A ja mam klatkę z firmy Ferplast, która podobno jest dla dwóch królików ; ) Niestety w wymiarach 120x60 lewno miesci się sam jeden Klusek, który i tak w nocy głośno protestuje przeciwko zamykaniu go na tak małej powierzchni.
W klatce mam :
a) porządek ; ) [czasami ^^]
b) częsc jadalną po prawej stronie klatki. Znajduje się tam domek (do którego Klusek nigdy, ale to nigdy nie wszedł bo zwyczajnie się tam nie mieści, ewentualnie wchodzi sobie na dach) na którym znajduje się miseczka z granulatem firmy Beaphar o nazwie XtraVital Care + ^^ Do tej części klatki zamontowane jest również duże poidełko na zgrabnym wieszaku (ja chrzanie te wszystkie poidełka mocowane na drucik! nigdy nie mogę ich na tyle dobrze zamontowac żeby nie spadały i zajmuje to od cholery czasu)
c) po lewej stronie klatki znajduje się paśnik z siankiem (najczęściej firmy animals, zuzali albo tzw sianko łąkowe
) oraz kuweta, wypełniona granulatem (z naturalnego drewna firmy Pinio - swoją drogą, rewelacyjny granulat, praktycznie się nie pyli)
d) Jako, że Klusek lubi kłasc się od czasu do czasu na czymś miękkim i ma zwyczaj rozkopywac sobie sianko żeby się na nim kłasc (a kocyk zjada prawie w całości o.0) denko klatki jest posypane "naturalną ściółką dla zwierząt domowych" firmy zoocenter. Ma to postac takiej pociętej słomy (prawie identycznej jak wyściółka dla koni).
e) No i oczywiście, po klatce walają się inne rzeczy, jak np rurka od papieru toaletowego, marchewka, pietrucha, gałązki i inne tego typu sprawy, żeby królik miał zajęcie ; ) Kiedyś Klusek miał obowiązkowo w swojej klatce maskotkę, ale jak już trochę podrósł to przyłapałam go na jedzeniu, a raczej rozszarpywaniu jej więc odstawiłam ją w ciemny kąt.
To by było chyba na tyle ^^
[ Dodano: Sob Sie 30, 2008 2:46 pm ]Rafał_0.o, Na samym początku tematu pytałeś czy wszystko jest ok. Moim zdaniem miseczka nie powinna stac pod poidełkiem, bo granulat może zamoknąc - wiadomo, z powidełka czasamie kapie woda ; )
Pzdr