Autor Wątek: Wapienko  (Przeczytany 15625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Agatkak0

• Gość
Wapienko
« dnia: Listopad 10, 2007, 14:00:44 pm »
Czy to normalne ze krolik sika w kolorze waienka ktore zjadl ? Herma ma pomaranczowe wapienko i wczoraj zauwazylam ze jej mocz byl w takim kolorze , minimalnie ciemniejszym. Czy wapienko zabarwilo czy to jest krew w moczu ?

Offline reniaw

• Użytkownik
  • *
  • Franuś
Wapienko
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2007, 14:05:05 pm »
Nie podawaj kostki wapiennej,to nie jest potrzenbe w diecie krolika.
Byc moze,ze to od wapna.
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
- Albert Einstein

natasza

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 16:46:33 pm »
Wapienka powodują kamienicę nerkową.Ja mojemu królikowi nie podaje wapienek dropsów i tym podobnych rzeczy ponieważ są niezdrowe.

Mandragora21

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2007, 17:53:55 pm »
Cytat: "natasza"
Wapienka powodują kamienicę nerkową.

mogą się przyczynic do nadmiernego odkładania wapnia w organizmie, jesli np. występuje jakaś dysfunkcja nerek.
Nie generalizujmy

Offline bell

• Członek SPK wspierający/honorowy
Wapienko
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2007, 23:18:35 pm »
Królik nie przyswaja wapnia i nie jest mu ono do niczego potrzebne. Jeśli królik nie wydala wapnia z nerek z powodu wady genetycznej, to w jego nerkach tworzy się kamień i nie można go w żaden sposób usunąć. Króliczek bardzo cierpi z powodu kolki nerkowej a w końcu umiera z powodu zatrucia organizmu. Ten problem dotyczy bardzo wielu królików, ale często właściciele nie wiedzą, że królik chorował na kamicę. Ostre objawy występują dopiero w ostatniej fazie choroby, często na kilka dni przed śmiercią.
bell

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2007, 06:13:14 am »
Cytat: "bell"
Królik nie przyswaja wapnia i nie jest mu ono do niczego potrzebne.
:wow Przyswaja i jest mu ono potrzebne. Nie wiem skad wzięłaś takie informacje.
Z resztą wypowiedzi sie zgadzam.

naomi19

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2007, 12:35:13 pm »
Cytat: "bonnie_blue"
Królik nie przyswaja wapnia i nie jest mu ono do niczego potrzebne.
:wow Przyswaja i jest mu ono potrzebne. Nie wiem skad wzięłaś takie informacje.
Z resztą wypowiedzi sie zgadzam.

Królik jak co to ma zaurzone usuwanie wapnia z organizmu, a raczej jego nadmiaru, a nie przyswajania :)
Jest ono potrzebne, tak jak innym żywym stworzeniom, widzę, że nastapiła jakaś demonizacja wapnia ;)

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2007, 21:09:09 pm »
Szanowne młode koleżanki, to nie jest miejsce na wykłady jakie ilości wapnia i w jakim okresie życia potrzebne są królikowi.Pierwsze zdanie to skrót myślowy, ci którzy poszukiwali informacji na ten temat wiedzą o co chodzi.Wiele roślin, granulat, woda itd, stanowiących codzienną dietę, zawierają taką ilość wapnia, której królik nie jest wstanie przyswoić. Odkłada się on nerkach, pęcherzu i przewodach moczowych.Chodziło o to,że wiele osób nie ma o tym pojęcia i podają takie wapienka albo inne paskudztwa, a ich zwierzaki potem cierpią.
Jak ktoś ma jakieś wątpliwości to proponuję dyskusję na ten temat z jakimś wybitnym specjalistą, np. prof. Bieleckim na SGGW, który codziennie ogląda skutki pomysłów "wszystko wiedzących" nastoletnich właścicieli królików.
bell

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2007, 21:10:25 pm »
Jeśli ktoś nie trzymał na rękach umierającego na kamicę królika, to raczej nie wie o co mi chodziło.

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 11, 2007, 21:46:43 pm »
Jeśli ktoś nie trzymał na rękach umierającego na kamicę królika, to raczej nie wie o co mi chodziło.
Tylko bez takich tekstow, ok??
Nie znasz nas, nie wiesz co przezylysmy wiecf nie masz prawa mowic takich rzeczy.

