Autor Wątek: załatwia się wszędzie  (Przeczytany 22634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marg1313

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« dnia: Marzec 20, 2008, 08:40:08 am »
Moja Frytka ma ok 5 lat. Jest  u mnie od 11 lutego. Wcześniej była w okropnych warunkach, brudna , głodna z zapaleniem płuc. Teraz jest już zdrowa i to naprawdę kochana królinka. Mimo tego co przeszła garnie się do czlowieka. Biega za nami, zasypia na kolanach. Jest tylko jedna rzecz która mnie dziwi i niepokoi. Frytka załatwia się wszędzie tam gdzie akurat jest. Nie chodzi tylko o bobki , ale też sika wszędzie. Mają z Mańkiem wspólne pomieszczenie ( pralnia wyłożona kafelkami, na połowie podłogi stary dywan), w którym stoją ich cały czas otwarte klatki. Maniek swoje potrzeby załatwia tylko w klatce ( tyeraz rówież w klatce Frytki). Frytka natomiast potrafi sie zsikac nawet na naszych kolanach. Nie jest to dla mnie problemem. Pralnię sprzątam mopem , dywan trzepię na ogródku, na kolana kładę ręcznik, zresztą nawet jak sika w pokoju córki to nie problem (ona zaraz sprząta).
Czy inne kroliczki też tak robią. A może Frytka jest chora. ( wet mówi że jest zdrowa). Biegała tyle lat po zimnym betonie,w klatce miała gnój(!!!),  pewnie była nie raz zaczadzona (węglowy piec CO w kotłowni).
Proszę napiszcie co o tym myślicie.
“Ratując jedno zwierzę nie zmienisz świata, ale dla tego jednego zwierzaka zmieni się cały świat…”

Offline mika2680

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2008, 09:34:43 am »
Poprostu nie była nauczona czystości. Klatka może jej się kojarzyć z gnojem (jak to napisałaś) a że królki to czyste stworzonka to poprostu robi tam gdzie czysto.
Wydaje mi się że powinniście zacząć ją uczyć robić potrzeby w kuwecie, może dobrym rozwiązaniem będzie kuweta zewnętrzna?

Offline nana

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2008, 10:21:05 am »
A mnie trochę zastanawia to jej posikiwanie...czy ona bardzo często sika,czy tak w normie?może pęcherz ma zaziębiony...?
Bo co do bobkowania wszędzie ta tak jak pisze mika2680-pewnie jest nie nauczona załatwiania się w jedno miejsce,a poza tym to dość powszechne,że krolik bobki zostawia wszędzie tam,gdzie jest.

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2008, 14:15:47 pm »
Marg, spora część królików łapie do czego służy kuweta. Tylko czasem trzeba je trochę bardziej zachęcić. wypróbuj metody z forum i z króliczych stronek. Wydaje mi się też, że Frytka może z czasem nauczy się czystości naśladując Mańka. U mnie Zając już różne maniany odpierniczał :oh:  najpierw, jak do mnie trafił, to załatwiał się gdzie popadnie, ze szczególnym wskazaniem na łóżko :bejzbol  potem mu to jakoś minęło, w jego ulubionym kącie pokoju wstawiłam dodatkową kuwetę, żeby miał dwa miejsca do wyboru... i było względnie czysto. Po przeprowadzce pierwszy dzień siedział tylko w klatce (taką radę wyczytałam na którejś z króliczych stron) i Zając działał jak w zegarku - na siusiu i boba wskakiwał do klatki, normalnie sielanka :lol . Teraz znów mu się odmieniło... ale są dwie kuwety i jakoś dajemy radę. Mysza na szczęście jest zdyscyplinowana i zawsze leci do kuwety, za coraz na czas dostaje nagrodę (żeby jej się nagle przypadkiem nie "odwidziało"  :diabelek ). Ona to ogólnie lubi w kuwecie przesiadywać - to jest wydaje mi się klucz do sukcesu - żeby uszaczek po prostu lubił to miejsce, żeby mu się kojarzyło pozytywnie. Powodzenia i ściskamy :przytul
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

esculap

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2008, 15:55:16 pm »
A czy takie posikiwanie to nie ma coś wspólnego ze znaczniem terenu?

Offline mika2680

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 20, 2008, 16:25:10 pm »
esculap, tak może to być tez zaznaczanie terenu  :/

esculap

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2008, 17:02:55 pm »
Tak tylko zapytałam   :icon_redface

Offline RobinC

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 20, 2008, 23:32:04 pm »
moje sposoby na zachęcenie/nauczenie sikania do kuwety:
- coś do pogryzania przy kuwecie (sianko, patyczki, nawet micha) - król siedzi na "tronie" i się nie nudzi  :lol
- jeśli siknął gdzieś gdzie nie trzeba to wycierałem to papierem i papier do kuwety a miejsce obsikane oczywiście od razu "zdezynfekowane"

Gryzel miewał czasem okresy buntu, szczególnie w czasie dojrzewania, przed kastracją i wtedy nic nie działało poza prewencyjnym zganianiem go z łóżka, jeśli chcieliśmy w miarę komfortowo pospać  :oh:
Wirtualne Biuro - Warszawska 6, Białystok - wsparcie w biznesie

Offline Driada

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2008, 16:45:47 pm »
Cytat: "RobinC"
moje sposoby na zachęcenie/nauczenie sikania do kuwety:
- coś do pogryzania przy kuwecie (sianko, patyczki, nawet micha) - król siedzi na "tronie" i się nie nudzi  :lol
- jeśli siknął gdzieś gdzie nie trzeba to wycierałem to papierem i papier do kuwety a miejsce obsikane oczywiście od razu "zdezynfekowane"

