Wiecie co? Jak już nie raz słyszałam to jest forum Stowarzyszenia Pomocy Królikom, a nie zwykłe forum. I denerwują mnie takie osoby, które biorą stąd informacje, a nic od siebie nie dają. Dlatego spytałam co ją skłoniło do zakupu - może nieodpowiednio, bo się wkurzyłam, ale sens jest. (znowu będzie o mnie, przepraszam) gdy odkryłam takie coś jak SPK nie myślałam już o zakupie królika tylko o tym, żeby pomóc choć jednemu bezdomnemu, dlatego dziwi mnie zachowanie osoby, która obojętnie potrafi przejść obok królika szukającego domu i woli, aby sklep zarobił.
Duże sieciówki zoologiczne nie zwracają uwagi na zdrowie i dobry dom dla królika - chcą zarobić. Pewnie, gdyby przyszedł Pan i powiedział, że nigdy nie jadł chomika i chce spróbować - sprzedaliby mu bez problemu. Osoby zatrudniane w takich sklepach nie mają znać się na zwierzętach tylko na sprzedaży.
Jeśli ktoś ma dobre serce i chce królika, a nie wyśniony ideał kiedy przeczyta moje słowa tylko utwierdzi się w przekonaniu, że lepszym wyjściem jest adopcja.
Co do promocji... To bardzo lubię tę z Kakadu "Klatka + królik gratis" zawsze starszy królik, którego nie możesz przygarnąć, bo to dobry chwyt reklamowy jest.
Gdybym ja miała nabyć w jakiś sposób drugiego królika przeczytałabym wszystkie wątki z zaprzyjaźniania i wiedziałabym jak postąpić w każdej sytuacji! (czyż nie cudowna jestem?) a i byłabym pewna, że samiec jest dobrze wykastrowany, bo robiłby to sprawdzony króliczy wet, a nie osoba, która mogłaby to schrzanić.
Poza tym w każdym stadzie jest wódz (chyba, że się "pokochają" to przywództwo zejdzie na drugi plan), a w jakiś sposób trzeba się nim stać. Jeśli ona jest tak mała, a on na tyle agresywny to trzeba je rozdzielić póki mała da radę się odgryźć - inaczej on ją będzie ciągle molestować, bo jest silniejszy... Chyba, że chcesz aby mała była cały czas gnieciona pod nim i przestraszona. Skoro tylko Ty dajesz radę ich rozdzielić, bo mała sama nie daje rady lepiej je rozdziel. Chyba lepsza będzie później powstałą przyjaźń niż przywództwo samca.
Jeśli się mylę to proszę aby osoba doświadczona z tak dominującym kastratem się wypowiedziała.