Autor Wątek: Gałązki zimą?  (Przeczytany 13652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gosiek

• Gość
Gałązki zimą?
« dnia: Styczeń 16, 2006, 12:42:48 pm »
Jeszcze przed zakupem królika,pani w sklepie zoologicznym powiedziała mi,że  nie należy podawać królikom gałązek z drzew w okresie zimowym.Czy to prawda :????:
A jeśli tak, to co podawać Klopsowi do scierania zębów,bo on teraz strasznie szybko rośnie i jego zębiska też, i powoli widać to na moich meblach...

ps:Na jesdnej ze stron w necie znalazłam wykaz drzew,których gałązki mozna podawać królikom.Była wśród nich wierzba...ale czy to obejmuje też wierzbę płaczącą?

igasu

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2006, 17:03:13 pm »
No a chleb mu dawałaś???  ;-)  Eh, mysle, że można spróbować z gałązkami z odpowiedniego drzewa tylko tak je przesuszyc napoczątku dobre pól tyg. Żeby tam tej wilgoci nie było. :)

Gosiek

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2006, 19:45:06 pm »
chleb oczywiście szama,ale to chyba trochę za mało...

Marzena(od Misiaka)

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2006, 20:26:43 pm »
Nie wiem dlaczego (?!) mowicie o tym aby nie podawac galazek zima.

Moje kroliki wcinaja az milo, wierzbe placzaca tez.
Nie susze galazek - czekam tylko az nabiora temperatury pokojowej(ok.godzinke).

Magda

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2006, 21:48:05 pm »
Sądzę, że prędzej zaszkodzicie swoim pupilom podjąc im chlebek niż gałązki. Oczywiście uważać trzeba, żeby nie podać gałązek trujących dla królasków. W przypadku mojego Hekcia sprawdzają się gałązki jabłonki. A chlebek radzę odstawić.

anUSZka

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2006, 22:25:46 pm »
Mam nadzieje, ze zartujecie z tych chlebem...

nie wiem, skad ta pani wymyslila, zeby nie podawac zima galazek - umyj dobrze i podaj kiedy mozesz, te z wlasciwych drzew, oczywiscie :D

A do scierania zebow sluzy oczywiscie siano, duzo dobrego, pachnacego siana!  :mrgreen:

Gosiek

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2006, 11:03:23 am »
No to zaraz wyjdę na ogród i nazrywam mu gałęzi!  :D

A co do suszonego chlebka,to wcale nie dawać :????: No bo ja mu tak 1-2 razy na tydzień daję...

A właśnie,a tych gałązek ile?Tj jak często,czy można przedawdkować?

Magda

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2006, 11:42:10 am »
Mój królik nie je gałązek. Po prostu je gryzie, skrobie, bawi się nimi itp.

anUSZka

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2006, 19:17:04 pm »
Chleba nie dawaj wcale, to nie wplywa dobrze na kroliki, zwlaszcza te z delikatniejszymi brzuszkami.
A co do galazek - daj kilka dziennie, zobaczysz, czy pasuje krolikowi.

Gosiek

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 18, 2006, 11:57:07 am »
No to chlebka już nie dostanie.Wczoraj dałam mu gałązki jabłoni i przez noc wszamał cała korę :)

Gunia i Piotr

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2006, 21:26:11 pm »
Cytat: "anUSZka"

galazek - umyj dobrze i podaj kiedy mozesz, te z wlasciwych drzew, oczywiscie :D

A można prosić o jakieś konkrety dotyczące "właściwych drzew" ?? :D

anUSZka

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2006, 21:30:57 pm »
Przede wszystkim - nie pryskane zadna chemia i rosnace z dala od drog ;)
Poza tym dobre sa galazki drzew owocowych, jak jablonie, grusze (z wyjakiem pestkowcow - wisni, sliwek itp), i innych - wyjatkowo lubiane sa galazki wierzby, klonu, lipy... nie pamietam, co jeszcze...

