Autor Wątek: Królik BARDZO dużo pije - za dużo?  (Przeczytany 11835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konikowy

• Użytkownik
  • *
  • Franek
Królik BARDZO dużo pije - za dużo?
« dnia: Listopad 06, 2011, 18:20:32 pm »
Witam!

Powiedzcie mi, czy to normalne, że królik BARDZO dużo pije (ok 0,5L na 2 maks 2,5dnia)?
Wcześniej starczało mu to na dobre 3-3,5dnia.
Oczywiście nie mam nic do tego, że FRANEK tyle pije tylko problem w tym, że w parze idzie to, że dużo sika.
Ściółkę zmieniałem mu 2 dni temu a już ma tak zesikaną jakbym nie sprzątał jej z 5dni.

Pozdrawiam i proszę o informacje
Michał

Offline rice_cookie

• Administrator
  • Członek SPK
    • Stowarzyszenie Pomocy Królikom
  • Moje króliki: Malutka
  • Pozostałe zwierzaki: Koteły - Rudy i Rydz
  • Za TM: [*]Stefan 7lat/17.11.2005 , [*]Szaza 4lata10mesięcy/17.04.2016, [*]Felczysław 10lat6miesięcy
Odp: Królik BARDZO dużo pije - za dużo?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2011, 18:31:14 pm »
To powiem CI że i tak to nie dużo :) Bywa że piją więcej.
To zależy od diety jaką stosujesz. Jeżeli w diecie królika jest dużo soczystych warzywek i w ogóle warzywek to królik będzie pił mniej, bo wodę jakiej potrzebuje przyswoi sobie z warzywek. Jeżeli królik jest na diecie samo siano i granulat to na pewno będzie dużo pił. W dużej mierze też standardy wyznacza sam królik :) To że na przykład jest większy nie znaczy że będzie więcej pił od małego. Ja mam taką smoczycę w domu :)
NERV-GOD'SinHIShaeven.ALL'SrightWITHtheWORLD.

Offline SiM:)

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2011, 19:32:23 pm »
U mnie to min 0,5l to schodzi dziennie na 2 krole, wiec chyba to nie jest duzo :) poza tym maluchy zaraz zaczna wiecej pic, bo bedzie suche powietrze spowodowane wlaczonymi kaloryferami, chyba ze ktos ma nawilzacze poweitrza :D

Offline kata_strofa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2011, 19:40:49 pm »
Jedne króliki piją mniej, drugie więcej w zależności od diety lub indywidualnych predyspozycji (widzę po swoich, gdzie jedna nie pije prawie wcale, a druga tak ok. 200 ml dziennie). W każdym razie jeśli niepokoi Cię duża ilość wody wypijana przez królika, zawsze możesz zrobić mu badanie moczu (u weta albo samemu pobrać z mocz do badania z wyparzonej kuwety). Może to nie być nic groźnego, ale też w ten sposób mogą objawiać się problemy z nerkami lub pęcherzem. A kolor moczu jest ok? Tzn. nie jest np. rdzawy? Nie wydziela nieprzyjemnego zapachu? Królik nie osikuje się?

Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Welcome, Guest. Please login or register.