wcześniej czytałam Twoją opinię, że menu królicze powinno byc zbilansowane, ale raczej monotonne niż zbilansowane. Przyznam, że nieco mnie to zbiło z pantałyku, bo dla mnie zbilansowany = różnorodny
Zbilansowane =/= zróżnicowane. Zbilansowane to znaczy, że ze wszystkimi potrzebnymi składnikami - białko, tłuszcze, cukry, włókno, witaminy i składniki mineralne, ale stałe, a nie zmienianie codziennie czy co tydzień.
Zioła są różne, jedne mają silne działanie, inne słabsze, albo tylko właściwości odżywcze czy jako włókno. Dieta dla zdrowego królika pewnie i zawiera te 20-30 różnych ziół, bo powinno je zawierać dobre, łąkowe siano (siano, to nie sama trawa, to wszystkie roślinki rosnące na łące, no i różne gatunki tej trawy).
Zbilansowana dietę stosuje się też u psów np. czyli dieta ma być stała, najlepiej dobra karma, a zmienia się ją gdy zwierzę ma potrzebę (chore nerki, mniejsza kaloryczność, alergie). Dieta królicza też powinna być stała i zawierać wszystko, co potrzebne, ale wcale nie musi być udziwniona jakimiś importowanymi warzywami, gdy są masakrycznie drogie, czy wszystkimi dostępnymi na rynku ziołami.
Dieta z pierwszego posta ma służyć odciążeniu chorych czy przytkanych jelitek. A gdy królik wyzdrowieje, ma być bazą, do której dodajemy nowe składniki, ale najlepiej sezonowo i koniecznie powoli (czyli jak się zaczyna coś pojawiać na rynkach, to podajemy po troszku - w ten sposób będziemy pamiętali o zasadach wprowadzania - bo to chodzi o przyzwyczajenie bakterii z jelit królika do przerabiania nowego pokarmu).
Uważam, że ta dieta plus 5-6 ziół, dodatkowo dostępne dla opiekuna listki drzew, krzewów i roślin oraz świeże warzywa (wg uznania i dostępności, przy czym korzeniowych w nadmiarze nie polecam, bo sycą), urozmaicona o kwiatki i suszone owoce jako przysmak, będzie dla królika korzystna i w pełni zbilansowana. Taką można podawać cały czas - wiosną i latem z zieleniną, a zimą i jesienią z warzywami. Dieta w dziale porad SPK też nie jest przekombinowana - prosta i sezonowa. Każdy korzysta z tego, co ma dostępne (królik w naturze też żyje na stałym terenie i ma do dyspozycji tylko określone roślinki).