Uzupełniam informacje na temat wwozu królików do Wielkiej Brytanii z dnia 8 Listopad 2013:
Taking your pet abroadThere are no restrictions on bringing pet rodents, rabbits, birds, ornamental fish, invertebrates, amphibians and reptiles to the UK from other EU countries.
Pet rabbits and rodents from other countries must spend 4 months in quarantine. They need a rabies import licence and must enter the UK at a Border Inspection Post.
Wwóz zwierzątNie ma żadnych ograniczeń dotyczących wwożenia gryzoni domowych, królików, ptaków, ryb ozdobnych, bezkręgowców, płazów i gadów do Wielkiej Brytanii z innych krajów UE.
Króliki domowe i gryzonie z poza krajów UE muszą przejść 4 miesięczną kwarantanne.Potrzebują pozwolenia na przywóz w odniesieniu do wścieklizny i kontrolę Punkcie Kontroli Granicznej w Wielkiej Brytanii.
Źródło:www.gov.uk
P.S. Ja jednak z doświadczenia radziłabym mieć ze sobą kartę szczepień oraz certyfikat potwierdzający zdrowie zwierzaczka ponieważ Uk nie będą robić problemów za to
Niemcy i Francja mogą - trzeba sprawdzić na stronach jakie mają wymagania.Certyfikat jest tutaj:
http://forum.kroliki.net/index.php/topic,10014.msg205176.html#msg205176 w 4-ech językach wystarczy wydrukować,wypełnić i dać do podpisania przez lekarza weterynarii najlepiej tego który wystawia paszporty zwierzakom
(ten certyfikat ważny jest 10 dni od daty podpisu weterynarza).Z takim certyfikatem nie mają prawa zatrzymać żadnego z wyżej wymienionych zwierząt chyba że jest to pies,kot czy fretka te trzy potrzebują paszportu i 6 miesięcy kwarantanny czy jadą do krajów z UE czy z poza UE.Sama tłumaczyłam i pisałam ten certyfikat,Niusia na nim przyjechała ze Szczecina do Manchesteru cała i zdrowa