Hej,
Czy ktoś z SPK (inspektorzy ds. zwierząt) czasem przegląda na ogłoszenia na stronie www.tablica.pl?Dziś weszłam tam przypadkowo.
Na przykład jedno z nich typu "sprzedam króliki rasowe " (za 1 zł) z Dąbrowy Tarnowskiej - spójrzcie proszę na zdjęcia tych królików i otoczenie w jakim się znajdują!
http://tablica.pl/oferta/sprzedam-kroliki-rasowe-IDuVSZ.htmlAle nie doczytałaś, że to króliki na sprzedaż (cena zależna od wagi i rasy), hodowlańce i warunki mają, jak większość hodowlanych królików?
Poza tym, co niby mają zrobić Inspektorzy adopcyjni w sprawie królików, nawet tych miniaturowych?
Kto je utrzyma, gdzie mają mieszkać?
Tylko w Kujawsko-Pomorskim jest schronisko z warunkami dla królików, inne miejsca radzą sobie z Dt, których jest jak na lekarstwo. Na utrzymanie królika w DT też nie ma pieniążków, wielu Pośredników za prywatna kasę wspomaga DT, byleby uratować króliczka.
Do ludzi z ogłoszeń piszemy, jak podaje Ci Madzia7, że mogą je zgłosić do adopcji. W krytycznych sytuacjach interweniujemy i zabieramy zwierzątko. Ale nie wykupujemy.
Wg mnie warunki w jakich przebywają króliki są nieodpowiednie. Króliki są stłoczone w ciasnych boksach, mają minimalną ilość siana, trudno określić jakie jedzenie i czy w ogóle...
Czy to jest podstawa do zajęcia się tematem czy mam to jeszcze komuś zgłosić?
Jeśli uważasz, że warunki są złe, to chyba Powiatowy weterynarz może interweniować, ale króliki mają siano, w miarę czysto i mogą się położyć, wyglądają zdrowo. Nie dostaną więcej,a ich los jest przesądzony...