Autor Wątek: Bieganie n a balkonie zimą  (Przeczytany 29201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aadek

• Gość
Bieganie n a balkonie zimą
« dnia: Styczeń 16, 2007, 15:16:25 pm »
Zastanawiam się nad wypuszczaniem Lorda na balkon. Jest zimno, więc  boje sie, że może sie przeziebić. Jest przyzwyczajony do temperatury okolo 22 stopni C. Czy nie powinnam go jakoś przyzwyczajać do nizszej temperatury? Mam stopniowo ochładzać pokój, czy mogę go od razu wypuścić?

Renata

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2007, 16:51:45 pm »
Gdy czasem wychodzę na balkon w zimie to Solan wychodzi za mną, nawet gdy w zeszłym roku był dziesięciostopniowy mróz to wychodził i nic mu nie było.
Tyle tylko że nie wychodził na długo.

bonnie_blue

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2007, 07:30:56 am »
moj biega po balkonie codziennie, wczoraj nawet zasnal na sniegu  :oh:
Na poczatku sporbuj go wypuszczac na pare minutek a potem mozesz zwiekszac ilosc czasu spedzonego na balkonie. chociaz u mnie to sie tak odbywa, ze albo mamy balkon otwarty i wchodzi do domu kiedy mu zimno albo go wpuszczamy kiedy stoi przy drzwiach :)

gonia05

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2007, 14:37:46 pm »
a latem? czy króliś może biegać na balkonie? niby moją malusińską wypuszczałam (robiłam jej 'zagródkę'), ale boję się, czy a) nie przeziębi się od zimnej podłogi, b)nie zjedzą jej robale typu komar. inna sprawa, czy po zasłonięciu szpar pod barierką balkonową mogę ją ot tak zostawić i jest szansa, że sobie nic nie zrobi?

Renata

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2007, 09:19:39 am »
Latem jak położy się na zimnej podłodze podczas upałów to mu będzie przyjemnie, gorzej jeżeli zostanie na słońcu bez możliwości schowania się w cień - przegrzanie jest bardzo niebezpieczne.
Najlepiej jeżeli tak jak u Bonnie będzie miał możliwość samodzielnie wchodzić i wychodzić na balkon bez uwięzienia na nim. Dotyczy to również komarów, jeżeli go będą gryzły to ucieknie do mieszkania. Jeżeli nie jest zaszczepiony przeciwko Myxomatozie to koniecznie go zaszczep bo komary roznoszą tę chorobę.
Naszym Solanem bardziej niż komary interesują się ptaki. Na barierkę zlatują się wróble i patrzą co to takiego  :wow Co gorsze to kawki i wrony też się zlatują. Nie wiem czy mamy rację ale bardzo się boimy aby któremuś z tych dużych ptaszysk nie przyszedł do móżdżka pomysł dziobnięcia tego "dziwnego stworka" i sprawdzenia co to... :/  Na wszelki wypadek przeganiamy ptaszory.

hybrid83

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2009, 13:24:51 pm »
Cześć! Jeżeli chodzi o wypuszczanie królisi na mróz to z doświadczenia wiem, że nie dzieje im się krzywda. Obecnie posiadam dwa króle, które z przyjemnością kicają po balkonie. Wcześniej, kiedy mieszkałem w domku z ogródkiem, królik sam domagał się wypuszczenia na dwór drapiąc drzwi. Biegał po śniegu po dwie godziny i tylko raz dostał kataru. Dochodziło do tego, że gdy otwierałem drzwi, żeby go zaprosić do mieszkania to odwracał się tyłkiem do mnie, dając do zrozumienia, że nie przyszła na to pora! Sam decydował o powrocie - drapał w drzwi, żeby go wpuścić. Wydaję mi się, że królik sam doskonale wie, co dla niego dobre.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2009, 16:51:47 pm »
moj krolik cala wiosne i lato przebywa na balkonie. jak ktos ma balkonik to jest to swietne rozwiazanie xd kroliki nie marzną od betonu !:p na balkonie maja wspanialy wybieg. balkon to taka duuuza klatka ;)
` deszczowy, zachmurzony czy słoneczny dzień.. jaki lubisz? `

Zapraszamy do naszej galerii : http://forum.kroliki.net/index.php?topic=5114.175

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2009, 17:09:23 pm »
Ale trzeba uważać, bo skoczne króle np jak Susek nie zawahały by się wyskoczyć poza szczebelki. Ja mam zagrodę na dworze(wyosoką) a góra musi być zabezpieczona.  Jeśli lubią na balkonie i na dworze to wspaniale, bo ja mam wrażenie , że moje na dworze się nudzą, ale może to złudne wrażenie.
SylwiaG

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Pozostałe zwierzaki: Kocurek Filemon Filosławski, Gerbile Pola & Tola
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2009, 08:35:33 am »
nie próbowałam mojego Zorrusia wypuszczać  na balkon zimą, zresztą gdy wynajmowałam mieszkanie z ogromnym balkonem to Zorrus mógł wchodzić na balkon kiedy chciał. Ale widocznie nie spodobało mu się tam (pewnie przez hałas, bo mieszkalismy w ruchliwym i halasliwym miejscu), wiec sam wskakiwał do domu i na balkon tylko czubek nosa wychylał. Taki z niego domator  :lol

