Michak przede wszystkim na forum obowiązuje używanie kulturalnego słownictwa. Nawet jeśli takich słów używasz na codzień, okazujesz takimi słowami brak szacunku wobec rozmówcy. Forum jest ogólnie dostępne więc wszystkich wokół nie szanujesz?
Chyba każdy kto ma jakieś zwierzątko ma je właśnie dlatego że "fajnie jest mieć jakieś zwierzątko"
Ja też mam królika właśnie z tego powodu a nie dlatego że to wielka przykrość
masochistka ze mnie żadna
Puma Twój króliczek rzuca miseczką bo nie dajesz mu innej możliwości rozładowania energii. Kicanie po klatce to tak jakbyś spacerowała w łazience. Za mało miejsca i nieciekawe. Króliki są zwierzętami które w swoim naturalnym środowisku żyją na ogromnych przestrzeniach. Do klatek zamknęli je ludzie bo łatwiej złapać i zabić do zjedzenia zwierzaka w klatce.
Ciekawe że nikt nie dziwi się, że kota nie trzyma się w klatce, tylko cały dzień jest wypuszczony...
Rzadko wypuszczany królik nie wie że otwarta klatka oznacza: "możesz wyjść". Za to jak odchodzisz od klatki on to rozumie jako: "jest okazja, mogę uciec z mojego więzienia"
Normalnie dom jest schronieniem ale jeśli zamknąć kogoś w nim wbrew jego woli i przetrzymywać całymi dniami staje się on więzieniem.
To nic że przecież całymi dniami widzi pokój zza kratki. Gdy już króliczek zostanie wypuszczony na chwilkę czuje się niepewnie na obcym terenie i każdy nawet najmniejszy szelest budzi jego niepokój. Każdy dziwny cień na ścianie lub ćwierkający ptak za oknem. Jest tak pobudzony samym faktem znajdowania się poza klatką że boi się dosłownie wszystkiego.
Jeżeli obawiasz się że podczas spacerków po pokoju króliczek nasika Ci na dywan, postaw dodatkową kuwetę wyłożoną drewnianym żwirkiem i siankiem lub wyjmij kuwetę z klatki i postaw aby mógł z niej skorzystać poza klatką.
Możesz odrabiać lekcje, oglądać telewizję lub przyjmować koleżanki a króliczek w tym czasie może kicać po pokoju. Wystarczy że jesteś w pokoju i "masz na niego oko". Nie musisz cały jego pobyt poza klatką poświęcać mu pełnej uwagi. Królik który jest często wypuszczany mniej broi. Możesz mu zrobić domek z kartonowego pudełka które bez problemu dostaniesz za darmo w sklepie spożywczym, wystarczy zapytać.