Autor Wątek: Najlepsze granulaty na rynku  (Przeczytany 1097282 razy)

Offline Nekierta

• Użytkownik
  • *
Odp: Najlepsze granulaty na rynku
« Odpowiedź #1840 dnia: Listopad 17, 2010, 08:19:16 am »
Shoti, to są wiadomości sprzed czterech lat. Wtedy nikt nie wiedział o takich Grainlessach, a Versele Laga dopiero była świeżym produktem na rynku... A przynajmniej tak mi się wydaje z tego co wyczytałam z pierwszych stron.
U mnie siano idzie każde jakie nie kupię. Ale najbardziej smakuje Axie zuzalowe smakowe :D

Offline dnorthern7

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1841 dnia: Listopad 17, 2010, 14:47:16 pm »
zwykle, skoszone zasuszone :P
` deszczowy, zachmurzony czy słoneczny dzień.. jaki lubisz? `

Zapraszamy do naszej galerii : http://forum.kroliki.net/index.php?topic=5114.175

Offline Biszkopcik

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1842 dnia: Listopad 17, 2010, 17:53:55 pm »
Hmmm w sumie od niedawna też mam działkę, to chyba zacznę kosić trawę i zbierać na sianko (w tym roku jest już za późno) :)

Tylko właśnie nie wiem jak się suszy takie sianko i po jakim czasie ono jest dobre do spożycia (po tygodniu, miesiącu?). Taką samą wątpliwość mam co do gałązek (które przywiozłam z ogródka) - jak długo je suszyć i na czym to suszenie polega? (ja po prostu położyłam je w pojemniczku na parapecie i sobie leżą).
Tuptuś chętnie je ogryza :)

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
  • żyj tak jakby każdy dzień miał być ostatnim
« Odpowiedź #1843 dnia: Listopad 18, 2010, 12:30:56 pm »
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego na miniaturce na liście szkodliwych i najbardziej szkodliwych granulatów znalazły się takie jak ; CC,Selective czy Oxbow ??? bo chyba czegoś nie rozumiem  :crazy:
http://www.miniaturkabeztajemnic.com/dostepneg.html
Dziunia-baranek podrzutek , Pusia-o.belg znaleziona na ulicy. ; Dukat adoptowany z spk , Zebek i Misia adoptowane. Koty - Behemot vel Cynamon, Szaruś, Kubuś, Anielka, Chmurek.Za TM- Tuptuś, Dżekuś , Sisi  (31 październik 2010) , Trusia (9 maj 2011), Lucy - lewek ( 2012 ).

Offline kata_strofa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1844 dnia: Listopad 18, 2010, 12:53:06 pm »
Od strony 47 tego tematu zaczyna się burzliwa dyskusja o powyższym zestawieniu ;)

Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1845 dnia: Listopad 18, 2010, 17:30:21 pm »
Poczytałam sobie hmm najpierw się przestraszyłam,że dotychczas jedne z najlepszych granulatów nagle są najgorsze.Ja swoje króle i tak przestawiam na dietę bez granulatu,dodaje czasami jedynie jako dodatek w małych ilościach.Generalnie nie popieram ani miniaturki ani wypowiedzi misi, lecz faktycznie jeżeli już coś się tworzy dobrze byłoby robić to odpowiedzialnie, jeżeli jest stronka dotycząca dobra uszatych to nie powinno być problemu z podaniem np bibliografii. W każdej sprawie szczególnie podanej do publicznej wiadomości swoje tezy czy badania trzeba odnieść - poprzeć konkretami,mimo wszystko miniaturkę czyta wiele osób i czy się komuś to podoba czy nie wielu ludzi bierze przykład z treści tam zapisanych - a to już jakaś odpowiedzialność w kierunku do autorów.
Dziunia-baranek podrzutek , Pusia-o.belg znaleziona na ulicy. ; Dukat adoptowany z spk , Zebek i Misia adoptowane. Koty - Behemot vel Cynamon, Szaruś, Kubuś, Anielka, Chmurek.Za TM- Tuptuś, Dżekuś , Sisi  (31 październik 2010) , Trusia (9 maj 2011), Lucy - lewek ( 2012 ).