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2009, 19:13:45 pm »
coz, musze wiec powiedziec jak jest u mnie. balkon wychodzi z mojego pokoju, ktory jest na pietrze.. dosyc wysoko. balkon nie jest ogromny, ot taki maly balkon. krolika w pokoju nie moglam trzymac bo nie udalo mi sie nauczyc go zalatwiac sie tylko do kuwety, wiec po wypraniu dywanu krepy rzadko kiedy biega po pokoju i tylko pod nadzorem. od wiosny zaczelam wypuszczac go na balkon (wiem ze zaden kot go tam nie dorwie bo wysoko) bałam sie tylko czy nie wypadnie, ale po jakims czasie zauwazylam ze moge byc o niego zupelnie bezpieczna, i chociaz przerazalo mnie jak widzialam, ze chodzi po rynnie !:o to krolik byl bardzo ostrozny, wiec juz od wiosny tam pomieszkuje, kolo 22 idzie spac do klatki. ofc lepiej lubi biegac po trawce, urzadzilam mu ten balkon , jakies drewienka, poleczki, a on i tak woli spac xdw zime na pewno nie bedzie siedzial na balkonie, chociaz wiem ze mozna.. ale jakos nie mam serca xd ;)

[ Dodano: Wto Sie 25, 2009 7:21 pm ]
kroliki po prostu uwielbiaja przestrzen. nawet duzy balkon bedzie dla nich zagroda xd krępy mleczarz tez woli chyba w domu siedziec. co za pech ze nie moze :p i to z wlasnej winy !:p

Zapraszamy do naszej galerii : http://forum.kroliki.net/index.php?topic=5114.175

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2009, 23:32:27 pm »
królik chodził po rynnie? I Ty na to pozwoliłaś??  :wow

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2009, 08:58:54 am »
Jesli chcesz zeby krolik mieszkal na balkonie, balkon musi byc zabezpieczony tak zeby uszak sie nie przeslizgnal przez jakas szpare badz nie wyskoczyl gora. Na instynkt zwierzaka nie mozesz liczyc. Spanikowany ucieka na oslep i nieszczescie gotowe :(

karola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2009, 09:27:29 am »
Ja nigdy Basi nie wypuszczałam na balkon,ale latem wychodze z nim na dwór,na smyczy.Z tego co mi się wydaje Basia jest bardzo szczęsliwa.Biega,je trawe i kopie dołki.Ale jeśli ktoś nie takich warunków to balkon jest najlepszym wyjsćiem,ale to musi być pod kontrolą,wkońcu na balkonie łatwo o wypadek.

Pozdrawiam

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2009, 22:46:39 pm »
absolutnie to nieprawda !::o króliki maja takze instynkt. na poczatku pilnowałam mojego Krepego, bo fakt faktem balam sie jak widzialam ze wychodzi poza belki, czyt na rynne (ktora jest dosyc szeroka). coz, jak juz mowilam moje malenstwo spedza tam dnie juz z 5 miesiecy i nie musiałam ani nic ogradzac ani pilnowac, kroliki nie sa glupie.. nie beda skakac z wysoka ( na smierc ;|) tak samo jak psy ? dlaczego nie boimy sie zamykac psow na balkonie ? kroliki to madre zwierzaki. nie wierze w to ze trafilam na cudowne krolicze dziecko :p jedyne co to balkon nie moze byc zbyt nisko, zeby faktycznie nie wyskoczyl i nie uciekl, i zeby nie bylo mozliwosci dojscia przez np koty. czasami obserwuje Krepego i np jak biega po balkonie to przy ogrodzeniu sie zatrzymuje a jak wychyla siee poza to bardzo ostroznie.
nie wydaje mi sie zeby trzeba bylo ogradzac balkony, ale robcie jak uwazacie :)

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 10:51 pm ]
i oczywiscie mozna liczyc na instynkt zwierzecia.. przynajmniej ja jestem tego zdania. nieraz krepy sie wystraszyl np mnie. nigdy nie biegl "na oslep"  ..
nie ogłupiajmy naszych zwierząt  :p

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 28, 2009, 10:17:48 am »
Na dole jest "Historia z Happy Endem"
http://www.miniaturkabeztajemnic.w.of.pl/zlamanie.html
Napisala ja moja kolezanka, ktorej uszak wyskoczyl z balkonu, leczenie bylo bardzo kosztowne, meczace i z powiklaniami.
 Koty spadaja mimo swietnej rownowagi, wypadki sie zdarzaja, jesli jest mozliwosc to trzeba im zapobiegac.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 28, 2009, 18:24:42 pm »
wypadki sie zdarzaja "po prostu" . ludzie tez maja wypadki ;>
ja jestem spokojna jak krolik siedzi na balkonie :]

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2009, 10:03:06 am »
dnorthern7, ciekawe czy bedziesz spokojna, kiedy się poślizgnie, straci równowagę i spadnie. Albo kiedy usłyszy jakiś dźwięk, i spanikuje.
Nie rozumiem takiego postępowania, zwłaszcza, że kupienie siatki zabezpieczającej w sklepach budowlanych to pare złotych i minimalizuje ryzyko do zera.
Małe dziecko tez ma instynkt samozachowawczy, a nie widziałam jeszcze matki, która zostawia kilkumiesięczne, raczkujące dziecko na wysokim murku, bo raczej nie powinno spaść

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2009, 11:53:40 am »
skoro moj zwierzak siedzi ba balkonie juz prawie pol roku i nic mu sie nie stalo to chyba to o czyms swiadczy :| mnie nie obchodzi czy wy zakladacie siatki czy nie. ja jej nie zakladam bo nie czuje potrzeby zakladania. nieraz robotnicy robili droge, nieraz szczekały psy, nieraz jakies dzieciaki sie darły - jakos krolik nie "spanikowal".
temat tej dyskusji to pytanie czy mozna puzczac krolika na balkonie - ja uwazam ze mozna i na coz to kwestionowac ? :] moj krolik jest ostrozny - znam go najlepiej, wiec albo ja mam cudownego krolika albo wy jakies roztrzepane ;)

(dziecko a krolik, tak a propo, to chyba duza roznica... )

Offline roxi7659

• Użytkownik
  • *
  • króliki :)
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 29, 2009, 11:59:37 am »
dnorthern7 osobiście uważam że w tym momencie jesteś nieodpowiedzialna .. :/
Prędzej czy później coś się może stać i wtedy będziesz tylko żałować że nie założyłaś siatki . Pozatym niewiem o co chodzi ? Żałujesz kilku czy tam kilkunastu złotych na siatkę ?

