Autor Wątek: Najlepsza mieszanka...???  (Przeczytany 7984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sylwia13

• Gość
Najlepsza mieszanka...???
« dnia: Listopad 21, 2007, 20:38:22 pm »
Mam taki problem już kiedyś założyłam temat żeby przyzwyczajić królika do granulatu, ale nie udało się.
Dostałam radę żeby wziąść królika na głodówkę i podać wtedy granulat to napewno zje, niestety......
Ona wolała być głodna niż dostać granulat :(  i zawsze dawałam jej mieszankę bo przecież króliś nie może mieć pustych jelit :( Czyli nic nie jeść.
Muszę podawać jej mieszankę bo granulatu nie zje za nic w świecie :oh:
I chciałam się zapytać czy znacie jakieś mieszanki które nie szkodzą królisiowi??
Narazie podaje jej "Macio i jego królik" bo nie ma w sobie tak dużo kolorowych chrupek.
Wiem że mieszanki nie są najzdrowsze ,ale ja mam takiego królika że jak się na coś uprze to musi być tak jak ona chce :oh:

anka1388

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2007, 20:58:56 pm »
A jaki dostawala granulat ? Moze akurat ten co podawalas jej nie przypasowal?
Ja dawalam mojemu Miskowi kiedys jak zmienialam z mieszanki na granulat Duo Cuni, ktorego nie tknal... kupilam wiec polecany przez wiele osob z forum Cuni Complete, i ten wlasnie mu tak sie spodobal, ze za niego moze zrobic wszystko... :)

Kazda mieszanka bedzie szkodzic krolikowi, poniewaz krolik wybiera z niej to co on najbardziej lubi (zazwyczaj sa to produkty zawierajace duzo cukru..)

Moze nalezy kupic inny granulat i jeszcze raz sprobowac... ?

naomi19

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2007, 21:36:19 pm »
Sylwia- królika nie tak łatwo przestawic na granulat i trzeba byc wytrwałym.
ja tez miałam momenty zwątpienia czy się w ogóle uda, pomimo, że Buńka była głodomorem.
Na prawdę- duzo cierpliwości trzeba...
I czasu.

Nie wiem, która mieszanka jest najlepsza, ja bym obstawiała Vitakraft Emotion, z tymże nie bardzo nadaje się na codzienne stosowanie.
Może jakies mieszanki firmy Versele Laga, czy Vitakraftu właśnie? Poczytaj składy, i spróbuj dobrac najlepszy. Zwracaj uwagę, żeby mieszanka wyglądała jak najbardziej naturalnie, np granulat plus jakies suszone warzywka.

Arya

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2007, 14:13:39 pm »
Ja bym proponowała Vitakraft Emotion z mieszanka Versele Lagi. mieszanak wersele lagi podobno ma b. mało ziaren więc może akuray

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2007, 15:32:24 pm »
Ja jej dawałam granulat Dako-Arta "Chrumiś", ale szybko się przekonałam że jest zły, a potem kupiłam jej granulat WILDLIFE PREMIUM RODENT FOOD w Tesco.
I tak go nie je... :(
Zobacze te mieszanki co mówicie.
Ja jak najbardziej bym chciała żeby ona jadła granulat. A co sądzicie o granulacie "FRYKAS"
na stronie Kaziora  pisze o nim że jest dobry.

Wasze króliczki kiedyś to miały?

anka1388

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2007, 16:06:35 pm »
Ja Ci polecam Cuni Complete, choc nie w kazdym zoologicznym mozna to dostac...;/ Ja kupowalam przez internet a potem jakos wychodzilo ze jechalam do wiekszego miasta to tam  :) i jest to tez granulat drozszy..

A ten Frykas to moj Misiek go bardzo lubi, ale stosuje to jakos smakolyk :)

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2007, 19:11:18 pm »
Frykas mozesz podawac tylko jako przysmak,a nie jako podstawowy pokarm
kupilas dobry granulat Wildlife,dodawaj do mieszanki po troch,niechcacy zawsze cos zje i tak sie przyzwyczai
ja moje poprzednie uchole "przestawialam"na granulat Vitakraftu ponad 2-3 miesiace,
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

Offline Karusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2007, 20:14:27 pm »
Sylwia13, Ja swojego Szarusia przestawiałam na granulat najpierw kupujac własnie mieszanke zawierajaca mniej ziaren, była to Cuni Indoor Nature Versele Lagi, bardzo mu smakowała :P , potem stopniowo dodawałam granulat Cuni Duo tej samej firmy... Poszło bez wiekszych problemow :lol
Trunia ['] na zawsze w moim :heart

