Autor Wątek: Przekrzywiona głowa  (Przeczytany 20436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2008, 10:46:14 am »
Boże, Mageda, trzymam kciuki, żeby malec z tego wyszedł. Słodziaczek biedny  :( Mam nadzieję, że leki mu pomogą - lekarz twierdzi, że warto próbować, więc nadzieja jest. Pozdrawiam serdecznie  :bukiet Wygłaszcz uszatka od nas.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

józwa

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 07, 2008, 13:40:09 pm »
trzymam kciuki  za malego i duze brawa dla wlascicielki za serce i ....."jaja" ;)

Offline maro

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY FPK
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 07, 2008, 15:34:33 pm »
Mageda, mogę Ci na jakiś czas pożyczyć klatkę.
Maro

Na adopcję czekają:
Szarak http://www.przygarnijkrolika.pl/krolik-szarak-warszawa
i inni

Offline Mageda

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:40:49 am »
Wczoraj wieczorem w bardzo paskudną pogodę pojechaliśmy z maluchem do pani Agnieszki Lenkiewicz.

Mały dostał wczoraj 3 zastrzyki i ma je dostawać przez tydzień plus tabletkę

Oto leki jakie przyjmuje:
1. antybiotyk
2. catosal 0,5 ml
3. nootropil 0,3 ml
4. tabletka encorton 1/8

Dodatkowo muszę zaopatrzyć się w Lacidofil, który to jest lekiem osłonowym i podawać go 2 razy dziennie po 1/2 kapsułki, aby maluch się nie wyjałowił.
I bardzo ważne: trzeba go gimnastykować.

Wróciłam do domu z całą reklamówką strzykawek i igieł, tyle tego mam. Aż na cały tydzień.

Pani doktor powiedziała, że przez 2 tygodnie będziemy go leczyli, jeśli po tym czasie nic się nie zmieni to nie ma sensu, bo tylko będzie się męczył... Ale tak daleko w przyszłość to póki co, ale nie chcę wybiegać....

Także dziś jak wrócę po pracy dostanie maluch 3 zastrzyki i tabletkę. No i gimnastykować się będziemy.

Także trzymajcie kciuki, żeby było lepiej...

Offline mika2680

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:03:08 am »
Mageda, na czym polega ta gimnastyka??

joaenne

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:19:12 am »
3mam kciuki :) Podziwiam Cie za ogromne serce !!! Trzeba było zrobić zdjecie temu facetowi co oddał królika!! ( (Tych klientów nie obsługujemy  :>  lub spisać numery wozu :D :>  hehe Jezuuu co za ludzie!!!

mój własnie miał podejrzenie E.cuniculi ale nie wiadomo co mu, drga cały czas głową co wyglada na czkawke.. Najwazniejsze ze choroba jest zdiagnozowana a Twój maluch przyjmuje właściwe leki, do mojego nie mają pewności. Najwazniejsze ze je :) Tez byliśmy z Cwaniakiem u p. Wojtyś :)

Offline Mageda

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:28:36 am »
Przekręcamy delikatnie głowę w przeciwnym kierunku, niż jest skrzywiona.

Plus jeszcze masujemy mu karczek (to mu najwyraźniej pasuje bo nie protestuje)

Przed chwilą mnie ciapnął, nie odróżnił jabłka od palca ... :)

Muszę się pochwalić.... Od wczoraj wieczorem maluch przy piciu i dzisiaj przy jedzeniu ładnie prostuje główkę. Po prostu jak podtykamy mu picie pod nos czy jedzenie, to ustawiamy to pod takim kątem, żeby zmusić go do wyprostowania łepetynki... I prostuje tą główkę już nie na 2-3 sekundy, ale gdzieś na 20-30 sekund :)

Poza tym chcę go podtuczyć, bo naprawdę jest zabiedzony. Co mogę mu podawać, żeby mały przybrał na wadze?
Wczoraj ważył 600, wiek około 3-4 miesięcy

Offline nana

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:46:12 am »
Cieszę się,że są już jakieś postępy w prostowaniu główki-małe ale zawsze coś.
Mam nadzieję,że z dnia na dzień będzie lepiej i uda się wyleczyć malucha.
Trzymam kciuki dalej i pozdrawiam  :przytul

joaenne

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:52:12 am »
Bardzo dobre bo tuczące są płatki owsiane, orzechy i granulat dla maluchów.

Mój uwielbia owoce a najbardziej jabłka i banany :) a za dropsy jogurtowe (tuczace) dałby sie pokroić :D

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:05:17 am »
Matko, joaenne, raz na czas to i owszem (oprócz dropsów), ale nagłe dorzucenie tego wszystkiego do diety może nie wyjść królisiowi na zdrowie.
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Offline zgaga14

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:10:08 am »
tak, tak - płatki owsiane i pszenica - tyją aż miło patrzeć - głaski dla kicolka  :bukiet

Zdumiewają mnie ludzie.
"Pomogłam -działaczowi SPK z innego miasta- ponieważ zgłosiłam mu umierającego królika! Sam musiał tam pojechać, odebrać królika, zajmować się zdychającym/ciężko chorym zwierzęciem, ale co tam! Jak ten działacz SPK śmie nie doceniać mojej ciężkiej roboty???????!".I tracę wiarę w ludzkość, serio.

