Autor Wątek: Najlepsze granulaty na rynku  (Przeczytany 1097211 razy)

nuka

• Gość
Odp: Najlepsze granulaty na rynku
« Odpowiedź #1000 dnia: Wrzesień 02, 2009, 15:58:27 pm »
megan jest moim zdaniem gorsza od vitapolu.
Ilość podawanego granulatu zależy od wieku uszaka i od jego dziennej diety. Niektórzy nie podają granulatu w ogóle, bo ich króliś zjada ogromne ilości zieleniny i warzyw.
Teraz jak jest świeżynek pod dostatkiem moje uszy dostają 1 łyżkę granulatu dziennie a zdarza się, że i tego nie zjedzą. Ja mam dorosłe kicaje.

O wodzie cytuję wypowiedź SylwiG z innego tematu
"Dajemy wodę źródlaną , która ma niską zawartość wapnia, np 30 .. Górka natura ma najmniej, lub jest woda w biedronce w dużej butli która też ma mało wapnia. Musisz sprawdzić. Możesz podawać wodę przegotowaną ostudzoną"

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1001 dnia: Wrzesień 02, 2009, 16:25:51 pm »
dobrze, a jak z mieszaniem karm i jak z dropsami? (czytaj wyżej) :)

nuka

• Gość
« Odpowiedź #1002 dnia: Wrzesień 02, 2009, 16:31:23 pm »
Granulat mnożesz łączyć, możesz też podawać jeden rano, drugi wieczorem.
Dropsy wywal, zamiast nich daj suszonego banana, rodzynkę, od czasu do czasu, bardzo rzadko - orzeszka lub inny przysmak

Offline Jadwinia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1003 dnia: Wrzesień 02, 2009, 16:55:00 pm »
Cytat: "Sebo2000"
a megan to naprawdę coś złego? odradzane jak animals czy znośne jak vitapol?

mieszanka to mieszanka, te polskich firm nie różnią się specjalnie składem (z dodatkowymi "bonusami" w postaci robali włącznie)
Cuni Nature to też mieszanka, ale jak ją porównasz z Meganem to widać różnicę.
Megana dostała w wyprawce Myszy i szczerze mówiąc nie mogłam się doczekać, aż ją przestawię na Cuni, bo mnie po prostu odrzucały te kolorowe "ufoludki" jakie tam były :oh:  nawet ciężko zgadnąć, z czego one są zrobione,blee :/
"Przestań się oszukiwać, Ty też jesteś królikiem (...) Wszyscy tu jesteśmy królikami, w różnym wieku, w różnym stopniu, i kicamy sobie po świecie (...)"Lot nad kukułczym gniazdem, Ken Kesey

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1004 dnia: Wrzesień 02, 2009, 17:12:06 pm »
mhm :P no dobra, dobrze wiedzieć, ale to jak z tym Cuni Nature, ma zostać, czy lepiej cuni pro (czysty granulat) i to uzupełniać suszonkami itp? czy wogóle takie mieszanki (firm renomowanych) się sprawdzają?

i czy rodzynki (lub borówki) dawać kupne, czy samemu suszyć?

megana88

• Gość
« Odpowiedź #1005 dnia: Wrzesień 02, 2009, 17:58:57 pm »
Z tego co pisano mi wczesniej, mieszanki powinno się całkowicie wyeliminiwać z diety króliczka ponieważ mają za dużo tłuszczy. Co do suszonych owoców i warzyw, ja kupuję w moim warzywniaku (zawsze mam pewność, że jest ok), albo w sklepie zoologicznym (ostatnio nawet widziałam suszone pomidory i brokuły :D )

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1006 dnia: Wrzesień 02, 2009, 18:25:20 pm »
hm.. a brokuły suszone są surowe, nie? znaczy suszy się surowe? może i głupie pytanie, ale w sumie nie wiem.. :P fajny warzywniak, ja będę musiał sam suszyć..

