F4rba- przepraszam, że byłam nieosiągalna, ale wczoraj był dzień świstaka
A zaczęła się wszystko od tego, że z Kasią czekałyśmy na siebie 40 minut w Szczecinie pod jednym adresem- ale z dwóch stron. Myślę, że to pokazuje doskonale jaka wczoraj byłam przytomna i ogarnięta
Snoopy- samiczka ma około 4 miesięcy. To na dobrą sprawę podrośnięte królicze dziecko
Jeżeli będzie tylko możliwe, by uniknęła porodu- obciążającego jej organizm- to zostanie wysterylizowana aborcyjnie. Tak młoda samica, sama jeszcze rosnąca, w dodatku żywiona bardzo źle (kapusta i inne odpadki warzywne z kuchni) nie jest w żadnym przypadku dobrze przygotowana do przejścia przez ciążę, porodu i odchowania młodych. Plus zapewne ojcem jej dzieci jest jej brat/ojciec. A i jest ogromna szansa ze ona sama jest w chowu wsobnego. Totalna patologia jednym słowem
Plus tak nawiasem-nie sądzę, żeby udało się skrzyżować stricte szczura z królikiem, to dwa różne gatunki.
Króliczek przebywający u mnie dostał imię Pchełka. Moim zdaniem to dziewczynka, ale przyznam, że nie sprawdzałam zbyt dokładnie, bo za bardzo się wyrywa i nie chciałam dodatkowo jej stresować.
Pchełka porusza się tak "dorianowo"- głownie półokręgami do celu, chociaż jest w stanie biegać prosto -znosi ją lekko na bok gdy to robi, ale ogólnie krótkie dystanse potrafi przebiec w linii prostej. Siedząc lub śpiąc dziwacznie wykręca do środka i tyłu jedną łapę. Przestraszona- bezwładnie leci na bok/tył/głowę. Nie staje słupka, nie skacze.
I gdy siedzi, to głównie w takiej pozycji:
Ogólnie, to jest śliczna, ciekawska zygzakując sobie po pokoju. Ma lekko wzdęty brzuch, ale bez tragedii.
Bardzo proszę o wsparcie na leczenie Pchły Mam nadzieję, że leki jej pomogą- w poniedziałek obejrzy ją weterynarz i zadecyduje jakie dostanie. Ale leczenie z pewnością nie będzie trwało tygodnia i nie skończy się na jednej wizycie
Jeśli ktoś by chciał wspomóc dorosłą samiczkę- to bardzo również proszę o pomoc. Cokolwiek zostanie na nią uzbierane zostanie wydane albo na sterylizację aborcyjną a jeśli nie będzie to możliwe- to na odchowanie przychówku małej.
Wszelką pomoc można wpłacać na nowe, zachodniopomorskie subkonto
03 2130 0004 2001 0516 7234 0011
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
ul. Ringelbluma 3/21
01-410 Warszawa
tytułem: darowizna na króliki z Darłowa