Momo jest już u Hariell - w przyszłości będzie partnerem adopcyjnej Zgredzi
(odpukać!)
a skoro Momo jest w DS, dzisiaj do DT u Ani trafił nasz pseudokibic
Fuji dzisiaj odbyło się również kolejne bardzo pozytywne spotkanie adopcyjne - tym razem w sprawie adopcji Chocapik
kręci się, a jednocześnie do coraz większej il. osób dociera wiedza na temat prawidłowej opieki nad królikiem i to przełamywanie stereotypów jest najcenniejsze.
Panie Doktorze dziękujemy za dzisiejszą wizytę w Azylu
maluchy z Warszawy - dzisiaj na pewno wybierzemy z Magdą imiona
angorka - bardzo młoda samiczka z przewlekłym stanem górnych dróg oddechowych i niestety już ze zmianami w oskrzelach, tj. w dolnych drogach oddechowych. dodatkowo mała ma bardzo silny stan zapalny spojówek. w pon. zrobimy wymaz i od razu wejdziemy z antybiotykiem. póki co lydium.
dzisiaj małą udało nam się chociaż porządnie wyczesać. kochany zwierzak.
baranek - bardzo młoda samiczka, u której doc również stwierdził stan zapalny górny drug oddechowych. ucho małej jest efektem uszkodzenia mechanicznego. postępowanie jak wyżej.
maluchom zrobimy również w pon. badanie kału w kierunku kokcydiozy.
myślę, że mała jest skazana na truskawkowe imię
wiem, że to nieprzyzwoite, ale czy można im się oprzeć?
miammm
żeby nie było, mała jest również miłośniczką siana
Bonsai - doc jest bardzo zadowolony z jego stanu. połączenie antybiotyku i autoszczepionki póki co daje bardzo dobry rezultat. Bonsai odzyskał też swój humor i bardzo ładny apetyt. nie mamy też już problemów z bobkami (tj. z perystaltyką jelit).
Chocapik - zdrowa, młoda samiczka
Kangus - zdrowa, młoda samiczka
Karim - kolejny pacjent, który mile zaskoczył doktora. stan kliniczny w normie, co więcej psychiczny też
nasz kochany Karim zajął dzisiaj miejsce na zielonym pudle. poza tym zadowolony biegał i rzucał się na jedzenie
nawet naszego spokojnego Karima, można złapać na gorącym uczynku, kiedy wytyka język
Kurt - bez zmian. nasz jedyny problem to lekki wysięk z nosa. Kurt czasami kicha, chociaż nie jest to typowy katar - przyczyną odgłosów wydawanych czasami przez Kurt jest obecność w tylnej części nozdrzy jakiejś "przeszkody" - czasami gromadzi się u niej zbyt duża il. wydzieliny i wtedy próbuje ją usunąć.
Marzyciel, Marzyciel, Marzyciel...6!
po bardo licznych ropnych przetokach w całej tylnej części tułowia pozostał tylko ślad w postaci strupków. Marzyciel wygląda jak król i tak się czuje
dzisiaj Marzyciel korzystał z kuwety nawet na wybiegu
poza tym dużo jadł, podchodził do mnie i opierał się łapkami o kolana, z pełnym spokojem zniósł wyczesywanie...ideał - nic na to nie poradzimy
Nesquik - zdrowy, młody samiec
Pesteczka - stan bez zmian, ale doc mimo wszystko jest z małej zadowolony. mimo skrętu szyi, Pesteczka bez problemów radzi sobie nawet na wybiegu.
prostujemy głowę
Soti - stan kliniczny w normie, poza tym, że Soti ma lordozę. nie wiem w jakich warunkach była do tej pory trzymana, ale wszystko wskazuje na to, że jej życie ograniczało się do malutkiej klatce, stąd zniekształcenia kręgosłupa. Soti, kiedy leży, przyjmuje wyuczoną pozycję z podkurczonymi tylnymi łapkami i podniesionym tyłem.
na tym kończymy informacje dot. stanu zdrowia części podopiecznych Azylu
od pon. kolejne wizyty i zabiegi.
dzisiaj do Azylu trafiła młoda króliczka, niewystarczająco młoda i zbyt wystraszona, aby ktoś zechciał ją kupić w sklepie zoologicznym. dzięki zaangażowaniu kilku osób, króliczka nie trafiła z powrotem do hodowcy, co oznaczałoby dla niej koniec.
Sister - Kangus i Chocapik
Chocapik KangusFrutina - smakosz, szalona matka, wulkan energii...i dziewczyna Marzyciela
polecamy adopcji Frutiny w zestawie z Marzycielem
Frutina z córką Chocapik
i z
Kendrą ***
miłego weekendu życzy Matylda
a dla wszystkich miłośników króliczych języków, soczystego makijażu oraz ruchomych zdjęć...Frutina