Autor Wątek: Najlepsze granulaty na rynku  (Przeczytany 1097193 razy)

anka_n1987

• Gość
Odp: Najlepsze granulaty na rynku
« Odpowiedź #1040 dnia: Wrzesień 05, 2009, 16:12:50 pm »
A czy na noc zostawiać mu miskę z jedzeniem? Bo ten mały terrorysta jak jej nie ma to w nocy to stawia nas na równe nogi gdy tylko poczuje się głodny :)

Spirit89

• Gość
« Odpowiedź #1041 dnia: Wrzesień 05, 2009, 16:45:42 pm »
Wybaczcie mi ale nie wiedziałem gdzie to napisać,czy królikom można dawać liście rzodkiewki?

nuka

• Gość
« Odpowiedź #1042 dnia: Wrzesień 05, 2009, 17:09:58 pm »
Liście rzodkiewki, kalafiora, kalarepy, brokułowe, nać marchwianą - to wszystko (i wiele wiele wiecej) możesz podawać królisiowi. Przed podaniem umyj i osusz.

Offline tusiatko_1987

• Użytkownik
  • *
    • Pepparkaka
  • Za TM: Pepparkaka 22.02.2017
« Odpowiedź #1043 dnia: Wrzesień 05, 2009, 21:01:06 pm »
eh peppar pokochal cuni complette, chcialam zamowic jak zawsze 2.5 kg i co? nie produkuja juz.. wzielam ostatnia paczke 500 gram i ten co ma byc w zastepstwie i co? peppar wyjadla cuni complette a nowy zostawil i co teraz  :oh:  :oh:  :oh:

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #1044 dnia: Wrzesień 05, 2009, 21:20:53 pm »
Jak to już nie produkują? Tzn nie będzie już Cuni Complete? :wow  Tusiątko może miałaś na myśli Cuni Duo, zamiast którego jest Cuni Pro??

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1045 dnia: Wrzesień 05, 2009, 23:08:22 pm »
Cytat: "bosniak"
Animalia nie ma Cliffi.

Owszem, prawda, ale wystarczy poprosić ;)

Cytat: "jpuasz"
A suszonych owocow czy warzyw lepiej nie podawac, bo zawierają jeszcze więcej cukru niż świeże

suszone nie mogą zawierać więcej cukru niż świerze, przecież suszenie nie wzmaga fotosyntezy, raptem woda odparowywuje :P chodzi Ci o to, że w suszonych jest mniej wody, więc na taką samą masę suszonych owoców co świerzych cukru jest więcej, tak? :)

a skąd wiecie że Cuni Complete i Duo mają nie produkować? na stronie producenta nic nie ma na ten temat, obie są w ofercie, ja jak byłem w sklepie osobiście widziałem półkę obficie zastawioną CC :)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #1046 dnia: Wrzesień 05, 2009, 23:21:21 pm »
Na innym forum wyczytałam, że niestety CC też znika. Muślałam, że to pomyłka, ale die różne osoby na dwóch różnych stronach - piszą to samo

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: Wrzesień 06, 2009, 00:22:41 am »
no to trzeba robić zapasy ;) CC w dużej ilości było na arkuszowej w wawie w iquitosie.

Jeśli chodzi o różnorodność, to nie można nagle królikowi zmieniać diety.  (...) jak co jakiś czas będziesz zmieniał nagle granulat, to bardziej zaszkodzisz królikowi niż mu pomożesz.

sprostujmy, napisałem dosypię, co znaczy że do granulatu jaki zawsze będzie dostawał (CP lub cliffi zależnie który mu podpasuje) dodatkowo dodam np. łyżeczkę innego, a nie, że nagle dostanie zupełnie co innego.

ale jeszcze mi wytłumaczcie, dlaczego karmiąc dłuższy czas królika pokarmem A, nie mogę zacząć mu tak po prostu dawać pokarmu B, bo tego nie rozumiem..? :icon_redface

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1048 dnia: Wrzesień 06, 2009, 00:39:52 am »
Powiem w ten sposób. Królik jest jak dziecko. Jeśli nagle zmienisz mu diete (do tej pory jadło tylko kurczaka, ser bialy i pomidory a Ty zamiast tego z dnia na dzień podasz wieprzowinę, ser żółty i ogórki) po prostu najprawdopodobniej zachoruje, bo jego przewód pokarmowy nie jkest na to przygotowany. Tak samo jest z królikami. Ja to przynajmniej tak rozumiem. Niby to jest granulat, ale jednak nie taki sam. Tak samo niby mięso, ale jednak kurczak, wołowina, wieprowina czy inne się po prostu różnią.

No i pytanie czy zamiast CC wejdzie jakiś nowy podobny produkt, czy poprostu Versle Laga rezygnowała z CC i CD na rzecz CP??

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Offline tusiatko_1987

• Użytkownik
  • *
    • Pepparkaka
« Odpowiedź #1049 dnia: Wrzesień 06, 2009, 03:49:30 am »
Jak to już nie produkują? Tzn nie będzie już Cuni Complete? :wow  Tusiątko może miałaś na myśli Cuni Duo, zamiast którego jest Cuni Pro??

No i pytanie czy zamiast CC wejdzie jakiś nowy podobny produkt, czy poprostu Versle Laga rezygnowała z CC i CD na rzecz CP??

Tego co ja sie dowiedzialam to wlasnie zrezygnowali z cuni complette i zamiast tego bedzie/jest cuni pro.

szukalam w google i
"Ja się do tego tylko wtrącę: Cuni Duo już chyba nie produkują- zastąpili karmą o nazwie Pro(+ odpowiednia nazwa zwierzaka oczywiście):"
http://www.aseti.strefa.pl/forum/viewtopic.php?p=24516

ja nie wiem co zrobie bo peppar jest wybredny na cc pokochal..

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1050 dnia: Wrzesień 06, 2009, 10:44:54 am »
Może jestem przwrażliwiona, ale zrobiłam tak jak mi radziliście na forum i karmiłam swojego malutkiego uszatego (6 tyg.) tylko granulatem, siankiem no i oczywiście wodą. Do tej pory załatwiał się normalnie do jednego rogu a biegając nie zostawiał bobków na podłodze. Dziś to się zmieniło i są jakieś takie jakby sklejone. Czy to wina granulatu, czy może źle go odżywiam...?
Proszę o pomoc.

[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 11:22 am ]
Wczoraj dałam mu jedną pestkę od słonecznika czy możliwe, że od tego się rozchorował? Bo wygląda jakby miał rozwolnienie a nie chce dać się nawet umyć bo niestety brudne futerko nieprzyjemnie pachnie... :( Co mam zrobić? :(

Nuna

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: Wrzesień 06, 2009, 12:07:16 pm »
Czy te bobki tak wygladaja ?

jesli tak to zostaw go dzisiaj na samym sianku i wodzie. I nie zlam sie zadnego granulatu dzisiaj :)

anka_n1987

• Gość
« Odpowiedź #1052 dnia: Wrzesień 06, 2009, 12:20:27 pm »
No mniej więcej tylko jest ich mniej w kupce po ok 3. Dzięki za pomoc zostawię go tylko na sianku to powinno mu przeczyścić brzuszek. Kicula dziś cały dzionek leży jak nigdy chociaż jest u nas dopiero 5 dni i boję się, że się źle czuje. :(

[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 12:22 pm ]
a jak mogę go dokładnie umyć by posklejane od bobków futerko nieprzyjemnie nie pachniało? bo próbowałam, ale Kicula traktuje mnie teraz jak intruza który go męczy. :(

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1053 dnia: Wrzesień 06, 2009, 13:59:26 pm »
Zapytałam Animalii i Cuniland o CC i takie odpowiedzi dostałam:

Animalia:
Witam,
karma jest nie tyle wycofywana, co ma odświeżoną linię - wraz ze
zmianą wyglądu opakowań i nazwy. Zamiast Cuni Complete granulat
nazywa się obecnie Cuni Pro:
http://animalia.pl/produkt,15864,105,Versele_Laga_Cuni_Pro_pokarm_dla_kr%C3%B3lika_1kg.html
W starych opakowaniach (Complete) dostępne są jeszcze karmy 2.5kg.

Cuniland:
Witam serdecznie !

Nic mi nie wiadomo zeby Cuni Complete firmy VERSELE LAGA zostal wycofany.
Moze mysli Pani o cuni DUO? Cuni duo zostal wycofany i na jego miejsce
pojawil sie nowy granulat CUNI PRO. !

pozdrawiamy

CUNILAND.PL

I jak to w końcu jest?

[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 8:08 pm ]
Odpowiedź z paszczaka:
Witam

Nic mi o tym nie wiadomo. Owszem, trwa wycofywanie Cuni Duo, ale o Complete nie słyszałem. Za tydzień będę miał okazję porozmawiać z przedstawicielem VL, to się dowiem.

Pozdrawiam
Paweł Korulczyk

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 1:46 pm ]
I odpowiedź z Planeta Zoo:
Witam,
W linii Complete nic się nie zmieniło. Została wycofana linia Duo - zastąpiono ją linią Pro.
(...)
Serdecznie pozdrawiam,
Katarzyna Król

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 1:51 pm ]
No dobra przyznaję się, spanikowałam i zadzwoniłam do Versele Laga i powiedzieli mi, że linia Complete nie jest i nie będzie wycofywana  :jupi  Przynajmniej póki co tego nie planują i raczej to sie nie zmieni :) Duo jest wycofywane i na to miejsce wchodzi Pro o czym już wiemy :) Uffff kamień spadł mi z serca :]

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1054 dnia: Wrzesień 07, 2009, 15:50:54 pm »
a ja mam jeszcze prośbę, czy mógłby ktoś napisać jaki powinien być odpowiedni skład pokarmu dla królika (procentowo)? chodzi mi o węglowodany, biało i tłuszcze no i błonniki, popioły itd. czyli wszystko to, co na paczuszkach pokarmów widać?

nuka

• Gość
« Odpowiedź #1055 dnia: Wrzesień 07, 2009, 16:03:55 pm »

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1056 dnia: Wrzesień 07, 2009, 23:59:00 pm »
maravilloso :) ja się zastanawiam, dlaczego te wszystkie cudowne wasze linki nie są podpięte pod ten podklejony temacik dieta? przecież uniknęlibyście tyle bezsensownych i powtarzających się (w tym moich) pytań :P

nuka

• Gość
« Odpowiedź #1057 dnia: Wrzesień 08, 2009, 00:28:02 am »
Sebo2000, poczytaj uszatą niepodpiętą... to chyba żaden problem?
cała strona uszata.com zawiera ogromny materiał na temat króliczków, jest autorska, po co ją powielać skoro jest ogólnie dostępna?

Offline tusiatko_1987

• Użytkownik
  • *
    • Pepparkaka
« Odpowiedź #1058 dnia: Wrzesień 08, 2009, 07:07:25 am »
a ja ciagle nie wiem co z tym cc icp..

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
« Odpowiedź #1059 dnia: Wrzesień 08, 2009, 12:13:04 pm »
Tusiątko tzn czego nie wiesz? Bo jeśli ne jesteś pewna czy CC wycofują, to tak jak pisałam wczesniej - dzwoniłam do VL i powiedzieli mi, że zamiast linii Duo jest linia Pro a linia Complete pozostaje bez zmian. Nie zamierzają jej wycofywać i póki co na 100% będzie. Czyli nie maja takich planów i raczej takich nie będzie, bo CC różni sie od CP a CD i CP są bardzo podobne. Nie masz się czym martwić :)