Witam, po dłuższym czasie,
Dziś udaliśmy się do weterynarza w Poznaniu by zrobić zdjęcie RTG, lekarz po obejrzeniu oka odrazu stwierdził że może chodzić o zęby, po obejrzeniu pyszczka okazało że jeden ząbek jest krzywy i tutaj jest przyczyna łzawienia i wypychania oka. Okazało się że to ropień
, zdjęcie RTG wykonane pod narkozą (inaczej się nie udało) oraz wykonany został zabieg, niestety zęba uratować się nie udało, został usunięty a ropa wyczyszczona ale może napływać. Niestety Biniek (królik) musi przez ok 2-3 tyg. dostawać antybiotyki + lakcid (pół ampułki na dzień).
Teraz mam do Was pytanie
jak podawać lakcid - czytałem by robić to tak - pół ampułki na 2 ml wody i podawać strzykawką, może tak być??
Dostaliśmy również polecenie by wmasowywać mu to oko na swoje miejsce, by wypchnęło resztę ropy, jak robić to prawidłowo? (mamy tak robić przez 2-3 dni).
Oraz trzymać kciuki by ropa nie wróciła, dodam że weterynarz zdziwił się że królik bardzo szybko wybudził się z narkozy, a teraz trochę biega, pije, trochę je i jest bardzo obrażony...
Dziękuje za porady z góry
PS. weterynarz ten to Pan Piotr Dąbrowski z Przychodni Weterynaryjnej Piotra Dąbrowskiego przy ulicy Zbąszyńskiej 26 w Poznaiu, mogę polecić tą przychodnie ze względu na dobry sprzęt, dobre podejście do zwierzaka, uśmiech, wytłumaczenie, oraz wsparcie Jego koleżanek z przychodni
itp., zostawiając króliczka na 40 minut (na zabieg) wiedziałem że nic złego mu się nie stanie
naprawdę polecam