Warzywa i rośliny
bezpieczne:
Warzywa: bazylia, brokuł, cykoria, endywia, groszek(młode listki), kiełki zbóż i traw, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, lubczyk, lucerna, marchew, mięta pieprzowa, papryka zielona, pietruszka (natka i korzeń), porzeczki (liście), poziomka (liście), rzeżucha, rzodkiewka (liście), sałata rzymska, seler, słonecznik (liście), truskawka (liście)
Rośliny i zioła: babka lancetowata, babka zwyczjna, bratek (kwiaty), brzoza, bylica, dziurawiec, jasnota, komosa, koniczyna biała, koniczyna czerwona, krwawnik, lebioda, leszczyna, lipa, mniszek lekarski (mlecz), nagietek, nasturcja (kwiaty, młode listki, owoce), ogórecznik, olsza czarna, oset, pasternak, podbiał, pokrzywa, rumianek, siemię lniane, stokrotka, szałwia, wierzba
Warzywa, które mogą spowodować zatrucia,
jeśli podane w nadmiarze:
buraki (liście), cebula, fasola, kalfior, kapusta biała, kapusta czerwona, liście kalarepy, liście pomidorów, liście ziemniaków, por, rabarbar, sałata, szczaw, szpinak, ziemniaki surowe
Rośliny
trujące:
Dzikie i ogrodowe: bieluń, bluszcz, bukszpan, cis, dereń, dziki bez, glistnik, hiacynt, hortensja, konwalia, ligustr, mak, narcyz, ostrokrzew, powojnik, przebiśnieg, robina biała, sumak octowiec, śnieguliczka, tulipan
Domowe: agawa, aloes, amarylis, bieluń, bluszcz, chryzantema, difenbachia, dracena, ficus, fiołek alpejski, geranium, gwiazda betlejemska, hoja (woskownica), jemioła, niecierpek, paproć, różanecznik, storczyki
Owoce, które
możemy podawać:
ananas, brzoskwinie (bez pestek), czarne jagody, grapefruit, gruszki (bez pestek), jabłka (bez pestek), kiwi, maliny, melon, papaja, pestki dyni, pomarańcze (bez pestek), słonecznik, śliwki (bez pestek), truskawki
EDIT:
Mam nadzieję, że przyda się w przyszłości
Proszę zaponać się z regulaminem forum i uzywać opcji "modyfikuj" do edytowania wiadomości. Posty scalam. Mysza