Dzisiejszy dzień był pracowity. I pełen niespodzianek, niestety, niekoniecznie tych pozytywnych.
Na wizytę do weterynarza wybrała się Szarańcza (ponieważ samodzielnie nie byłam w stanie określić stanu królika) oraz przy okazji Pastylka.
Pastylka wazy 2,2kg i zdecydowanie zalecono dalszą kurację odchudzającą. Jest śliczną, zdrową aczkolwiek papuśną dziewczyną. Jedynym małym ale są jej zęby- lewa strona jest dłuższa niż powinna. O nic nie zahacza, ale należy uważać na zęby.
Szarańcza- waży 2,3 kg. I dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy
Tak- jedno oko łzawi od futra. Należy je lekko podciąć w okolicach tego oka- czyli nerwy ze stali potrzebne
Nie- lekkie świszczenie oraz wydzielina z nosa nie są od futra. Szarańcza przez tydzień dostawać będzie antybiotyk, lydium oraz probiotyk. A potem jedziemy na kontrolę.
Tak- Szarańcza się zatkała ze stresu. Więc dodatkowo dostaje metoclopramid. Oraz ma myty tyłek. W planach na niedługi okres czasu- wystrzyżenie futra w tych okolicach.
Tak- Szarańcza jest "jakaś nieforemna". Weterynarz po badaniu skierowała nas na RTG klatki piersiowej. Ponieważ było na płytce a ja nie miałam czasu czekać, wciąż czekam na dokładny jego opis od niej. Ale wstępne rozpoznanie brzmi- zbyt mała i wklęsła klatka piersiowa w stosunku do ogółu ciała, jakieś problemy z przeponą. I RTG ujawniło zagazowane lekko jelita.
Z tego co wiem, to nie zagraża jakoś szczególnie jej życiu, ale będzie wolniejszym i spokojniejszym królikiem niż zwykle bywają.
Dalsza niespodzianka ma 6 tygodni i nazywa się Muffinek. Jest słodka i rozkoszna, a otrzymałam ją w tycim pudełku po butach które starsza pani zostawiła w schronisku.
Mi się wydaje, że to samczyk, ale pewności nie ma. Mufiinek jest zdrowy i bardzo fajny. Bardzo chętnie podzielę się Muffinkiem w trybie ekspresowym
Trzecia niespodzianka mieszka chwilowo w Koszalinie. Królik, który został wyrzucony na śmietnik. Królik przyjedzie w najbliższym czasie do Szczecina.
Gdyby ktoś zechciał pomóc w sfinansowaniu leczenia Szarańczy, bardzo jest proszony o wpłatę na konto:
79 2130 0004 2001 0516 7234 0001
Volkswagen Bank Polska S.A.
Adres dla przelewu:
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
ul. Ringelbluma 3 lok.21
01-410 Warszawa
Tytułem: Darowizna na Szarańczę ze Szczecina
Koszta na dzień dzisiejszy 80zł- dzisiejsze leki oraz leki na następny tydzień oraz probiotyk. Koszt RTG pokryłam z własnej kieszeni więc się nie wlicza
Z wieści dobrych- dziękuję pani Joannie za sfinansowanie zakupu żwirku oraz akcesoriów (kuwety, poidła, miski) dla królików ze Szczecina
Oto Muffinek:
I duża biała kupa futra: