To może i ja się udzielę czy "Mój królas jest szczęśliwy"
Groszku jest ze mną od momentu kiedy miał jakieś 4 tygodnie. Gdy go przywiozłam do domu, pierwsze dni spędzał w klatce 70cm. Karmiony był VL.
Jakiś czas później Pańcia kupiła mu klatkę 100cm
był taki malutki, że nie widać było go zza kuwety, dopiero jak zrobił stójkę
Chłopak rósł, rozrabiał i zawładnął moim życiem i pokojem. Ze względu na Groszka robiłam kilka przemeblowań w pokoju
Najpierw żeby zmieścić klatkę 100cm, później żeby zmieścić szawkę pod tą klatkę itd
Mój kawaler jest (póki co) jedynakiem, pełnojajecznym i do tego rozpieszczonym niemiłosiernie
Obecnie maluszek jest dużym chłopcem (ok. 2.5kg).
Jakiś czas temu dostał nowy domek w postaci kojca 120x120
Pańcia musiała znów dokonać rewolucji w umeblowaniu pokoju
Królewicz lata sobie po pokoju od białego rana aż do wczesnego wieczora (17-18 godzina czasem później) i siedzi w kojcu na noc.
Jest typem czyściocha, ale uwielbia bobkować na moim łóżku
Ja jako ta, która go rozpieściła, nie zabraniam mu tego, po prostu zabezpieczam łóżko dokładnie i po kłopocie
Rano i wieczorem wcina granulat Cuni Nature re-balance po kilka granulek. Do tego do dyspozycji ma maaaase sianka, cały karton różnorodnych suszków i codziennie świeżutkie warzywka, m.in: sałata lodowa, sałata rzymska, raz na jakiś czas marcheweczka, koperek, natka pietruszki, itd itd. A do tego raz na jakiś czas przysmak w postaci owocków świeżych bądź suszonych
Do zabawy ma zrobiony tunelo-domek z kartonu (uwielbia ganiać w nim i go jeść
), masę rolek od papieru i tych mniejszych i tych większych, do zabawy ma również swoją pańcie oraz szawkę pod którą się pcha
Ogólnie jest typem leniucha
Od kilku dni ubóstwia wchodzić na parapet i wypatrywać co jest za oknem. Oczywiście jest stale asekurowany
Wynikiem tego, jest jego wielka ciekawość do wszystkiego. Ciekawość żeby zobaczyć, powąchać, sprawdzić ząbkami i oczywiście zaznaczyć jako swoje
Pcha się wszędzie gdzie tylko może, nawet jeśli się nie mieści
Jednak dla bezpieczeństwa, to co stwarza zagrożenie, jest zabezpieczone
Myślę, że jest szczęśliwy