Póżniejszym etapie, to znaczy? Masz na myśli czas kiedy krolik będzie miał 7, 9 i więcej lat?
Z tego co ja wyczytałam na forach dykusyjnych wynika, że układ pokarmowy królika (nie każdego) tak zmienia swój rytm pacy gdy przez całe życie dostaje pokarm przeznaczony dla gryzoni (mieszankę), że bardziej ryzykowne i kłopotliwe jest wyprowadzenie go z tego stanu, więc kiedy królik np. przez 5 lat je te mieszanki, przy czym trawi je dobrze, to może być tak, że chęć wprowadzania mu zmian polegających na stopniowym wyeliminowaniu mieszanki spowoduje poważne niestrawności, nawet jeśli wprowadzanie zmian jest prawidłowe... Po prostu ten "zepsuty" rytm trawienia będzie się "buntował" i z tego wynikną takie zjawiska jak rozwolnienia itp. Nawet niedawno pisała w odpowiedzi na post osoby rezygnującej z mieszanki u dojrzałego królika karmionego nią cały czas, lek. Lidia Lewandowska na forum oazy. Wyddaje mi się słuszne jej spostrzeżenie - układ pokarmowy się rozregulowuje na mieszankach tak silnie, że potem przy starszym króliku jest naprawdę problem by go uregulowac z powrotem... przy czym nie znaczy to, że królik jedząc mieszanki wykazuje objawy choroby układu pokarmowego tak naocznie widzialne dla opiekuna (rozwolnienia).