Offline alana

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1846 dnia: Listopad 18, 2010, 20:28:25 pm »
jest podana bibliografia http://www.miniaturkabeztajemnic.com/bibliografia.html
ale zapewne chodziło Ci o bibliografię konkretnie do zestawienia granulatów ;)

Offline n-monika

• Użytkownik
  • *
    • http://www.miniaturkabeztajemnic.com
« Odpowiedź #1847 dnia: Listopad 19, 2010, 10:19:22 am »
Rozumiem, że odpowiedzialnością wykazałabym się  pisaniem na stronie miniaturki to co ktoś chce usłyszeć.Nieważne czy jest to dobre czy nie.
Moja Miszelka zmarła w Boże Narodzenie przez granulat, wiec proszę mi nie pisać, ze odradzając na stronie granulat, robię coś przeciwko dobru uszatych. Już kiedyś pisałam chyba nawet w tym temacie " granulat jest szkodliwy" - jest wolny kraj, każdy może zrobić z ta informacja co się komu podoba. Ludzie dorośli sami podejmują decyzje.
Ja do końca życia muszę żyć z obrazem umierającej Miszelki.

Myślę ze swoje zdanie osobno wypowiedzą również Nuna i Zabir
Zmieniła świat na lepszy, i odeszła...

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1848 dnia: Listopad 19, 2010, 16:34:01 pm »
A któż to pisał,że ,, odradzając granulat robi pani coś przeciwko dobru uszatych " bo nie byłam to ja :) chodzi tylko o np podanie konkretnych danych z których się korzystało, wydaję mi się ,że jeżeli faktycznie zależy państwu na dobru króli to nie powinno stanowić to problemu, nie rozumiem podejścia w dodatku można powiedzieć ,, wrogiego " niech każdy robi co chce, gdyby każdy z forumowiczów miał takie podejście do sprawy pewnie każdy z nas praktycznie nie miał by na swoim koncie  już niejednego przypadku ratowania właśnie tych zwierząt.Wszelkie zasady czy stwierdzenia powinny opierać się na silnych podstawach, nam chodzi tylko o dobro naszych i nie tylko naszych króliczków,więc nie widzę problemu, zachowujecie się państwo wrogo i w taki sposób jakby państwa ktoś atakował chociaż nikt tutaj tego nie robi.

zabir

• Gość
« Odpowiedź #1849 dnia: Listopad 19, 2010, 19:14:54 pm »
(...)nie rozumiem podejścia w dodatku można powiedzieć ,, wrogiego " niech każdy robi co chce(...)

Nasza strona nikomu nic nie narzuca, a jedynie ma uswiadamiać, jeżeli dla kogos problemem jest pogodzenie sie z faktem, że granulat to nie jest najlepsze wyjscie, lub nie ma inne mozliwosci zywienia,pomimo dobrych checi, to co mamy na siłe przekonywac, że zabija tym królika?

Jezeli przeczytasz ten wątek od momentu pojawienia sie dyskusji o tym, to zobaczysz na czym opieraliśmy wnioski, a jezeli chcesz iśc na skróty to zachecam do przeczytania http://forum.kroliki.net/index.php?topic=1003.msg194042;boardseen#new

Offline kata_strofa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1850 dnia: Listopad 19, 2010, 21:34:54 pm »
A ja cały czas ośmielam się twierdzić, że wystarczyło uszeregować granulaty od najlepszego do najgorszego (z adnotacją, ze zestawienie jest subiektywne i miniaturka nie poleca żadnego granulatu) i całej dyskusji by nie było. Zaszkodziła Wam zastosowana terminologia. Amen.

