Jak mi się uda wszystko, co ustalone, opisać na dogomanii dzisiaj (telefon musi przestać dzwonić), to przekopiuję tutaj
W skrócie, to co ustalone, przedstawiam, a jaka będzie rzeczywistość, pokażą najbliższe dni
Od czego by tu zacząć?
Może od tego, że wścielizna zbliża się do nas duuuuuuuużymi krokami!!!!! Mam nadzieję, że obiecywany publicznie przez lek.powiatowego "pomór" nie będzie miał miejsca!!!
W kwestii sanktuarium dzisiaj w końcu udało mi się porozmawiać się z ks. kustoszem zwanym "człowiekiem - orkiestrą".
Psy i koty na terenie sanktuarium: Nikt się nie przyznaje do ich posiadania, ale ustaliłam z kustoszem, że:
1. zwierzęta zostaną zgłoszone przez nas do Gminy Pawłów, celem ich kastracji, odrobaczenia, odpchlenia i szczepienia.
2. suka pozostanie po kastracji na terenie Sanktuarium i schronienie będzie jej zapewnione, a my oczywiście, bedziemy szukać domu dla niej. Będzie karmiona.
3. koty zostaną na terenie Sanktuarium, mimo że kustosz ich nie lubi, zostanie wybudowany domek dla kotów, będą karmione w jednym miejscu, przy domku
Króliki i inne zwierzęta
4. Jutro mamy się spotkać z osobą zajmującą się zwierzętami, celem poznania i przekazania "tej osoby" pod naszą opiekę i wskazówki - choć w dłuższej mierze cienko to widzę, ale .........
5. Króliki mają być nam oddane, z opcją, że ew. dwa, trzy zostaną, jeśli w budynkach gospodarczych, będą miały zapewnione warunki zimowania
My mamy przedstawić:
1. Oficjalnie nasze uwagi do opieki nad zwierzętami
2. Wskazać ewentualne, szczególne zalecenia, co do przetrzymywania zwierząt, jak w przypadku królików.
I..... toż to był argument główny, a powstał mi w głowie ot tak, po prostu,w ostatniej chwili:
3. Dostarczyć opisy zwierząt (gatunków) przebywających na terenie mini-zoo
Nasze uwagi, o czym kustosz wie, zostaną zebrane w przyszłym tygodniu.
I tu prośba, jakby ktokolwiek wiedział o szczególnych warunkach utrzymania zwierząt bytujących w tym minizoo, proszę o informację!
Szukam też chętnych do opracowania opisów poszczególnych zwierząt tam mieszkających.
W sumie to jest bardzo proste, ale chciałabym znaleźć każdy punkt, który może powodować, że zwierzęta będą miały tam lepiej.........
Oprócz wspomnianych królików, mieszkają tam pawie, bażanty, kury ozdobne (choć ich jest ostatnio bardzo mało), daniele, lamy, osły, kuce, kozy, owce, chyba bydło szkockie i kilka innych gatunków, których nie dopatrzyłam)
No i ostronos, samotny