Offline nana

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:14:50 am »
Ja dla dla podtuczenia ucholka poradziła bym zwiększyć porcję granulatu,no i bananka (jest lekkostrawny i dobrze przyswajalny)-oczywiście w umiarkowanych ilościach.
Natomiast żadnych dropsów itp.-to niezbyt zdrowe,tym bardziej dla młodego króliczka.
Od czasu do czasu można dac orzeszka oraz ziarno słonecznika-wysokokaloryczne.

joaenne

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:51:20 am »
O MATKO :)
Przecież chyba nikt rozumny nie wcisnął by tego wszystkiego królikowi...!!! Podaje przykłady tuczących pokarmów... nie posądzaj mnie o brak rozwagi hehe. Mageda napewno domyśla się ze wszystkiego królowi nie poda :) ....fakt moze dropsy napisałam pochopnie ale już zapomniałam jak mój był mały :D Ma 7 lat, nie narzeka i wczoraj akurat zrobiliśmy usg dla kontroli i króliczyna w pełni zdrowia :)

Balb

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 09, 2008, 16:39:01 pm »
A ja bym mu nic poki co nie zmieniala, moze dawalabym troche wiecej granulatu.

Szacuneczek dla Ciebie za serce dla malucha. Trzymam mocno kciuki za jego powrot do zdrowia.

Offline nika73

• Członek SPK wspierający/honorowy
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 09, 2008, 19:11:05 pm »
Mageda  :*  tak sie cieszę  :jupi
  Normalnie z tym zwrotem chorego królika do sklepu- to prawie jak "u nas" - tylko, że nie chciano zwrócić pieniędzy a kobiecie co go oddawała królik "wisiał"  :(

Z tymi ćwiczeniami i masażami to niezły pomysł  :lol  tylko delikatnie i z wyczuciem
( jestem fizjoterapeutką ;) ) i żeby zmaksymalizować skuteczność:
1. masaż
2. ćwiczenia

a na chwilę przed masażem warto delikatnie rozgrzać po stronie przykurczonej ( tzn. tej w którą jest odwrócona głowa- ją trzeba "rozciągać" )
  Możesz to zrobić bezpiecznie na różne sposoby, np. małym termoforem, kocem elektrycznym albo zwykłą butelką z ciepłą wodą - nawet plastikową ( tylko uwaga, żeby nie poparzyć )

Potem delikatny masaż ( wygłaskiwanie, zeby królis sie maksymalnie rozluźnił )
a na koniec lekka redresja - odchylenie głowy z lekkim przetrzymaniem- a nawet odgięciem w przeciwna strone- o ile nie ma oporu zbyt silnego- zeby maluchowi nie zrobic krzywdy  :/

To nie jest przyjemne raczej- lepiej wiec robić "po trochu" a parę razy dziennie z przerwami, niż intensywnie "na raz"  :D

Życzę powodzenia i trzymamy kciuki  :heart
Życie jest piękne... pomimo wszystko

Arya

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 09, 2008, 20:15:08 pm »
A ja mam pytanie.
Latek czasem podczas snu, przekrzywia główkę na bok.To trwa max. 5 minut.Ma to rzadko, czasami.
Mam sie zamartwiac ?

Offline maro

• Użytkownik
  • *
  • POŚREDNIK ADOPCYJNY FPK
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:09:00 pm »
Mageda dodaj granulat plus sinko non stop pyszne suszonki zuzali. Najlepszy jest Duo Cuni ale u Was niestety go nie ma. Dzięki Robinowi C znalazłam sklepik w Białym który mi go sprowadza. Wcale bym się nie obraziła gdyby i w Waszym sklepie on był.
Bardzo sie ciesze, że mały wraca do zdrowia. Co z klatką?
Pani Agnieszka delikatnie powiedział że moge tym zarazić swoej krole, ale zaproponowała mi odkażenie klatki przez noc w lecznicy pod specjalną lampą.
Maro

Na adopcję czekają:
Szarak http://www.przygarnijkrolika.pl/krolik-szarak-warszawa
i inni

esculap

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 09, 2008, 21:32:38 pm »
Arya Nie

Arya

• Gość
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 09, 2008, 23:24:03 pm »
esculap, dzięki za odp.
Bo wlasnie kiedys mnie już korcilo by o tym napisać, dizś tak zrobił, a wiedziałam że jst tu temat o glówce przekrzywionej i chciałam się zapytać  :lol

Offline Mageda

• Użytkownik
  • *
Przekrzywiona głowa
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 10, 2008, 09:49:16 am »
Maro - za klatkę serdecznie dziękuję, ale wolę nie ryzykować, jeśli potem miałabyś mieć z tego kłopoty... Maluch spokojnie da radę w tej skrzyneczce co siedzi obecnie.

Co do Duo Cuni - to od pewnego czasu jest i u nas. Nie mamy co prawda całej lini tego Duo Cuni, ale tylko 3 rodzaje produktów na początek, ponieważ szefowa chce zobaczyć jak to będzie schodziło.

Maluch lata po mieszkaniu i tylko bobki zostawia.

Czy 60 dkg to bardzo mało jak na 3-4 miesięcznego królika?