Ale za niedokładne posprzątanie nie grozi postępowanie karne skarbowe
Gdyby cos szwankowało w naszej ksiegowosci - a na to nie możemy sobie pozwolic - to SPK może łatwo upasc. Tak samo - za niedopilnowanie procedur z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu grozi nam fajna kara w wysokosci 5 milionów zł (kara jest identyczna dla firm i dla organizacji społecznych, przeszlismy na ten temat szkolenie w urzędzie wojewódzkim). Za brak procedur - napisalismy je i opublikowalismy juz dawno temu na
http://www.kroliki.net/pl/organizacja/procedury-i-regulaminy/instrukcja-w-zakresie-przeciwdzialania-praniu-pieniedzy-oraz-finansowaniu-terroryzmu, a sporo organizacji ich nie ma!! - grozi kara 50 tysięcy zł. Lepiej miec ksiegowosc zrobiona na tip top za 400 zl miesiecznie niz potem szukac tych 5 milionow zł - załozę sie, ze musialabym sprzedac dom i mieszkanie, a i jeszcze by nie wystarczylo, za potkniecia SPK w przypadku finansow odpowiada zarząd.
Co do pytania o Vivę - Viva płaci za ksiegowosc miesiecznie tyle ile my rocznie
Odnosnie mojego wystepu w TVP2
Dzisiaj po godzinie 7 rano byłam ja i Kamila już w telewizji, razem z Borówką, Kwinto Bieluszkiem i moim Slonikiem.
Kamila pomogła rozstawic zagrodę i ja wyposażyc, potem dostala do odbierania telefon od widzów (telefony byly interesujące, np że w d* nam sie poprzewracało, że ratujemy kroliki albo, że obrazamy dzieci uzywając słowa adopcja, zglosily sie tez 2 nowe domy tymczasowe - w tym jeden ze świętokrzyskiego).
O 8.11 dali material nagrywany wczoraj z Michałem Kucharskim, Kamilą Ścisłowską, Gosią Pycek i Eweliną - domem tymczasowym, reporter dal sporo materiałów o wężach zabijających kroliki, tak więc reportaz byl mocny w wymowie. Potem o 8.13 dali mnie z e Slonikiem na kolanach - pluje sobie w brode, że nie podałam mu cykorii, a miałam ją przyszykowaną - wyglądałby żwawiej, gdyby jadł
Ne moglam wymienic zadnego adresu internetowego, nie mogli go rowniez dac w podpisach - takie maja zasady. Prosilam przed programem, ale nie mogli, tak więc nie przemycilam adresów.
Nie wymienilam wszystkich miast, bo mi przerwali po dwoch nazwach. Naprawdę, nie da sie rozwinąc zadnej mysli, kiedy program jest tak krotki.
Zdązylam natomiast wymienic liczbe 20 milionow krolikow rocznie, ktore sie w Polsce zabija na mięso i futro, co zrobilo na nich wrazenie, oraz liczbe naszych 250 krolikow na adopcyjnej stronie. Zdazylam powiedziec naszą nazwę oraz wspomniec, ze są jeszcze 2 inne krolicze organizacje, ale nie dali mi dokonczyc, jakie. Nie bylo mowy, zeby rozwodzic sie o domach tymczasowych czy posrednikach adopcyjnych, ledwo zdazylam powiedziec, jaka jest procedura adopcyjna, a juz przerwali mi i lecialo nastepne pytanie
z wrazenia chyba przez to zapomnialam dac Słonikowi tej cykorii.
Generalnie sama nie wiem juz teraz, o czym mowilam, ale chetnie poczekam, az ktos da linka
Nasz Stefan z Warszawy mial to nagrac, wiec pewnie ja cos dostane wieczorem.
Natomiast dzisiaj tez na dwojce powiedzmy od 11.55 do 12.30 - w tych granicach - puszczą 6 minut reportazu o nas - wystapi Prym i dzieci Cytrynki oraz Michal Kucharski i ja, może jeszcze kogos z wczorajszego reportazu udalo sie zmontowac.