Mam pytanie czy opłaca się kupywac króilika w wieku 5-6 miesięcy?Czy to nie jest za pozno?z tego co wiem (z praktyki) króiliky zyja mniej wiecej 4 lata a wiedza ksiązkowa kolo 7 ale nie o to chodzi... czy opłaca sie?
jeśli kupuje się czy też adoptuje zwierzaka nie może tu być mowy o kryterium opłacalności!
czy starszy królik, pies, kot etc. nie zasługuje na kochający dom? nawet jeśli królik ma 8 lat, pies 10 i jest chory, ale można o niego walczyć, trzeba to robić, powinniśmy myśleć o tym, że taki zwierzak ma jeszcze szansę na chociażby kilka miesięcy dobrego życia
może to nie jest dobre w tym temacie, ale
prowadząc adopcję często spotykam się z argumentem "jestem wrażliwa, nie chcę cierpieć po stracie zwierzaka..." ok, ale czy tu chodzi o zaspakajanie tylko naszych potrzeb czy o to, aby o kogoś dbać, dać innym coś od siebie...? jeśli kogoś kochamy, niestety będziemy cierpieć, jeśli odejdzie...po czymś takim bardzo trudno zdecydować się znowu na opiekę nad innym zwierzakiem, to zrozumiałe, wiem jak to jest.
ale co ze starszymi zwierzakami? wszędzie neguje się starość, wśród ludzi i zwierząt
jeśli człowiek kupi królicka, który ma 5 miesięcy ma przynajmniej pewność, że to nie jest 6 tyg. maleństwo odebrane zbyt wcześnie od mamy...
króliczek może mieć 9 lat i być w świetnej kondycji, może nie chorować przez całe życie, może mieć też 2 lata i nawet przy świetnej opiece- problemy ze zdrowiem, które zakończą się dla niego tragicznie-
poza maksymalną troską, opieką weterynaryjną, wszystkim co my możemy dać zwierzakowi, żeby był zdrowy, są jeszcze niestety inne aspekty, które decydują o tym, ile będzie żył nasz pupil