A podobno forum jest po to zeby pomoc człowiekowi a nie zbesztac go za jakies zdanie które napisał nie po mysli innych ludzi
Żenada to jest to co wy piszecie to jest moja sprawa czy go oddam czy zostanie nikt was o zdanie na ten temat nie prosił, założyłam ten wątek z innego powodu. Po pierwsze dostałam królika w prezencie i przygarnęłam go bo podobno prezentów sie nie odrzuca a szczególnie jesli prezentem jest zwierzak, nie marzyłam o kroliku i nie miałam pojecia o tym zwierzaku kompletnie nic, gdybym wiedziała wiecej informacji na temat krolika nie kupiłabym go. po drugie nie wiem dlaczego porównojecie zwierze to dziecka. Ktos napisał ze jak dziecko bedzie pisało po scianie czy go oddam: Nie!! dziecku wytłumacze ze nie mozna pisac po scianie a krolikowi nie wytłumacze.
Czepiajcie sie ludzi ktorzy oddawają psy i koty bo przeszkadzaja w domu bo moim zdaniem te zwierzeta sa madrzejsze od krolika.
Niepotrzebnie weszłam na te forum i załozyłam watek bo moim zdaniem nie pomogliście mi wcale. Jeżeli dalej ma być taka chora dyskusja na temat mojego krolika "jak moge go oddac....." itp itd to prosze Admina o zamknięcie watku.
Nie rozumiem Twojego uniesienia. Każdy chce pomóc i doradzić Ci dobrze.
Wszyscy chcą dobra uszaka, bo przecież to jest forum stowarzyszenia POMOCY KRÓLIKOM.
"Czepiamy" się ludzi którzy oddają jakiekolwiek zwierze, a że to królicze forum, to każdemu chodzi głównie o dobro królika.
Każdy ma prawo do własnego zdania, a że ktoś takowe wypowiedział to nie unoś się, bo prawo ludzkie jest takie a nie inne.
I mamy prawo komentować Twoją wypowiedź.
Wcześniej pisano Ci- jedź z królikiem do weterynarza bo definitywnie coś mu jest. Zamiast to zrobić szybko, piszesz na forum i przy okazji obrażasz użytkowników.
Każdy chce tu pomóc, dlatego karci się Twoją wypowiedź "oddam królika", bo nie jest przyjemne dla królikarzy takie podejście.
Tym bardziej że forumowicze traktują króliki jak swoje dzieci! To nie zabawka, królik też się przywiązuje, tęskni, cierpi itd.
Również potrafi czuć to, że jest niechciany!
Jest tu wiele wiele więcej osób, które mają z królikami o wiele większe problemy niż Ty.
Królik ci nie powie, że go boli, że coś mu się dzieje, więc pokazuje to.
Masz królika- jesteś odpowiedzialna za niego.
Zainteresuj się jego stanem zdrowia, bo nagła zmiana zachowania nie wskazuje na to, że królik jest zdrów jak rybka.
A wręcz przeciwnie, że coś się dzieje.
Porównujemy królika do dziecka z wielu powodów. Dziecko niszczy, królik niszczy, dziecko jest członkiem rodziny, królik też nim jest, dziecko choruje, królik również.
Mało tego, może nie wiesz- ale królika pewnych nawyków można oduczyć bądź czegoś nauczyć.
Z dzieckiem leci się natychmiast do lekarza- tym bardziej noworodkiem/niemowlakiem. Z królikiem też się powinno.
Od dzieci nie jest lekarz ogólny a pediatra, od królików nie zwykły wet, a ze specjalizacją w królikach.
Nie rozumiem, dlaczego od razu nie pojechałaś z królikiem do specjalisty, skoro zauważyłaś takie nagłe zmiany w jego zachowaniu i zdrowiu.
Ja ze swoim królikiem jechałam 100km na samo RTG- bo dla mnie królik to moje dziecko.
Z dzieckiem też bym pół świata przejechała, aby tylko mu pomóc, z królikiem tak samo.
Nawet mając dziecko też bym królika nie oddała, ba, nawet by to nie przyszło mi do głowy to dla mnie to członek rodziny.
Dzieci potrafią być gorsze niż zwierzęta, więcej niszczą, z czasem jest z nimi więcej problemów, szczególnie gdy dorastają.
Pies czy kot nie jest mądrzejszy od królika, królik jest bardziej inteligentny niż Ci się wydaje.
Mam w domu i królika, żółwia, psa i kota i wcale żadne zwierze nie jest mądrzejsze od drugiego. Każdy ma swój poziom inteligencji i nie twierdzę, że któreś jest głupsze. Mało tego, zwierzęta niejednokrotnie wykazują większą inteligencje niż ludzie!
Ale skoro masz takie zdanie o króliku, to nie dziwie się że planujesz go oddać, może tak będzie nawet lepiej dla niego.
Myślę, że dużo osób Ci doradziło, starało się pomóc, ale Ty widzisz, tylko to co chcesz widzieć.
Dziś jest środa- środek tygodnia, wet ma otwarte, czemu nie weźmiesz królika i nie pojedziesz z nim?
Skoro zachowanie się nagle diametralnie zmieniło to królik pokazuje, że cierpi. Więc pora jak najszybciej udać się do polecanego w tym wątku weta.
MOJA RADA TO TEMATU: Udaj się bezzwłocznie do weta.