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 29, 2009, 12:48:10 pm »
A mój królik rok skakał po pokoju i nigdy nie wskoczył na duży stół, a ostatnio wskoczył. masz racje to Twój królik, niczyja sprawa, może Ci spaść z balkonu, albo możesz z niego zrobić pieczeń, nikt Ci tego nie zarobroni. Tylko nie przekonuj nikogo, że pozwalanie, żeby królik chodził po niezabezpieczonych rynnach jest z Twojej strony odpowiedzialne, bo my wszyscy mamy roztrzepane króliki, a Twój to królik Einstain, który wszystko wie, rozumie i kalkuluje. Już pomijajac fakt, ze musi mieszkać na balkonie, bo nie umiesz go nauczyć załatwiania do kuwety i to jest powód, a w zime będzie mieszkał w klatce, bo nie masz serca trzymac go na dworze, ale nie masz tez ochoty prać dywanu... Tak, to bardzo odpowiedzialne.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 29, 2009, 13:20:08 pm »
slucham ?! nie za bardzo rozumiem jakim prawem to wszystko oceniasz.. ?! to chyba Ty udajesz Einsteina. Moj krolik nie spadnie z balkonu, i nie bede robila z niego pieczeni - jestes smieszna.. nie napisalam ze chodzi po rynnach, tylko ze na poczatku chodzil kiedy badal teren :| mieszka na balkonie, bo tam nie musze go non stop pilnowac, tam niczego nie zniszczy i ma duza przestrzen zeby biegac :| i jest tam tylko za dnia. wiele krolikow nie wraca do kuwety zeby sie zalatwic, pff a to chyba logiczne ze nie puszcze go samego zeby mi zasmrodzil pokuj - bycmoze lubisz zapach stajni - ja nie. moj krolik ktorego mam od lutego, do kwietnia biegal po pokoju i sprzatanie po nim co chwila niewiele mi dalo, pani Mądra. w zime nie bedzie mieszkal w klatce, bo czesto puszczam go po pokoju jesli moge go obserwowac, a poza tym ja NIEODPOWIEDZIALNA OSOBA, znalazlam czas zeby zbudwac mu duza zagrodke na okres zimy. nie rozumiem w czym widzisz problem. martw sie o swojego futrzaka, bo mojemu nic nie brakuje a braku odpowiedzialnosci za swoje zwierze nikt mi nie zarzuci. to chyba najglupsza dyskusja jaka w zyciu przeprowadzilam, heh. wrzucaj dalej  ;)

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 1:22 pm ]
nie zaluje, ale uwazam ze jest to niepotrzebne. skoro nie trzymacie swoich uszakow na balkonie to skad mozecie wiedziec, jak sie zachowuja ?
stol ma najwyzej 1-1.5 m
to chyba nie to samo co 8m czy wiecej ?

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 1:32 pm ]
Aneczka, jedyne co chce jeszcze dodac to to, ze nikt nie kwestionuje tego jak Ty wychowujesz swojego uszaka - moze on siedzi wklatce, moze dostaje za malo jedzenia - nikt tego nie wie. nie sadze zeby bylo mile jakby ktos oskarzal Cie o brak odpowiedzialnosc, a skad mamy pewnosc ze ja posiadasz ? kazdy z nas najlepiej zna swojego krolika i wie jak z nim postepowac :> lub ja chce z nim postepowac. sa osoby ktore trzymaja swoje uszaki w klatce 24/24 , trzymaja w piwnicy lub wogole o nie nie dbaja. wydaje mi sie ze przy tym brak tej "siateczki" na balkonie jest smiesznym powodem na nazwanie kogos nieodpowiedzialnym. staram sie zeby mojemu uszakowi bylo jak najlepiej. i tak btw gratuluje jesli Twoj krolik biega po domu i zalatwia sie do kuwety, moj niestety tego nie potrafi (jak wiele innych bo duzo osob ma z tym problem) i nie moze, bo mam jeszcze psa. badz tak mila i nastepnym razem pomysl, czy uzywasz wlasciwych slow w postach. ja nie potrzebuje sie z nikim klocic.. ja wyrazilam tylko swoja opinie :)  pozdrawiam

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
  • Za TM: Zorruś-5.X.2009, Brandon-2.XII.2009, Igiełka-24.III.2012, Marlonek-30.VI.2019, Kinia-3.X.2020
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 29, 2009, 14:39:48 pm »
dnorthern7
niestety muszę napisać, że nie zgodzę się z Tobą, że na balkonie jest bezpieczny bez wszelkich zabezpieczeń.

Sama mam kota, mieszkam na 13 pietrze i nie puszczam mojego kota na balkon póki nie zabezpieczę balkon i okna moskitierami. Koty z natury są bardziej zwinne niż króliki, ale to nie znaczy, że mam go puscic na balkon kiedy bedzie mial ochote. Kotka mojej babci spadła z 8 pietra i cudem przezyla bez złaman, nawet mimo przekonan, żer koty spadaja na 4 lapy to ja jednak gdy widzę mojego kicusia na parapecie na zewn to malo zawału nie dostaje. Koty sa bardzo czesto ofiarami ludzkiej glupoty i do takiego wypadku nierzadko dochodzi.
A co do krolika to tym bardziej słów mi brak.
Jedna mala nieuwaga i nieszczeście murowane.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:01:19 pm »
moja znajoma miała króliczego przed 9 lat i cała wiosne i lato dnie spedzal na balkonie (ofc nie non-stop). 9 lat to calkiem dlugi okres. bycmoze jest to niebezpieczne - jak mowicie.
dlatego jesli chcecie, to ogradzajcie balkony :) wiadomo ze lepiej ogrodzic niz nie.
ja nigdy nie myslalam o tym, zeby ogardzac balkon szczerze mowiac. moze troche na poczatku jak czasami widzialam ze chodzi po rynnie - uwierz ze tez ciarki przechodzily mi po plecach i bieglam zeby go wygonic. ale wystarczyl deszcz - w rynnie stała woda i od tamtej pory Krępy nie wychodzi poza barierke.

