Odpowiedzi na te tematy znalazłabyś na frum, gdybyś dokladnie poszukała
To często zadawane pytania.
Miseczka wcale nie musi być metalowa. Jesli chcesz miseczkę stojącą to powinna być satbilna i ciężka, aby królik jej nie przewracał kicając obok niej. Może to być miseczka np. ceramiczna, pod warunkiem, że emalia nie jest odpryśnięta w żadnym miejscu. Metalowa też może być, natomiast plastikowe sa kiepskie - lekkie, niezbyt stabilne i łatwe do gryzienia dla królika.
Poidło z kulką to dobrerozwiązanie, bo woda nie wyleje się ani nie zabrudzi. jednak niektóre króliki preferują miski.
Najlepsze są wysokiej jakości granulaty roślinne. Mieszanek chrupkowo-zbożowo-warzywnych nie powinno się podawać. Najlepsze granulaty to te pochodzące z zachodu (np. niemieckie czy belgijskie), np. Duo Cu dostępny w kilku rodzajach. Są one jednak drogie i nie wszystkie króliki chcą o jeść. Z mojej stony polecam polski granulat firmy Vitapol (dostępny jako Energy+ oraz lucernowy), jest dobry, karmię nim moje króliki, chętnie go jedzą i nie mają problemów żołądkowych, w składzie nie jest zły, a cena jest przystępna: od 5,50 zł do 6,50 zł za kilogram. Ogólnym powodzeniem cieszy się granulat firmy Alex, jednak mozna go dostać tylko na wagę i generalnie rzadko widać go w sklepach jest problem ze znalezieniem składu. Ja nigdy nie widziałam go w sklepie. Nie jest drogi, lecz nie wszystkie króliki go jedzą.
To, ile i kiedy marchewki możesz dać zalezy od wieku królika. Młode króliczki powinny miec wprowadzane warzywa powoli. U dorosłych problem jest mniejszy, chociaż zmiany diety także powinny być stopniowe. Moje króliki dostają codziennie wieczorem jedną dużą marchewkę i to im odpowiada. Po prostu zalezy to od królika, bo u niektórych po czestym podawaniu marchewki (lub innych warzyw i owoców) wystepują problemy z układem pokarmowym.