Dzięki wszystkim za pomoc w wybraniu weterynarza.
W czwartek zadzwoniłam najwpierw na Szmaragdową (najbliżej mojego miejsca pracy)
na pytanie: ile kosztuje kastracja samca a ile samicy królika dowiedziałam się od Weterynara: "kastracja samca tak jak kota 90zł, a samicy królika nie ma potrzeby sterylizować jak samiec jest wykastrowany"
Taka informacja mocno mnie zaskoczyła
ponieważ na forum SPK ciągle czytam że właśnie kastrowanie samicy jest bardzo ważne dla jej zdrowia
Oczywiście nie mogłam się powstrzymać od tego komentarza względem wet-a na co mi odpowiedzia: "jak pani bardzo zależy to oczywiście możemy podjąć się takiego zabiegu, koszt taj jak u kotki 170zł"
Nie chcę aby mój komentarz wyglądał:nie idźcie tam, ale mocno zaniepokoiła mnie ta rozmowa a ciągłe porównywanie kota z królikiem też było niepotrzebne (i nietrafne bo co kot to nie królik)
Kolejny telefon chciałam wykonać na Bolesława Śmiałego ale pomyliłam się i zadzwoniłam na Stefczyka. Rozmowa bardzo bardzo mi się podobała. Między innymi dowiedziałam się że mają specjalistę od królików (czyli dr A. Jurczyk), koszt kastracji samca to 80zł a samicy około 150zł (od dr A. Jurczyk wyjaśniła mi że to
około zależy od tego ile materiału pójdzie podczas operacji bo różnie bywa - jak dla mnie brzmi to logicznie)
Zdecydowałam się na dr Anetę Jurczyk i choć posty Tepe i Alessy przeczytałam dopiero dzisiaj (byłam mocno zabiegana a w domu nie mam internetu) to myślę że dobrze zrobiłam a wasze posty tylko mnie w tym utwierdzają. Solan operację przeszedł bez kłopotów i dosyć szybko do siebie dochodzi, jest trochę markotny ale takie są prawa rekonwalescencji.
Myślę że choć mam bardzo daleko na Stefczyka nadal chętnie bende korzystać z ich usług.
http://www.centrum-zwierzat.lublin.pl