jeszcze jedno, krolik, wg mnie, latem POWINIEN byc na dworzu. Przeciez cala zime bedzie siedział w chacie, a tak to ma słonce, wiaterek i swieze powietrze. To tak poza tematem :]

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:12:35 pm »
Cytat: "dnorthern7"

jeszcze jedno, krolik, wg mnie, latem POWINIEN byc na dworzu. Przeciez cala zime bedzie siedział w chacie, a tak to ma słonce, wiaterek i swieze powietrze.

to wytłumacz to moim królikom - nie cierpią siedzieć na balkonie, boją się krzyków dzieci, śliskich kafelków, nie lubią siedzieć na balkonie i już. a działki czy ogródka, gdzie mogłabym je wypuścić na trawkę nie mam. i dopóki nie będę miała ogródka, moje stwory będą spędzać życie w domu. może to nie w zgodzie z naturą, ale przynajmniej bezpiecznie i bez stresów.
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:15:17 pm »
Powinien miec towarzysza, a nie byc na dworze. Powinien nie miec zadnej okazji do uszkodzenia sie, a nie byc na dworze. Powinien miec odpowiedzialnego wlasciciela, a nie byc na dworze.
Tyle ode mnie, reszte zostawie bez komentarza, bo po prostu ręce opadają.
"Wy nie cofniecie życia fal.
Nic skargi nie pomogą -
Bezsilne gniewy, próżny żal,
Świat pójdzie swoją drogą."

Offline Kitty27

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:26:48 pm »
no właśnie, mój Zorruś też nie lubi być na balkonie, zawsze uciekał do domu.
Ostatnio jak bylam w górach to na balkonie postawiłam klatkę i posiedział tam sobie parę godzin, zeby mógł powzdychać świeżym górskim powietrzem. Ale widać, że specjalnie zachwycony nie był.

Także nie każdy królik powinien być na balkonie, bo nie każdy to lubi

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:07:53 pm »
coz. na moim balkonie nie ma sliskich kafelkow. jest od tej strony domu od ktorej nie ma ulicy, poza tym mieszkam w spokojnym miejscu. ciesze sie, ze kazda z was tak wspaniale sie opikuje swoim krolikiem - ciekawe jak to w praktyce wyglada.
jak mial byc zachwycony, jak siedzial w klatce ;>  ?
Ciapusia - bycmoze masz inna sytuacje ode mnie i twoj krolik biega po calym domu jak piesek. ja mam psa, ktory nie jest przyjaznie nastawiony do krolika. u mnie to pies biega po calym domu. miec towarzysza ? aha, czyli bierzesz krolika do szkoly, na zakupy - wspaniale :) jest na pewno szczesliwy :) ja spedzam z krolikiem tyle czasu, ile dla niego mam. nie sadze zeby krolik panicznie potrzebowal mojej obecnosci 24/24 ?!:|  wydaje mi sie ze co niektorzy traktuja tutaj zwierzeta jak czlowieka, jak dziecko .. paranoja. mi rowniez "Ciapusia" rece opadaja :]

a propo, jesli faktycznie kroliki nie lubia siedziec na balkonie to okay ;) nie trzeba ich wypuszczac. moj lubi siedziec i tu i tu. a przede wszystkim lubi przestrzen czego na balkonie mu nie brak.

Offline kasiek

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Pompon
  • Za TM: Ukryj i Bisia
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:18:44 pm »
dnorthern7, myślę że Ciapusia pisząc o towarzyszu miała na myśli innego Królika a nie człowieka...

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:23:55 pm »
mnie sie wydaje ze jednak miala na mysli czlowieka (zwinna krytyka btw ;) )
a nawet jesli, to drugi krolik niestety nie wchodzilby w gre. rodzice by mi nie pozwolili, a poza tym za rok czeka mnie stancja albo akademik, wiec dwoch krolikow raczej bym nie zabrala ;) plus tego trzeba by bylo kastrowac , sterylizowac itp..

Offline kasiek

• Użytkownik
  • *
  • Moje króliki: Pompon
  • Za TM: Ukryj i Bisia
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:33:40 pm »
dnorthern7, czytając komentarze Ciepusi już od jakieś czasu na 99% jestem pewna że chodziło jej o drugiego królika... rozumiem że nie możesz go mieć, a czy jednego zabierzesz na stancję, do akademika??

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:36:30 pm »
skoro to moje zwierze, to zabiore :)

niewiele osob ma dwa kroliki. to juz dosc duzy obowiazek.

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 4:37 pm ]
moze mi sie zdaje ale jestes pierwsza osoba, ktora w normalny i uprzejmy sposob pisze swoje zdanie ;)

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:51:18 pm »
Jasne, zabieram moje króliki na zakupy :oh:

Oczywiscie kasiek ma racje, chodzi o królika.

Ty piszesz cos o uprzejmym sposobie wypowiedzi? Radze poczytac swoje posty.

Co z tego, ze malo osób ma dwa kroliki? To znaczy, ze to jest ok? Otóż nie, to nie jest ok, tak jak nie zabezpieczanie balkonu, kiedy krolik tam kica.