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2007, 21:57:13 pm »
Dziękuje wam za rady :*  :heart
Może mi się uda dawać ten granulat. Skorzystam z wszystkich rad, ale najbardziej z rady Karusi bo zależy mi właśnie na tym żeby Kruszynka jadła granulat firmy Versele Lagi :)
Naprawdę serdecznie dziękuję za rady :*  :przytul  :heart

Arya

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2007, 16:25:56 pm »
A moze poprostu Kruszynce nie smakuje TEN granulat ? Moz ebyc tak, jeśli to jest to, to nie próbuj Duo Cuni , nie każdy królik to lubi, a spróbuj Cuni Complete - chyba nie ma królika który by go nie lubial i ma super skład. Vitakraft Emotion też może spróbuj - to mieszanka granulatów z dodatkiem ziół.

anka1388

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2007, 16:33:53 pm »
Patka966, heh... juz kilka osob pisalo Sylwi ze moze ten granulat co podawala jej kroliczkowi nie zasmakowal;p
A po za tym czytalam kiedys jakis post, gdzie ktos opisywal ze jego krolik nie lubi Cuni Complete a uwielbia Dou Cuni. to wszystko zalezy od smaku krolika :)
Sylwia13,  zycze powodzenia :) informuj czy Twoj uchol sie przestawil na granulat czy nie  :)

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2007, 18:23:26 pm »
Cytat: "anka1388"
informuj czy Twoj uchol sie przestawil na granulat czy nie  :)

Ok :)

Narazie staram się ją przyzwyczajić do tego WILDLIFE czyli do samego granulatu , a może potem na Cuni Complete lub Cuni Duo :)
Nie mam wprawdzie tego Cuni w okolicy, ale od czego jest Animalia.pl  :PP
Postaram się informować o przyzwyczajaniu Kruszynki do granulatu.

Arya

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2007, 21:17:34 pm »
Sylwia - w sklep.videozoo.pl jets taniej Cuni.W dodatku jakbyś chciała ziolka zuzali to za 3 opakowania 1 próbka gratis.

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2007, 18:14:49 pm »
Videozoo to też dobry sklep internetowy :)

Arya

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2007, 19:30:37 pm »
No wiem ;) Myślałam, ze ty nie wiesz, a tam się nieco bardziej opłaca niż na animalii ;)

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 25, 2007, 20:02:35 pm »
Za 6,50 zł 1 kg Duo Cuni jest też na Allegro.pl :P

Arya

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2007, 20:09:28 pm »
Strasznie tanio  :oh:  :wow
Ale ja i tak zostaje przy moim Cuni Complete :P

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2007, 20:43:27 pm »
No fakt Cuni Complete górą :jupi  :jupi  :jupi
Ale dość drogi :/

Arya

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2007, 21:36:34 pm »
No czy ja tak wiem ;) Mi on starcza na miesiąc :) więc znowu nie tak bardzo :]

Offline Ailime

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 25, 2007, 22:45:05 pm »
Dziwna nazwa tematu, nie ma czegoś takiego jak dobra mieszanka bo każda kiedy staje sie pokarmem podstawowym nie jest dobra.  :/  Jeśli chodzi o granulat Fibisko kocha Alexa :rotfl2

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2007, 17:23:50 pm »
Niewiedziałam jak nazwać ten temat może teraz lepiej :DD
Wiem że mieszanka nie jest zdrowa, ale jak się ma takiego królika co ja... :oh:
Narazie nie mam granulatu bo nie wybierałam się do miasta :(

Offline Ailime

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2007, 21:51:21 pm »
a jaki jest twoj krolik? ja gdybym miala wybor kramic mieszanka a kombinowac z naturalnym pokarmem wolalabym przestawic krolika na pokarm naturalny.

gosiaw

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 27, 2007, 01:24:11 am »
Ja jak przestawiałam Lulkę na granulat (była karmiona w sklepie mieszanką) to najpierw dosypywałam trochę granulatu do mieszanki. powoli tego granulatu dodawalam więcej a zmniejszałam ilośc mieszanki. w końcu został sam granulat i Luli to pasuje.Powodzenia :doping:

Offline Ailime

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 27, 2007, 08:50:51 am »
Cytat: "gosiaw"
Ja jak przestawiałam Lulkę na granulat (była karmiona w sklepie mieszanką) to najpierw dosypywałam trochę granulatu do mieszanki. powoli tego granulatu dodawalam więcej a zmniejszałam ilośc mieszanki. w końcu został sam granulat i Luli to pasuje.Powodzenia :doping:

No bo tak właśnie trzeba robić. Trzeba też dużo cierpliwości. Powodzenia!

Sylwia13

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 27, 2007, 17:28:16 pm »
Mój króliczek jest bardzo uparty :diabelek