Gizmo, moj uszatek ma 3,5 roku, nie mial poza zoladkiem zadnych innych ekscesow zdrowotnych, a jest ze mna od 6'tego tygodnia zycia. Jest krolikiem domowym, tj. nie ma klatki, zalatwia sie do kuwety i spi na skorze z baranka, ktora kola i codziennie 'prasuje'
2 miesiace temu na jego lapkach zauwazylam odgniecenia i zaczerwienienia, myslalam, ze moze ze wzgledu, ze zmienilam kuwete na wieksza- taka dla kotow i ze poprostu teraz zbyt wiele czasu tam spedza i podraznil nozki wiec wylozylam ja sianem na wierzchu, gruba wartswa, niestety nic nie pomoglo i Gimek malo sie ruszal, wiecej spal i byl jakis osowialy
Pojechalam z nim do szpitala weterynaryjnego na emergency, lekarz go zwarzyz, obejzal i przepisal mu zwykly krem antybakteryjny ktory stosowany jest do leczenia ludzi i powiedzial,ze widzial wieksze ranki i ze to nic powaznego. Kazal smarowac 2x dziennie i powiedzial, ze przejdzie..
Minely 2 tygodnie po smarowaniu i kroliczka nozki super sie goily, byly tylko zaczerwienione. Ja przez ten czas dostalam super propozycje i nowy projekt w pracy wiec wracalam bardzo pozno, padnieta i poprostu przez jakies 3,4 dni przestalam sprawdzac nozki.. na 4/5 dzien jak wrocilam do domu kroliczek juz kulal, a mi prawie serducho nie peklo
Postanowilam pojsc juz do normalnej Kliniki weterynaryjnej. Jak zobaczyl Gizmo lekarz byl bardzo zmartwiony, po zgrubienie na jednej z pietek bylo tak powazne, ze wygladalo jak guz ( 2 x nornalnej wielkosci pietki), powiedzial, ze to powazne odgniecenie i moze wdarlo sie juz glebiej w kosci i gizmo moze z tym zostac do konca swoich dni.
Gizmo dostal:
Stetydy w sprayu firmy VIRBAC: Lek OCORTAVANCE 0.584 mg/ml, (Hydrocortisone aceponate HCA) ktorym spryskiwalam skoki przez 2,5 tygodnia 2 x dziennie.
Antybiotyk: BAYTRIL 2,5% 2 x dziennie po 1,2 ml zmieszany z Ribena (soczek z wit C)
Podawalam wszystko regolarnie, wstawalam przez tydzien co noc o 4 rano i podawalam antybiotyk. W kuwecie od 3 tygodni jest tylko papierowy wsad i siano codziennie zmieniane na wierzchu. W sypialni wykladzina, krolik spi na baranie..nie wie juz sama co ten
taki wrazliwiec.
Po tygodniu podawania antybiotykow, 2 tyg sterydow, Gizmo wrocil do siebie..
3 dni po odstawieniu znalazlam na dywanie krople krwi...
Bylo to dokladnie w piatek i w piatek byl znow na emergency visit =.( Rana na nozce z ktora bylo najmniej problemow znow sie otworzyla ale tym razem byla tak gleboka, ze az do kosci, poprostu pekla, jak Gizmo rozczapierzal lapsko. Jak go trzymamal na rekach i Pani Vet otwierala mu ta ranke jeszcze bardziej, krol piszczal, ja myslalam ze mi serce peknie, i w tym komentarz, ze trzeba by bylo szwy na zywca zalozyc!!!!!! NA KTORE SIE NIE ZGODZILAM!!!!
Pani Vet nie miala doswiadczenia z krolami po piewsze i byla na zastepstwie, pomimo, ze super dziewczyna to nie dalam tego zrobic. Po drugie tlumaczylam, ze jak zalozy szwy to moim skromym zdaniem , gdy krol rozczapierzy swoja lape to wszystko sobie poprostu WYRWIE!!! =-0
Eh..no i zostal zalozony kompres i opatrunek..wcisnela mu w ta ranke Manuka Honey- nie wiem jak po polsku ten Miod bedzie sie nazywal, zalozyla na to kompres i obandazowala i kazala zostawic na 3 dni. dodatkowo Gizmo dostal znowu ten sam antybiotyk: BAYTRIL 2.5% z tymze 1 x dziennie tym razem.
Gimek jast przekochany <3 Wszystko pieknie znosi, je i kica normalnie, zauwazylam ze odkad choruje z lapkami czesciej przychodzi do mnie na glaski i sie ze mna piesci, kladzie na stopach etc. Wszystko podaje kolesiowi jak nalezy, a tu dzis niespodzianka, bo znowoz na tej niezabandazowanej lapce wszystko puchnie!!! AAAA!!!
Suma sumarum:
2 miesiace lecze juz Gizma, Wydalam na jego leczenie £200, tj. okolo 1 000 PLN!!! NIE WYDALAM JUZ FINANSOWO I NERWOWO I MARTWIE SIE!!! =.( Jasli mozecie prosze pomozcie.
Acha, kupilam taki puder antybakteryjny z firmy Johnson's Veterinary w Pets & Home dla krolikoch i aplikuje go na ta druga lapke. Podaje sklad: Chloramine T 2% w/w
Jesli mozecie, prosze pomozcie. <3 <3 <3
A tuataj macie Gizmo w calej okazalosci
TAKI Z NIEGO DZIELNIAK!
hehe
Posty scalilam. Do 6h od napisania wiadomosci mozna ja edytowac i niedozwolone jest pisanie jednego postu pod drugim. Prosze zapoznac sie z regulaminem forum
Tocha