I moje króliki po mieszkaniu nie biegają, tylko po moim pokoju.
Jesli chodzi o obowiązek - taki sam, jak i z jednym królikiem.
Nic skargi nie pomogą -

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:53:42 pm »
dnorthern7, nie będę się z Tobą kłócić, wyrażam swoje zdanie, od tego jest forum,a  słowa dobrałam idealnie, napisałam to co chciałam. Natomiast Ty wcale nie przecyztałaś tego ze zrozumieniem, ale trudno, moze jak się uspokoisz to wrócisz do lektury, nie będę się już wypowiadała na temat balkonu, powiedziałam co miałam do powiedzenia i w moim zdaniu nie jestem osamotniona, co zresztą widać.

Dla Twojego spokoju mogę Cię zapewnić, że żaden z moich królików (bo tak, mam dwa króliki) nie siedzi w 20cm klatce i żaden nie jest głodny.

Ciapusi na milion procent chodziło o drugiego królika.

A jeżeli chodzi o to, ze niewiele osób ma dwa króliki, to może jeszcze nie zwróciłaś na to uwagi, ale na tym forum większość ma więcej niż jedna, parę uszu.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 29, 2009, 17:04:17 pm »
myslisz, ze kazdy posiadasz krolika jest na tym forum ? raczej nie :)
no wlasnie - ja rowniez wyrazilam swoja opinie, wiec w czym problem ?
zdenerwowalo mnie ze nazwalas mnie nieodpowiedzialna, bo nie nauczylam krolika zalatwiac sie do kuwety.. sama pisalas na forum w innym temacie, ze Twoj krolik ciagle bobkuje Ci na lozko.. wiec  widzisz ze nauczenie tego krolika nie jest proste, choc zapewne dbasz o niego. nie dobralas slow idealnie..

Wybacz, Ciapusia - byc moze zle zrozumialam. ale nie bylo mowy o drugim kroliku, wiec pomyslalam o czlowieku. roboty przy dwoch krolikach jest wiecej - wystarczy poczytac tematy o zaprzyjaznianiu ich, zazwyczaj trzeba kastrowac czy sterylizowac.
ja o jednego krolika musialam blagac, nie kazdy moze lub chce miec dwa ..poza tym Twoje komentarze tez nie sa mile ;) jesli juz zwracasz uwage na moje.
wracajac jeszcze do tego balkonu - nikt wam nie zabrania myslec inaczej niz ja. ja zdania nie zmienie i wy tez nie, w tym nie ma zadnego problemu.

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 29, 2009, 18:29:26 pm »
nazwalas mnie nieodpowiedzialna, bo nie nauczylam krolika zalatwiac sie do kuwety.. sama pisalas na forum w innym temacie, ze Twoj krolik ciagle bobkuje Ci na lozko..

uhm, tylko Aneczka i inni nie zamykają z tego powodu królików na balkonie.
jeżeli królik Ci "śmierdzi stajnią" i jest z nim zbyt dużo roboty, to może decyzja o wzięciu pod opiekę akurat takiego zwierzaka nie była przemyślana? może rybki byłyby bardziej odpowiednie dla Ciebie?

z dwoma królikami wcale nie ma więcej kłopotu niż z jednym, Ciapusia, Aneczka i cała masa osób na tym forum coś o tym wie.

ja do tej pory napisałam jeden post, który traktował o tym, że moje króliki nie lubią siedzieć na balkonie. nie wiem co uznałaś w nim za niegrzeczne i obraźliwe, odnoszę wrażenie, że to Ty nie panujesz nad słowami w tym wątku.
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 29, 2009, 18:45:57 pm »
moj krolik jest na balkonie. ich w pokoju. przepraszam, gdzie tu jest jakas roznica ?
nie nalezy do najprzyjemniejszych rzeczy smrod obsikanej wykladziny - ktos sie ze mna nie zgadza ? to dlaczego jest tyle postow "co zrobic, krolik sika, smierdzi w pokoju?!" - ja je wszystkie pozakladalam ?;> nie, rybki nie bylyby dobrym wyjsciem - chcialam krolika i go mam, i potrafie o niego zadbac - coz: jestem sadystka ! moj krolik jest UWIEZIONY na balkonie.. no masakra : p jestem nieodpowiedzialna, wieze zwierze i do tego wogole o nie nie dbam ! brawo ;)

Jadwinia, nie zwracalam sie w swoich wypowiedziach w ogole do Ciebie. Co do Twojej odpowiedzi napisalam tylko, ze jesli kroliki nie lubia byc na balkonie to nie muszą. to jest nieuprzejme ?
nie spotkalam sie jeszcze z czyms takim na tym portalu... chyba jestesmy tu zeby dzielic sie informacjami a nie wydawac o kims opinie.
bo moze ktos wie lepiej czy jestem odpowiedzialna za swoje zwierze ? .. to przykre.

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 29, 2009, 18:52:13 pm »
moj krolik jest na balkonie. ich w pokoju. przepraszam, gdzie tu jest jakas roznica ?

Różnica jest taka, że w pokoju królik moze najwyzej spasc z łóżka, a nie z któregos tam pietra.
Nic skargi nie pomogą -

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 29, 2009, 18:54:45 pm »
z lozka moze zeskoczyc. a z balkonu nie zeskoczy :]

Offline Ciapusia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 29, 2009, 18:58:54 pm »
Nie, z balkonu moze spasc, tak jak z łózka (moj raz z lozka spadl). Zeskoczyc tez moze, wbrew temu, co ci sie wydaje.
Nic skargi nie pomogą -

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 29, 2009, 19:16:31 pm »
hm. macie racje. teraz wam pasuje ? owszem - krolik moze spasc z balkonu.
i mozecie pisac co chcecie, ale moj krolik nie ma zle i troszcze sie o niego bo chcialam go od dawna i w koncu go mam, i kocham najbardziej na swiecie. nie więżę go, ani nie zostawiam na cały dzien na balkonie, ani nie zabraniam mu chodzic po pokoju, ani nie zostawiam go samego na dlugo. moze i nieodpowiedzialne jest "niezalozenie" siatki, ale nie wyobrazam sobie zeby trafil w lepsze rece. moze wy jestescie swietnymi opiekunkami - jesli tak - to oby bylo wiecej takich ludzi. doceniam to, ze sa ludzie wrazliwi i troskliwi. i chwala wam za to, amen.

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:05:55 pm »
Jadwinia, nie zwracalam sie w swoich wypowiedziach w ogole do Ciebie. Co do Twojej odpowiedzi napisalam tylko, ze jesli kroliki nie lubia byc na balkonie to nie muszą. to jest nieuprzejme ?

hmm, napisałaś:

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 4:37 pm ]
moze mi sie zdaje ale jestes pierwsza osoba, ktora w normalny i uprzejmy sposob pisze swoje zdanie ;)

popraw mnie, jeśli się mylę - to było do Kasi, więc tym samym mnie i innych wypowiadających się w tym wątku wrzuciłaś do wora "nienormalni i nieuprzejmi".
rozumiem Twoje wzburzenie, ale ze słowami mogłabyś się liczyć, tak nakazuje dobre wychowanie - na krytykę osób starszych od siebie reaguj z większą powściągliwością i odrobiną pokory. a to demonstracyjne pytanie o usunięcie profilu na forum - pleeeeeeeeezeee :lol to nie przedszkole.

bo moze ktos wie lepiej czy jestem odpowiedzialna za swoje zwierze ?

wszyscy jesteśmy zdania, że jesteś odpowiedzialna za swoje zwierzę, nie chcemy tylko, żeby w razie nieszczęśliwego wypadku ta odpowiedzialność Cię przytłoczyła.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:23:48 pm »
Przeczytałam z uwagą cały wątek i znowu zaczęłam zazdrościć balkonu moim rodzicom (ja niestety nie mam).
Balkon 1,5 x 3 m, dolna poręcz jakieś dwa cm od podłogi, górna na wys. 1 m, prążki pionowe co 5, góra 7 cm. Też bym nie zakładała żadnej siatki, bo nie ma takiej możliwości, żeby uszaki z niego spadły, tylko w pobliżu nie ma żadnej rynny :)
Nie popieram trzymania królika na balkonie za karę, bo nie nauczył się korzystać z kuwety, to powinny być miłe chwile spędzane przez uszy wtedy, kiedy mają na to ochotę

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:27:12 pm »
do nuki - nie trzymam krolika za kare - on lubi siedziec na dworzu. na balkonie zawsze korzysta z kuwety tzn tam sika, ale nie moge zostawiac go w pokoju, bo siki przeciekaja przez wykladzine i wsiakaja w podloge, ktorej potem nie da sie doczyscic. na wiosne w moim pokoju strasznie smierdzialo. krolik sikal na lozko, na fotel, a zwlaszcza na wykladzine. od kiedy zrobilo sie cieplo jest na balkonie kiedy mnie nie ma, jak jestem w pokoju to biega po pokoju - byle bym miala go na oku. zwłaszcza teraz w okresie dojrzewania kiedy krolik sika czesto i smierdzaco..

rozprawiajcie dalej.   :)  (nie sprawdzam dat waszego urodzenia. dla mnie nie jestes "starsza czy mlodsza" tylko jestes uzytkownikiem forum)
ja juz skonczylam dyskusje. mozecie sobie pisac co chcecie. :)
coz, dobrze ze rozumiesz moje wzburzenie, bo faktycznie przez ta dyskusje zupelnie stracilam sympatie do tego miejsca.

nuka

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:33:32 pm »
dnorthern7,
nie rezygnuj z pisania i czytania tylko dlatego, że w jednym temacie spotkałaś się z krytyką. Od tego jest forum, żeby każdy mógł wypowiedzieć swoje zdanie. Nie raz, nie dwa miałam inne poglądy od niektórych, to wszystko w trosce o dobro futerek :)
Tylko wyluzuj, odetchnij głęboko i pisz w innych tematach. Wszystko dobrze się ułoży. Krępego wytarmoś za jego cudne uszyska i wstaw jakieś fotki

ps, skoro mały na balkonie korzysta z kuwety to znaczy, że wie do czego oina służy, w mieszkaniu nie ma swojego miejsca? Dojrzewa, więc osikuje wszystko, jak każdy młodziak uszaty, to z czasem minie :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:40:12 pm »
przykro mi jesli ktos nazywa mnie nieodpowiedzialna bo mialam juz wiele zwierzakow. najbardziej denerwuje mnie jak ktos nie czyta ze zrozumieniem. nigdzie nie napisalam ze Krępy siedzi na balkonie za kare, ze ktos jest nienormalny czy ze mam duzo roboty przy kroliku. strasznie wszyscy lubia sie wymadrzac.. naprawde nikt nie ma problemow z krolikami ? jesli tak to gratuluje. ja mam ich pare, ale to nie znaczy, ze mam kupic sobie rybki. i ze takie zwierze to nie dla mnie.

ps. na balkonie tylko bobkuje byle gdzie. niedlugo zaczną sie chlody i boje sie ze w pokoju znowu bedzie smodek jak maly bedzie biegał czesciej. co prawda nie probowalam kuwety zewnetrznej, moze to by cos dało...  dzieki nuka ;)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:50:23 pm »
To ja na pisałam, że nie popieram trzymania uszaka za karę, takie odniosłam wrażenie po przeczytaniu Twoich postów.
naprawde nikt nie ma problemow z krolikami ?
oj, mamy ich całe mnóstwo, najróżniejszych, od tego jest forum, żeby się spytać i uzyskać radę od doświadczonych w danym temacie.

Ustaw kuwetę w miejscu wybranym przez kicka, to działa, nawet jeśli nie za pierwszym razem to konsekwentnie dąż do celu, króliczki dośc łatwo uczą się korzystać z kuwety, przynajmniej jeśli chodzi o sikanie, moja trójeczka futer nadal potrafi zasypać mieszkanie czarnymi kulkami, ale siku tylko do kuwety :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 29, 2009, 20:52:40 pm »
wlasnie chodzi o to "siku". ja juz tyle sposobow wykorzystalam ze hej. jak sie zrobi chlodniej to sprubuje z ta kuweta poza klatka..
wiem, wiem ze to Ty ;) ale nie o to mi chodzilo (w sensie ze za kare)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:03:36 pm »
Na początku mozesz pod dywan (wykładzinę) podłożyć folię np malarską, zabezpieczysz podłogę, jeśli niewielka powierzchnia będzie obsikiwana to wystarczy rozcięty worek na śmieci. Ja tak robiłam, prania dywanu nie uniknęłam ale podłoga nie ucierpiała.
Inny sposób to położenie na czas nauki na dywanie - małych dywaników, te po zasikaniu wyrzucasz (do kupienia w sklepach"wszystko po... zł), ja płaciłam 4 zł za dywanik 50 x 80 cm

Aneczka

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:05:00 pm »
zdenerwowalo mnie ze nazwalas mnie nieodpowiedzialna, bo nie nauczylam krolika zalatwiac sie do kuwety..

a wktórym miejscu napisałam, że uważam właśnie to za nieodpowiedzialne, bo nie potrafię się doszukac?
sama pisalas na forum w innym temacie, ze Twoj krolik ciagle bobkuje Ci na lozko.. wiec widzisz ze nauczenie tego krolika nie jest proste, choc zapewne dbasz o niego. nie dobralas slow idealnie..

moje króliki slicznie załatwiają się do kuwet, a owszem Frotek miał okres, kiedy znaczył łożko, ale nie eksmitowałam go z tego tytułu na balkon, chociaż dla mnie to tez nie był raj na ziemi, i wcale nie sądzę, ze powinien byc dla Ciebie. Teraz twierdzisz, że królik jest na balkonie, bo lubi, i że właściwie to może również skakac po balkonie, ale we wcześniejszych postach jasno napisałaś, że królik mieszka na balkonie, ponieważ nie załatwiał sie do kuwety.
roboty przy dwoch krolikach jest wiecej - wystarczy poczytac tematy o zaprzyjaznianiu ich, zazwyczaj trzeba kastrowac czy sterylizowac.

nie kastrujemy królików dlatego, że są dwa, trzy czy piętnaście, robimy to dla ich zdrowia i komfortu psychicznego, a także po to, żeby np łatwiej nauczyc je załatwiania swoich potrzeb w jednym miejscu
naprawde nikt nie ma problemow z krolikami ? jesli tak to gratuluje. ja mam ich pare, ale to nie znaczy, ze mam kupic sobie rybki. i ze takie zwierze to nie dla mnie.

wszyscy, co do jednego mamy masę problemów z krolikami, ale dla nikogo nie jest rozwiązaniem eksmisja zwierzaka na balkon i to niezabezpieczony, tak jak wspomniałam teraz twierdzisz, ze on tam przebywa bo lubi, ale Twoje wcześniejsze wypowiedzi miały zupełnie inny charakter. My wolimy króliki wykastrowac, zabezpieczyc meble, pochowac kable, albo pogodzic sie ze strata ulubionej lampy, czy wygryzieniem dziur w tapetach i wcale nie chodzi o to, ze nie lubimy tych rzeczy, czy ze kochamy taka wspołczesną sztukę, tylko o to, że takie straty trzeba z góry wliczyc w koszty posiadania królika.

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:14:45 pm »
"ale dla nikogo nie jest rozwiązaniem eksmisja zwierzaka na balkon" to bardzo mile stwierdzenie.. eksmisja na balkon - dzieki ;)
szczerze mowiac nie mam juz ochoty na kopiowanie Twoich wypowiedzi i uzasadnianie ich, najwyrazniej to TY mnie zle zrozumialas. oczywiscie chodzilo mi o to, ze rozwiazaniem problemu jest jego pobyt na balkonie - lubi tam siedziec - i to jest dla mnie ulatwienie, bo nie sika w pokoju, w ktorym biega pod nadzorem. i nie mieszka na balkonie tylko jest tam wtedy, jesli nikt nie moze go popilnowac w pokoju czy na podworku. nie wiem jak ty sobie to wyobrazasz ? ze wzielam krolika za fraki, wywalilam bezlitosnie na balkon i go w ogole stamtad nie zabieram ? bo mi nasikal na wykladzine..?xd ze krolik placze pod drzwiami, bo chce do pokoju ? jesli tak, to sie mylisz... zreszta, co ja sie bede tlumaczyc, mysl co chcesz :) wkoncu moj Einstein to moja sprawa, prawda ?

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 9:17 pm ]
ps nuka te dywaniki to dobry pomysl, gorzej z lozkiem i fotelem.. :p

nuka

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:22:29 pm »
dnorthern7,
na łóżku i fotelach sprawdza się folia malarska, najlepiej pod jakąś kapą :) i systematyczne, konsekwentne zganianie uszaka ztych mebli

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:25:46 pm »
z tym zganianiem moze byc ciezko, zwlaszcza ze zaczyna sie rok szkolny i nie bedzie mnie pol dnia w domu... cos poradzimyy ;) wydaje mi sie ze sikania moge go oduczyc. z bobkowaniem gorzej..

nuka

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:30:20 pm »
Na bobki też jest rada - szczotka albo odkurzacz, zobacz http://forum.kroliki.net/topics44/6393,15.htm na stronie drugiej kasiek wkleiła super zdjęcie :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:33:52 pm »
jaaaciee xd czegos takiego to nawet u mnie nie było :o
ja na bobki mam szczote xd ale nie zapomne historii jak przyszedł do mnie znajomy i na chwile zostawilam krepego w pokoju.. no i pech chcial ze znajomy wchodzac musial wdepnac w piramidke :p

nuka

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:36:25 pm »
czegos takiego to nawet u mnie nie było

no widzisz, masz kulturalnego króliczka :)

ps. znajomy niech patrzy pod nogi

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:41:41 pm »
nuka, jak sie tu wstawia zdjecia, zeby one "normlanie" wygladaly ?
bo cos mi nie idzie...