Moje maleństwo też załatwia się w różnych miejscach. Zastanawiam się czy kiedyś mu przejdzie. Ma naprawdę dużą klatkę, a załatwia się tam gdzie popadnie, tylko  w rogu jest czysto bo tam śpi. Wypróbuję sposoby RobinC. Mam nadzieję, że przyniosą rezultat.
*Człowiek, który potrafi rozmawiać z drzewami nie potrzebuje psychiatry. Niestety większość ludzi sądzi inaczej... *

Suwaczek z babyboom.pl" border="0

Offline Martunia

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2008, 15:26:00 pm »
Odkopuję temat, ale nie chcę nowego zakładać ;p

Powiem tak: Foxy nie załatwia się wszędzie, ale tak:
żwirek ma w jednym rogu, w drugim jest pusto, w trzecim jest ręcznik, w czwartym też, ale tam wisi poidełko.
A ona załatwia się w trzech rogach: tym ze żwirkiem, tym pustym i tam gdzie ręcznik.(plusem jest to, że nie załatwia się gdzieś po środku)
Na stronach pisze że królik sam wybiera, gdzie chce się załatwiać, ale ona wybrała aż 3 miejsca :oh:
Oczywiście tam, gdzie nie ma nic wycieram i wrzucam do żwirku a ręcznik czyszczę.
Co jeszcze można zrobić z tym? x)
Chanel

Foxy

:(

manatasia

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2008, 17:49:21 pm »
Cytat: "Martunia"
Odkopuję temat, ale nie chcę nowego zakładać ;p
Oczywiście tam, gdzie nie ma nic wycieram i wrzucam do żwirku a ręcznik czyszczę.
Co jeszcze można zrobić z tym? x)

Dezynfekujesz to miejsce za każdym razem octem? Nie zawsze samo wytarcie i wrzucenie w kuwetę pomaga. Królik czuje w tamtym wytartym rogu woń swojego moczu i możliwe jest, że będzie się tam nadal załatwiał mimo twoich usilnych starań :)

Offline Martunia

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2008, 18:24:28 pm »
Chyba spróbuję z octem :D dziękuję  :*
Chanel

Foxy

Offline nika73

• Członek SPK wspierający/honorowy
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 16, 2008, 23:32:02 pm »
Wasze królaski są jeszcze malutkie :) cierpliwie trzeba je uczyć i pokazywać- załapią  :lol
  Melka, która jeszcze niedawno sikała gdzie popadnie nawet w klatce- potem w jednym pokoju... teraz biega po całym domu i ewentualnie bobki zostawia jeszcze ( ale już nie takie ilości ) - za to poza klatką biega siusiać do łazienki- do kuwety kotki  :diabelek
 Zuch dziewczynka  :bukiet - po prostu podrosła i zmądrzała  :jupi
Dziewczyny - uzbrójcie się w cierpliwość i konsekwencję ;)
Życie jest piękne... pomimo wszystko

Offline Martunia

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2008, 12:56:16 pm »
Foxy już powoli łapie :D przynajmniej stara się siusiać do kuwety bo bobkuje gdzie popadnie. No i w pokoju mi nie siusia, tylko czasem zdarzy jej się na łóżko. No, ale nic :D poczekamy, zobaczymy ;)
Chanel

Foxy

esculap

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 30, 2008, 09:19:16 am »
Mimo, że Zdzisek  nie jest już maluchem od tygodnia ma nową zabawę. W kąciku, w którym stoi klatka (czasem musi być zamykany) ściany są obsikane na wysokość 90 cm. Mierzyłam. Nie mam pojęcia jak on to robi.

Offline bosniak

• Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • **
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
    • Uszate serduszka czekają...
  • Moje króliki: Antosia i Masza
  • Za TM: Klusia, Venus, Nala, Diego, Jaskier, Rusałka, Azja, Moona, Astra, moja jedyna Helenka, Miś , House
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 30, 2008, 10:09:48 am »
Cytat: "esculap"
Mierzyłam

:hahaha
Cytat: "esculap"
Nie mam pojęcia jak on to robi

Z podskoku. Z półobrotu  :lol
Zapraszam do Uszatej Przystani: www.facebook.com/uszataprzystan

Nuna

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 30, 2008, 10:30:25 am »
A to akrobata :) moja LIlly tez obsikuje wszystko dookola, ale takich rekordow na szczescie nie bije  :jupi

Gina

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 30, 2008, 14:24:39 pm »
Rudzik sika naziemnie. Łatwiej zakamuflować, by pani się nie zorientowała dopóki wilgoci nie poczuje :bejzbol Ale z drugiej strony dobrze, że scian nie obsikuje i chyba już się uspokaja. Znów zaczyna sikać tylko w klatce :jupi

Offline mika2680

• Użytkownik
  • *
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2008, 16:20:51 pm »
Mój Kulek dzisiaj  z 6 razy mnie obsikał z wyskoku  :zdenerwowany  :bejzbol  :bejzbol
Normalnie gada dobije własnorecznie  :zdenerwowany
A taki był kochany  :P  No i Brunio dziś TYLKO raz mnie obsikał jak przyszłam z nim chwilkę posiedzieć żeby nie czuł się samotny.

Purin

• Gość
załatwia się wszędzie
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:09:12 pm »
Moja króliczyca ma JEDNO,JEDYNE MIEJSCE gdzie się załatwia kiedy jest wypuszczona.Nie,nie jest to klatka.Jest to pewin fragment jej ceratki  :hm: