potrzebny jest dobry wet - fajnie jak jest miły, ale tutaj zdecydowanie ważniejsze jest coś innego - doświadczenie praktyczne w leczeniu królików!), bo inaczej może skończyć się to tragicznie. Taki prawdziwy zator, to realne zagrożenie dla życia królika, który nieodpowiednio leczony (albo wcale) zwykle kończy się śmiercią zwierzątka.

W artykule, który Ci powyżej podałam, wszystko jest dokładnie opisane, dlaczego takie, a nie inne leczenie itd...

Sposoby domowe (które podały już dziewczyny) także mogą okazać się b. pomocne w leczeniu zatoru. Ale stosuje się je tylko wspomagająco, razem z leczeniem podstawowym. Same, nie mają raczej zbyt dużego zastosowania w przypadku tak poważnej choroby jaką jest "zatkanie" przewodu pokarmowego u królika, chyba, że mamy do czynienia tylko z lekką niedyspozycją (co też się przecież i króliczkom może zdarzyć ;-)).
Herbatki z kopru włoskiego, miętową i rumiankową możesz podawać bez obaw. Co do siemia lnianego, to ja bym się troszkę bała, czy nie oblepi zalegającej "masy" i tym samym nie przeszkodzi w nawodnieniu jej. Ja bym podała siemie (jeśli w ogóle) w momencie, kiedy "zator" jest już odpowienio nawodniony. W soki z ananasa i inne tego typu cuda, nie bardzo wierzę. Działanie tych soków nie jest do końca sprawdzone - tak naprawdę, nie wiadomo czy działają choć w minimalnym stopniu. A np. taki ananas zawiera też dużo cukrów, więc podawanie soku jest dość kontrowersyjne. Bowiem, wiadomo, że przy wszelkich zatorach, wzdęciach nie jest w ogóle wskazane podawanie owoców czy nawet warzyw korzennych takich jak np. marchewka, które zawierają cukry.
W domu możesz też podać Espumisan dla dzieci albo Bobotic - oba leki dostępne w aptece bez recepty.
Metacam (ten przeznaczony dla psów - jest bezpieczny i dobrze się sprawdza u królików) dostępny jest tylko u weterynarzy. Natomiast leki na perystaltykę jelit dostaniesz wyłącznie na receptę.

No i przede wszystkim dobra diagnoza. W tym celu, najlepiej wykonać RTG jamy brzusznej (dla pewności) - 1 zdjęcie bez kontrastu, 2 z kontrastem - czyli w sumie dwa zdjęcia. U Zuzi dopiero Rtg wykazał, że żołądek jest cały wypełniony. Normalnie, to po ok. 6-8 godzinach, kontrastu już nie powinno być, a u Zuzi po tym czasie nadal tkwił w żołądku. Dobrze jest też w trakcie leczenia wykonywać kontrolnie RTG, by było widać, czy "blokada" przesuwa się do dalszej części ukł. pokarmowego. Dobry wet, powinien umieć wyczuć zator palpitacyjnie, powinien wyczuć jakiej konsystencji on jest (czy plasteliny, czy twardy jak kamień), ale to rzadkość, niestety :(
Gdybyś robiła Rtg, to ja bym jeszcze przy okazji sprawdziła zęby/korzenie zębów tzn. zrobiła zdjęcie czaszki. Niech wet też sprawdzi, czy ząbki nie przerastają, tzn. czy nie tworzą się tzw. "dzioby", czy zgryz jest prawidłowy.
Aha, do tych badań nie ma potrzeby znieczulania zwierzaka. To tak mówię na wszelki
 wypadek :icon_rolleyes Do Rtg wystarczy przetrzymać króliczka (zwykle ja pomagam w trzymaniu), a obejrzeć ząbki (trzonowce) można zwykłym otoskopem.

Mam nadzieję, że z Twoim króliczkiem wszystko będzie dobrze i szybko wróci do zdrowia. Oby to tylko nic poważnego. Niestety, musisz przypilnować wetów, żeby odpowiednio wzięli się za leczenie uszatka. Może wydrukuj te artykuły i pokaż im je??
Oczywiście, mocno trzymam kciuki za Ciapusię!!!!