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1851 dnia: Listopad 19, 2010, 22:05:06 pm »
To uświadamiajcie mądrze i popierajcie wyniki swoich prac dobrymi argumentami - to chyba każdy kto pisał jakiekolwiek prace w szkole czy na studiach potrafi ,a temat czytałam od początku :)
no i zgadzam się z Tobą kata_strofa w 100%

Offline serducho

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1852 dnia: Listopad 19, 2010, 22:22:25 pm »
podpisuje sie pod katastrofa i monika.k wszelkimi mozliwymi konczynami.

(swoja droga jesli jest dostep do wynikow jakichs szerzej zakrojonych badan nt granulatow to bardzo chetnie poczytam )

Offline n-monika

• Użytkownik
  • *
    • http://www.miniaturkabeztajemnic.com
« Odpowiedź #1853 dnia: Listopad 20, 2010, 06:39:00 am »
Boże widzisz i nie grzmisz...Jeśli dane, które przedstawiła Nuna w innym temacie nie są wystarczające, śmierć mucha to dla Was też żaden argument, to zaczynam się zastanawiać czy dyskusja na ten temat ma sens.
Monika.k przeczytaj na spokojnie Swoja wcześniejszą wypowiedz
Pozostawienie każdemu opiekunowi możliwości samodzielnego dokonania wyboru, zgodnie z własnym sumieniem i własnymi poglądami - jest  wrogością?-bez komentarza.
Zmieniła świat na lepszy, i odeszła...

Offline monika.k

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1854 dnia: Listopad 20, 2010, 11:51:32 am »
przeinaczacie wypowiedzi innych unikając naszych pytań :) nie rozumiem jaki macie problem z podaniem konkretnych danych (nie muszą być wszystkie zaznaczam) i przedstawieniem tego publicznie,jeśli już nie jesteście w stanie takowych przedstawić to przynajmniej  moglibyście pod swoim rankingiem granulatów dodawać notki pod każdym konkretnie za co i dlaczego znalazł się na takiej ,a nie innej pozycji - to się nazywa tzw sprostowanie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 11:59:17 am wysłana przez monika.k »

Offline kata_strofa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1855 dnia: Listopad 20, 2010, 12:31:28 pm »
n-monika, nuna, zabir
skoro problem z rankingiem powraca, jest kontrowersyjny i krytykowany - dlaczego nie warto by właśnie sprostować zestawienia. Nie unoście się honorem. Robicie kawał dobrej roboty, ale czasem coś może się najzwyczajniej nie udać. Nie popełnia błędów tylko ten, który nic nie robi. Może warto przyjąć opinię drugiej strony. Zwłaszcza, że jest to strona, która wcale nie jest zwolennikiem granulatu (każda z nas stara się go ograniczać lub eliminować z diety).
n-monika, argument, że konkretny królik umarł od granulatu, nie jest argumentem naukowym, tylko emocjonalnym, używając go w tonie następującym:
Jeśli dane, które przedstawiła Nuna w innym temacie nie są wystarczające, śmierć mucha to dla Was też żaden argument, to zaczynam się zastanawiać czy dyskusja na ten temat ma sens.
działasz na własną niekorzyść. Przecież znajdzie się niejeden króliczy właściciel, którego zwierzak umarł z powodu biegunki lub wzdęcia po zieleninie lub warzywach. Tak działać nie można.
Mówię to wszystko spokojnie i ze szczerą sympatią. Nie gniewajcie się tak bardzo.

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #1856 dnia: Listopad 20, 2010, 14:29:24 pm »
Mamy w planach powrot do przedstawienia granulatow w tej formie co byla poprzednio czyli od "najlepszego " do najgorszego. Tylko czy na pewno wszyscy beda zadowoleni ?
Monika k. ale przeciez sa notatki dlaczego uwazamy , ze ten czy inny granulat szkodzi i dlaczego, poza tym tu http://www.miniaturkabeztajemnic.com/granulat.html  tez jest wyjasnione co wchodzi w sklad granulatow. Jesli znasz niemiecki polecam :http://www.kaninchenwiese.de/
lub tu o granulacie : http://www.kaninchen-info.de/trofu.html

Offline LeryMosa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1857 dnia: Listopad 20, 2010, 15:18:05 pm »
Wg mnie najlepszy granulat to Grainless Complete firmy JR Farm.