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 11, 2007, 22:20:47 pm »
To stwierdzenie faktu droga młoda koleżanko.
A na fakty, żaden dorosły człowiek się nie obraża.Szczególnie jeśli go to nie dotyczy.

dziunia82

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2007, 01:43:02 am »
#bell po Twoich wypowiedziach nie widac że jesteś starsza niz niektórzy użytkownicy forum.Dziewczyny udzieliły odpowiedzi takich jakie posiadały informacje a Ty (bez urazy) ale zmiaszałaś je z błotem używając określeń "młode koleżanki".A Ty masz jakeś rewelacyjne doświdczenie z królikami żeby tak sie odnosić do innych?Mam nadzieję, że nie weźmiesz tego do siebie. Pozdrawiam.

bonnie_blue

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 12, 2007, 06:35:59 am »
o stwierdzenie faktu droga młoda koleżanko.
A na fakty, żaden dorosły człowiek się nie obraża.Szczególnie jeśli go to nie dotyczy.
Skad wiesz ze mnie to nie dotyczy, stara oświecona koleżanko.
Moze bys nam napisala jak przeciwdzialac kamicy, jakie sa przyczyny, jak leczyc krolika z kamica, jaka stosowac diete?
Chetnie sie dowiem :)

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 12, 2007, 09:48:35 am »
"niektórzy użytkownicy" są w wieku moich dzieci, więc pozwalam sobie na okreslenia typu
"młode koleżanki". Jesli ktos uwaza, że to "mieszanie z błotem", to chyba ma jakiś problem.
W kazdym razie, to jest również zdanie jednego z moich dzieci, które jest studentem IV roku. Na tym forum droga dziuniu82 wiele osób ma kilkanaście lat i pisanie do nich postów na poziomie uniwersyteckich wykładów jest nieporozumieniem. Powód jest prosty, wiele osób ma trudności w czytaniu ze zrozumieniem,co widać po reakcjach na różne  założone tematy.
A w tle są takie historie, które można znależć na stronach spk- zatuczenie królika na śmierć czekoladą, głodzenie żeby nie rósł, celowe łamanie skoków itp. Tego nie robią kosmici, tylko właściciele królików- z głupoty, z braku podstawowej wiedzy i z przekonania że są najmądrzejsi na świecie.
bonnie_blue pytasz skąd wiem,że cię to nie dotyczy? Dziwne pytanie. Twój Bobisław choruje na kamicę i masz dużo szczęścia,że kamienie tworzą się w pęcherzu.Moje stwierdzenie dotyczyło śmierci królika z powodu kamicy nerkowej a ta sytuacja cię nie dotyczy.

Agatkak0

• Gość
No hallo ....
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2007, 17:30:08 pm »
Ja tylko sie spytalam o wapieniko , bo Herma lubi je jesc , czasem jedno w ciagu dnia . I dlatego spytalam m. in czy ono moze zabarwiac jej mocz. Nie sadzilam ze jedno pytanie moze wywolac taka reakcje. Gziekuje za wszystkie odpowiedzi. I pozdrawiam w imieniu Hermy i moim :)  :krolik

naomi19

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2007, 17:58:25 pm »
"niektórzy użytkownicy" są w wieku moich dzieci, więc pozwalam sobie na okreslenia typu
"młode koleżanki". Jesli ktos uwaza, że to "mieszanie z błotem", to chyba ma jakiś problem.

No to my mamy jakiś problem, dobrze, że Ty go nie masz ;)
Widocznie z nami jest cos nie tak.
Piszesz, że królikowi wapno jest do niczego nie potrzebne i że go nie przyswaja, piszesz, że ten, kto nie trzymał umierającego królika na rękach nie wie o czym jest mowa, a potem się oburzasz, że ktos ma odwage Ci zwrócic uwagę, że nie masz racji.
A co do info o problemach z nadmiarem wapnia w diecie, to wolałabym zasięgnąć informacji u bonnie- nie wiem, czy się tyle naczytałas o tym co ona, ale nie mnie to oceniać.

Agatka- jedno wpienko w ciągu dnia?  :wow  Na prawde lepiej bedzie ja je natychmiast wyeliminujesz z diety. Idealna ilośc wapnia w diecie to 0,6%, sam granulat zawiera więcej, więc takie wapienka sa niepotrzebne.

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2007, 19:30:37 pm »
czytać można dużo, tajemnicą pozostaje zrozumienie tekstu. 75 %dorosłych ludzi w tym kraju nie rozumie informacji podawanych w wieczornych "Wiadomościach" -to z badań naukowych prowadzonych w ubiegłym roku. Reszta bez komentarza droga naomi19. Jeśli nie zrozumiałaś mojego pierwszego postu do Agatki, to jej odpowiedź chyba rozjaśniła nieco twój pogląd na przyswajanie wania z kostki.  :P  :PP  :hahaha

Offline bell

Wapienko
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2007, 19:33:10 pm »
:icon_arrow

naomi19

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 12, 2007, 19:35:18 pm »
czytać można dużo, tajemnicą pozostaje zrozumienie tekstu.

Bez komentarza.

Mandragora21

• Gość
Wapienko
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2007, 21:29:34 pm »
ehhh, nie ma to jak być wszechwiedzącym, straszym człowiekiem....
mimo wszystko - nie zazdroszczę