A ma ktoś może taki wybieg:
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/klatka_dla_gryzoni/kojec_gryzoni/61138 Zastanawiam się nad zakupem tego większego (216cmx116cmx65cm), tylko jak na razie ta cena
(
) mnie powstrzymuje... poza tym, niezbyt lubię kupować w ciemno tego typu rzeczy, których nie mogę dotknąć, obejrzeć. Może już ktoś ma wypróbowany ten 'wynalazek' i mógłby napisać, jak się on sprawdza? Trochę się obawiam, że pieniądze będą wywalone w błoto.
Moją uwagę przykuło również to
ażurowe zadaszenie od góry. Do mnie do ogrodu przychodzi mnóstwo obcych kotów, więc takie przykrycie od góry na pewno dobrze chroniłoby królika. Nie uśmiecha mi się siedzenie non-stop przy zagrodzie i pilnowanie, czy Zuzia jest bezpieczna.
Gdyby się chciało, to również można było by ten wybieg chyba trochę powiększyć poprzez połączenie ścianek z innej zagrody, którą obecnie posiadam (patent łączenia elementów jest chyba taki sam).
No i jest jeszcze jedna kwestia. Nie jestem pewna, czy Zuzi spodobałoby się na dworze. Raz próbowałam z nią wyjść (wprawdzie na smyczy), to była dość przestraszona. Ona w ogóle jest dosyć lękliwa. Boję się, że pies sąsiadów zaszczeka, a ona się śmiertelnie przestraszy. A psy i to duże są za płotem prawie z każdej strony. Poza tym, są też inne odgłosy np. bawiące się i piszczące dzieci u sąsiadów w ogrodzie, może się włączyć jakiś alarm... dla niej te odgłosy są zupełnie obce. Nawet w domu potrafi się czegoś przestraszyć tak, że uciekając obija się o ściany. Teraz już rzadziej, ale na początku to był koszmar. Bała się praktycznie wszystkiego. Do mojego psa (mały Shih-Tzu) i kota w zasadzie dopiero tak od jakiegoś roku się przyzwyczaiła, choć jeszcze czasem potrafi się ich przestraszyć, jak któreś wejdzie niespodziewanie do pomieszczenia, w którym ona akurat przebywa. A u mnie jest już 4 lata. Na początku, to bała się nawet odgłosu psich pazurków na parkiecie.
Tak więc, nie wiem, czy wyjście na dwór nie będzie dla niej zbyt stresujące... ?
Chociaż z drugiej strony, świeże powietrze dobrze by jej zrobiło.
Wracając do zagrody z powyższego linku, to co o niej myślicie? Cały czas rozważam plusy i minusy i nie wiem, czy warto ją kupować