Offline Biszkopcik

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1858 dnia: Listopad 20, 2010, 18:05:07 pm »
Hmmmm na ten problem patrzyłabym też z psychologicznej strony.

Wyobraźmy sobie człowieka, który przez 5 lat karmi swojego królika granulatem "X" i wszystko jest ok, do momentu, gdy się nie natknie na informację, że jego "X" jest na czarnej liście najgorszych granulatów. Tu nie do chodzi już do głosu racjonalne podejście do sprawy, ale emocje. To jest jakby powiedzenie danemu opiekunowi, że krzywdzi swoje zwierzątko. Autorzy miniaturki pewnie w życiu by nie przypuszczali, że takim rankingiem wywołają tyle emocji u ludzi... i na pewno takich złych intencji nie mieli.

Przypuszczam, że osoby od dawna karmiące królika Grainless Comp. po ukazaniu się rankingu co najwyżej miały satysfakcję, że dobrze karmią zwierzątko i nie dociekały, czy ranking jest rzetelny. No ale już ci, którzy zobaczyli, że ich "X" jest na czarnej liście, za wszelką cenę chcą wiedzieć na jakiej podstawie ten ranking powstał.
(W sumie ja też swego czasu tego dociekałam).

Jak sobie z tym wszystkim poradzić? Ja na początku próbowałam nakłonić mojego królisia do zmiany granulatu na GC, ale bez skutku.
Od tego czasu mam taką metodę...
W ogóle się nie przejmuję rankingiem, karmię moje zwierzątko polskim granulatem, który jest mało znany, średnio dobry (15% włókna) i  nawet nie ma go na owej liście, a jak by był, to pewnie gdzieś na samym dole. I nie mam żadnych wyrzutów sumienia, że go krzywdzę czy też nie daję mu "gwiazdki z nieba". Jest okazem zdrowia, ma normalne kupki, żadnych (póki co) problemów trawiennych u niego nie obserwuję.

Powiem więcej. Zawsze jak słyszę, że ktoś ma 6-cio czy 10-letniego królika, to moje 1-sze pytanie brzmi: "Czym go karmisz?"
I wtedy słyszę: mieszanką Megan, czasem marchew i jabłko, jakiś herbatniczek, kolorowa kolba, suchy chleb, gotowane ziemniaki i wszystko inne co jest w domu.
Parę dni temu koleżanka mówiła, że jej ciocia ma 10-cio letniego królika i ona (koleżanka) jak je chleb z szynką albo z serem, to królik do niej podchodzi i się prosi o niego, więc dostaje ten kawałek chleba z szynką albo serem.  :niespodzianka
Na to ja: "proszę cię, nie dawaj mu chleba!" A ona: "a szynkę mogę?"  :wow

A więc zmierzam do tego, że nawet najgorszy granulat jest lepszy od chleba z szynką! (I do jasnej anielki te króliki nawet na tej szynce żyją po 10 lat!)
Oczywiście nikomu nie polecam diety kanapkowej. Ale też apeluję, aby nie brać do siebie tak bardzo tych wszelkich rankingów!

Jak ktoś ma możliwość i chęć, to może kupować najlepsze karmy świata zgodne z rankingami. Tylko ja się pytam: co zrobicie jak w rankingu np. za rok na pierwsze miejsce wskoczy całkiem inny, nowy granulat? Znów będziecie odzwyczajać królika od "starej" karmy i przyzwyczajać do tej nowej z 1-szego miejsca?

Offline Jakub

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1859 dnia: Listopad 20, 2010, 18:39:06 pm »
Ja karmię granulatem Grainless Complete. Ale sądzę, że niektórzy popadają w paranoję. Tak jak napisała Biszkopcik. Są 10 letnie króliki, które w życiu nie widziały innej karmy od słodkiej mieszanki na wagę. A teraz jak już ktoś karmi swojego uszola granulatem to dziwnie na niego patrzą.