nuka

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:45:32 pm »
oj, kochana, nie bardzo wiem, wstawiłam samodzielnie kilka (dawno temu), ja jestem kompouterowe beztalencie i dla mnie te wszystki znaczki typu img to robale. napisz do roxi7659, to ona wstawiała pierwsze fotki w galerii moich uszu :)
Zresztą inne dziewczyny też chętnie pomogą, jak zawsze  :PP

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:49:32 pm »
nuka, nie wykręcaj się - Ciebie wywołano do tablicy :P

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:52:10 pm »
hehe, ale własnie ja wstawiałam małego krepego sama, i wygladaja normalnie, a teraz probuje i sa jakies takie rozmazane, niewyrazne      img xd :p

nuka

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:54:08 pm »
Jadwinia,
pamiętam tylko tyle, że ma być img na początku i końcu linku do zdjęcia a to w jakichś nawiasach, no cóż z odpowiedzi 3= ale są wakacje :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:55:44 pm »
juz niedlugo... =(

nuka

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:59:29 pm »
co już niedługo?, że niby wakacje się kończą? I dobrze :)

ps. za moich szkolnych czasów dorośli mawiali; "ucz się, ucz, nauka to potęgi klucz" a my, dzieciaki dopowiadaliśmy "a jak będziesz miał dużo kluczy to zostaniesz woźnym"
Czy obecna młodzież zna to powiedzonko?

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:03:04 pm »
"ucz się, ucz, nauka to potęgi klucz" a my, dzieciaki dopowiadaliśmy "a jak będziesz miał dużo kluczy to zostaniesz woźnym"
    :co_jest  hehe  dobre ... Ja pamiętam tylko, że 1 zdanie wypisywało się w pamiętnikach.
SylwiaG

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:05:27 pm »
taaak, w pamietnikach - to prawda :p robie wszystko zgodnie z instrukcja i nadal nic.
dobrze ze sie koncza wakacje ?! prosze, nuka, nie mow tego maturzystce.. ;(  :lol

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:06:45 pm »
Cytat: "nuka"

ps. za moich szkolnych czasów dorośli mawiali; "ucz się, ucz, nauka to potęgi klucz" a my, dzieciaki dopowiadaliśmy "a jak będziesz miał dużo kluczy to zostaniesz woźnym"

ja poznałam ten wierszyk słuchając pewnego poznańskiego zespołu młodzieżowego :lol

co do wgrywania zdjęć, pozwolę sobie przekopiować mój post z innego wątku :

wchodzisz na stronę www.imageshack.us klikasz "browse" i ładujesz zdjęcie .
następnie klikasz upload i po załadowaniu kopiujesz pierwszy link ("direct link to...")
przy pisaniu posta szukasz obok okienka przycisku IMG, klikasz w niego i w ramkę wklejasz skopiowany link z imageshacka. po wysłaniu posta podziwiasz zdjęcie :lol
mam nadzieję, że napisałam zrozumiale..

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:10:37 pm »
http://img188.imageshack.us/img188/6793/krepy2.jpg   niech ktos sprawdzi czy ten plik u niego dziala.. :p

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 10:11 pm ]
dobra, Jadwinia, ide teraz po Twojej instrukcji xd

[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 10:14 pm ]
jest ! udało sie ! dzieki ;)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:18:47 pm »
Widziałam rudego biegnącego baranka, to Krępy?

dnorthern7, już niedługo powiesz "matura to był pikuś, teraz mam sesję..."

Jadwinia, nie słyszałam tego powiedzonka z podkładem muzycznym :) Natomiast w ramach ciekawostek dzisiejsza najmłodsza młodzież (12 lat) centralnej Polski podśpiewuje " czarne oczy masz, komu je dasz? Nikomu ich nie dam, wydłubię i sprzedam"

Jadwinia, drukuję i w ramki cytat od "wchodzisz na stronę" do "podziwiasz zdjęcie"
jak coś mi się nie uda mam na kogo zwalić  :diabelek , tam po drodze na bank nie ma już żadnych opcji wyboru czegokolwiek?

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:25:00 pm »
taak, to Krepy :p juz dodałam zdjecia na jego wątku, tyle razy probowalam i nigdy mi nie wychodzilo. wkoncu są !:p
matura z rozszerzonej matmy - mam nadzieje, ze tak powiem !:p

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:25:38 pm »
Cytat: "nuka"
Jadwinia, drukuję i w ramki cytat od "wchodzisz na stronę" do "podziwiasz zdjęcie"
jak coś mi się nie uda mam na kogo zwalić :diabelek , tam po drodze na bank nie ma już żadnych opcji wyboru czegokolwiek?

jak Ci się nie uda, to jako "nagrodę pocieszenia" przyślę Ci moją Myszę :P
(chcę przez to powiedzieć, żebyś się postarała, zrobiła wszystko spokojnie krok po kroczku i na pewno wyjdzie - uwierz, nie chciałabyś, żeby Mysza któregoś ranka zapukała w Twoje drzwi :lol )

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:26:18 pm »
problem w tym, ze ja dodawałam zdjecia nie w "notce" tylko tam na dole - gdzie sie niby dodaje zdjecia :p dlatego mi nie szło  :lol

nuka

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:31:07 pm »
dnorthern7,
to gdzie te fotki?

Jadwinia chetnie Myszę wytarmoszę osobiście :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:32:33 pm »

nuka

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:34:27 pm »
dzięki, biegnę podziwiać malca :)

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:38:13 pm »
:lol