Gunia i Piotr

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 18, 2006, 21:33:22 pm »
I Bożonarodzeniowa jodła ;-)
Pozdrawia
Farciarz :diabel:

Gosiek

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 19, 2006, 18:24:30 pm »
1. Chwasty trujące: bieluń dziędzierzawa, blekot pospolity, chaber (bławatek), lulek czarny, pokrzyk wilcza jagoda, psianka czarna, psianka słodkórz, szalej jadowity, szczwół plamisty
2. Rośliny ozdobne trujące: bluszcz, cis, fiołek alpejski, glicynia, kaczeniec błotny, konwalia, łubin gorzki, naparstnica, nasturcja, oleander, sasanka, szczodrzeniec, tojad, wawrzynek wilcze łyko, zawilec gajowy, zimowi jesienny
3. Szkodliwe gałązki: brzoskwinia, bukszpan, cis, jałowiec, ligustr, migdałowiec, morela, tuja, wiśnia, złotokap
4. Dobre gałązki: akacja, brzoza, buk, dąb, grab, jabłoń, klon, lipa, malina, olszyna, porzeczka, wierzba
5. Rośliny mogące zaszkodzić, gdy są podawane w nadmiarze: kapusta biała i czerwona, liście buraków i kalarepy, rabarbar, sałata, szczaw, szpinak
6. Odpadki kuchenne: suchy chleb (nie spleśniały), surowe i umyte obierzyny z warzyw - obierki z ziemniaków muszą być ugotowane i bez zielonych zabarwień
7. Odpady ogrodowe: liście słonecznika (większość królików przepada za nimi), liście i łodygi; fasoli, grochu, kukurydzy, liście rzodkiewki, kalafiora, nać ziemniaczana, pędy pomidorów, jarmuż, liście truskawek, malin
8. Ziarno: Łubin słodki, soczewica, słonecznik, dynia, pszenica, łuskany owies, len, sorgo, groch, peluszka. Bardzo wskazane jest podawanie ziaren skiełkowanych.
9. Zioła dla królika - smakosza: anyż, majeranek, lubczyk, koperek, kminek, mięta, lawenda, a dla wyrafinowanego króliczego podniebienia: cebula, czosnek, pory
10. Lubiane zioła, trawy, chwasty polne: mlecz zwyczajny, mniszek lekarski, lebioda, pokrzywa, oset polny, nostrzyk żółty, perz z kłączami, tasznik pospolity, bylica pospolita, barszcz zwyczajny, pięciornik gęsi, podbiał, podagrycznik, babka pospolita, krwawnik pospolity, cykoria podróżnik, wrotycz pospolity ( szczególnie polecany ze względu na działanie odrobaczające)
Jeśli Wasza wiedza na temat roślin jest niewielka podawajcie królikowi tylko te, które dobrze znacie.
11. Nie wolno podawać: wędliny, mięsa, żółtych serów, czekolady.
12. Nie powinno się podawać: białego sera, mleka, orzechów, migdałów.

anUSZka

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 23, 2006, 22:12:51 pm »
Gosiek, dwie uwagi:
1. jesli cytujesz, podaj zrodlo
2. upewnij sie, ze podawane info jest odpowiednie: nie powinno sie podawac krolikom zadnych odpadkow kuchennych, chleba ani ziaren (z rzadkimi wyjatkami)

Anula_1960

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2006, 20:44:49 pm »
Gałązki wierzbowe, :hura: sama radość i marzenie dla mojej Pyzuni, te cienkie wcina całe, grubsze ogryza do "kości" a to co zostanie stanowi dodatkowy "pokarm" : :baa:  dla mojej suczki, a latem zjada oczywiście wraz z listkami Pycha :i_am_smiling: Podobno gałązki wierzbowe mają dpbry wpływ na brzuszek

bonnie_blue

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 02, 2006, 18:57:20 pm »
A co z agrestem?? Po obraniu z kolcow.

Anula_1960

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 02, 2006, 20:47:42 pm »
ja podawałam suszone jeżyny z Zuzali i były razem z kolcami i nic sie królikowi nie działo, myślę, że agrestowe gałązki tez są dobre, nie nalezy podawać gałązek pestkowców tzn wiśni,moreli, brzoskwiń,inne owocowe są w sam raz

koleś

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 03, 2006, 17:54:56 pm »
A co z gałązkami sosny. Na jakiejś stronie przeczytałem że można je podawać.

anUSZka

• Gość
Gałązki zimą?
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 03, 2006, 18:29:42 pm »
Nie wydaje mi sie (choc nalezaloby to sprawdzic).

Lepiej trzymac sie tego, co wiadomo, ze wolno: galazek drzew owosowych (z wyjatkiem pestkowych, wisni, sliwek itp), wierzby, brzozy, klonu, lipy itp....