Nellie - króliczka oddana do sklepu zoologicznego w Bydgoszczy, o której wspominałam wczoraj
teraz czas przejść do wiadomości dnia dzisiaj odebrałam tel. z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olsztynie z prośbą o przejęcie opieki nad
28 królikami, które przebywają w mieszkaniu (w pokoju
) jednej z podopiecznych MOPS-u. aktualna właścicielka królików zgodziła się zrzec królików na naszą rzecz.
podsumowując, w sobotę 26.01. czeka nas podróż do Olsztyna, a do tego czasu musimy przygotować się logistycznie na przyjęcie takiej ilości królików (chociaż brzmi to dość abstrakcyjnie z uwagi na fakt, iż obecnie Azyl jest schronieniem dla 22 królików)
tak czy inaczej plan jest prosty
szukamy
PILNIE domów tymczasowych dla zdrowych oraz wykastrowanych/wysterylizowanych królików z Azylu!
domów tymczasowych dla królików z Olsztyna będziemy szukać dopiero, kiedy przyjadą do Azylu, zostaną przebadane i przejdą niezbędne zabiegi
sterylizacja samic jest z powodów oczywistych kwestią priorytetową - obecnie króliki znajdą się podobno w 7 klatkach po 4 króliki (wątpię, aby były to klatki o dł. 100 cm
, więc lepiej nie poruszać swojej wyobraźni)
poza tym musimy przejąć opiekę nad królikiem z Gorzowa Wielk. oraz prawdopodobnie nad 2 królikami od terrarysty z okolic Poznania...
pomijając kwestie logistycznie/organizacyjne, będziemy potrzebowały ogromnego wsparcia...koszt samych zabiegów sterylizacji i kastracji wyniesie ok 3.000 zł, nie mówiąc o innych kwestiach
(leczenie, jedzenie, podkłady etc.)
w każdym razie musimy to wszystko ogarnąć i mam nadzieję, że razem nam się to uda
nie brzmi to wszystko optymistycznie
, ale nie ma sensu panikować, a wręcz przeciwnie - powszechna mobilizacja i dobry plan = musi być ok
to tylko kolejny sprawdzian
Tufi jest najdzielniejszym stworzeniem pod słońcem. w miejscu po zabiegu ma bardzo silny obrzęk, ale je i to jest najważniejsze
dori co do wszczepienia sztucznej kości, napisałam w tej sprawie do doc - czy u Tufiego byłoby to w ogóle możliwe.
Gajka, dziękujemy za zdjęcia