Dyziowa z sola jest taka sama sprawa jak z kostka wapienna- nie podajemy jej uszatkom. Jesli chodzi o kolby, ciasteczka, delicje, dropsy itp, a takze mieszanki ziarnowe zdecydowanie jest to zły pokarm dla krolikow z bardzo prostych wzgledow- jest zupełnie niezgodny z natura krolikow, ich układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia tak wysokokalorycznych pokarmow, one tylko obciazaja go, spowalniaja jego prace, w efekcie prowadzi to do otyłosci i wielu chorob. W naturze kroliczki zywia sie trawami, korzonkami, listkami, kora, gałazkimi itp, jest to pokarm niskokaloryczny, zjadaja go w duzych ilosciach, dlatego tak wazne jest dla naszych domowych uszatkow sianko. Krolik karmiony po gryzoniowemu (mieszanki) jest tak zapchany, ze nie ma ochoty na siano, wybiera z mieszanki to co mu smakuje, nie dostaje wiec wszystkich składnikow odzywczych. lepszy jest wiec granulat. Ja tez przyznam sie bez bicia zle karmiłam swojego uszatka na poczatku dopoki nie trafiłam na SPK i inne dobre krolicze stronki. Mam ogromna pretensje do sprzedawcow sklepow zoologicznych, ze nie potrafia prawidłowa poinformowac nowych włascicieli
Wynika to z przeswiadczenia wielu osob ze krolik to gryzon, wiec diete tez musi miec jak gryzon
. Jesli popełniasz takie błedy zmien maluszkowi diete
Poczytaj jeszcze jak to zrobic w poradach SPK, na stronie
www.uszata.com i na stronie lecznicy Oaza
www.lecznica-oaza.prv.pl- jest tam dobry artykuł o zywieniu krolikow napisany przez dr.Lidie Lewandowska. N aforum tez jest troche tematow o zywieniu. Przede szystkim podstawa- sianko, woda, granulat(dobry z duza zawartoscia wLokna), warzywa, zioła, owoce- jako przysmak, zamiast dropso, kolb itp.
Przyczyna kamicy u SZarusia jest dokładnie nie znana, od dłuzszego czasu karmiłam go przecie z prawidłowo, ale byc moze te poczatkowe błedy wyszły
, czytałam gdzies ze kamica moze byc tez dziedziczna
. Szarus nie ma kamieni, ale piasek w pecherzu, wiec jest to lzejsza odmiana kamicy, ale z piasku kamienie tez sie moga tworzyc, musi byc na diecie niskowapniowej koniecznie...