Pestki owoców gruszy, śliwy, jabłoni, wiśni, czereśni, moreli, brzoskwini, nektarynki (chyba wszystkie są z rodziny Rosaceae) zawieraja zw. cjanowe z których pod wpływem trawienia może sie uwalniać cjanowodór. Jest to trucizna blokująca proces oddychania komórkowego. Uwalnia sie on z pestek po ich uszkodzeniu. Organizm może bronić się przed zatruciem ponieważ odtrutką są naturalnie występujące w organiźmie cysteina i glutation. Dopiero po wykorzystaniu zapasów tych substancji następuje zatrucie. Zwiazki te są też nie tylko charakterystyczne dla pestek owoców Rosaceae, ale także wystepują w niektórych gatunkach koniczyny, korze i liściach bzu czarnego, gorzkich migdałach, niektórych rodzajach groszku. Ryzykowne jest także podawanie liści tych roslin w dużych ilościach (wprawdzie znalazłam dane, że tylko liscie niektórych gatunków śliw moga zawierać te zwiazki, jednak badania moga byc niekompletne). Oczywiscie owoce można podawać po wyjęciu pestki. Jesli chodzi o podawanie kory, owszem u niektórych gatunków zw. cjanowe są w niej zawarte, natomiast nie wyczytałam że jest to kora jabłoni czy śliwy.
W przypadku tego zatrucia wszystko zależy od ilości podanych zw. cjanowych i puli naturalnych odtrutek (chce przez to powiedzieć, że małe ilosci cjanków nie spowoduja śmierci).