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1007 dnia: Wrzesień 02, 2009, 19:56:57 pm »
Tak suszy się surowe , ale są to cienkie plastry.  Moje np suszonych nie dotkną a za świeżymi przepadają.
SylwiaG

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1008 dnia: Wrzesień 02, 2009, 21:41:45 pm »
no, dobrze że dziadek jedzie w piątek na targ, zrobi mi zakupy i świerze i do suszenia  :knuje  mała napewno się ucieszy   :lol a to jeszcze zapytam.. czy mógłbym np. wymieszać cuni pro z cliffi? powiedzmy pół na pół? ew. cuni pro z cuni nature? nie będzie jedno z drugim kolidowało?

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1009 dnia: Wrzesień 02, 2009, 21:52:15 pm »
Cliffi ??  A to chyba nie najlepsza karma ?? Możesz pokazać ??  Cuni nature jest ok  ale są chyba różne wersje CN. Kolidować nie będzie ale pierwsze pokaż co to te cliffi.
SylwiaG

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1010 dnia: Wrzesień 02, 2009, 22:15:09 pm »
no jak to, Cliffi? nie wiesz co to Cliffi?  :rotfl2 :P  śmieję się, bo widzę, że macie mnie za lamusa, w sumie słusznie, i oczywiście żartuje, bo napewno wiesz co to te Cliffi (ja to dziś pierwszy raz na oczy widziałem, na dodatek na googlach), i raczej myslimy o tym samym Cliffi, przeczytałem o nim na 61 i 62 i 67 stronie tego tematu :P sama koleżanka Nuna, która widzę, że jest tu guru napisała, że w/g niej to najlepsza karma, a jak zdążyłem się domyśleć Cuni pro jest zaraz po niej :D

Offline sylwiaG

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #1011 dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:00:27 pm »
Aha, ostatnio nie czytałam  więc mam prawo nie wiedzieć, a prędzej o tej karmie nie było mowy. Po niej raczej jest Cuni  Complete  a później dopiero CP jak już :) Więc odpowiedź brzmi nie będzie kolidować .
SylwiaG

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #1012 dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:07:20 pm »
CP jest przed CC ponieważ nie zawiera zbóż :)
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1013 dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:09:46 pm »
ja się nie wypowiem bo nie wiem, ale chodźby z racji cenowej CP wygląda na lepszy :P ale to jak będzie CC czy CP lepsze?

Offline Truffle

• Użytkownik
  • *
  • 진기씨,사랑해~
    • dA
« Odpowiedź #1014 dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:40:32 pm »
CP lepsze :) wyjaśniłam wyżej dlaczego :)
Haikus are stupid
I cannot write them at all
Deal with it, retard.

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #1015 dnia: Wrzesień 03, 2009, 02:42:15 am »
A Cuni Nature ogólnie nie jest dobre, bo to miszanka. Jesli już chcesz coś koniecznie lączyc, to jakieś 2 granultay, np. Cuni Pro, CUni Complete, Cliffi, Wildlife itp.

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1016 dnia: Wrzesień 03, 2009, 10:39:28 am »
a czemu mieszanki są nie polecane? ze względu na wyżej wspomnianą zawartość tłuszczu? i czy można się spodziewać listy granulatów, na temat której dyskutowaliśmy kilka postów wyżej? Bo strona koleżanki bardzo fajna, ale mało tych granulatów :(

Offline jpuasz

• Członek SPK
  • Członek SPK
  • GRUPA ADOPCYJNA SPK
  • Moje króliki: Pusiek i Kulka
  • Za TM: Liska
« Odpowiedź #1017 dnia: Wrzesień 03, 2009, 11:13:40 am »
po pierwsze tłuszcz, po pierwsze królik sobie wybiero tylko pewne elementy, zazwyczaj te najbrdziej słodkie czyli najbardziej tuczące. Waetość tłuszczu na opakowaniu jest średnia, czyli żeby było wiadomo ile tłuszczu ma to co zjada królik, to trzeba by pewnie pomnożyć tę wartość kilka razy.

Liska była z nami 4 lata, 6 miesięcy, 3 tygodnie i 5 dni (od 01.09.2009 do 27.03.2014)

Sebo2000

• Gość
« Odpowiedź #1018 dnia: Wrzesień 03, 2009, 11:22:52 am »
mhm, no i ok :) jutro mała dostanie cuni pro albo cliffi :)

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 6:01 pm ]
witam, mam jeszcze pytanie dotyczące dwóch karm: Cuni Crispy co to wogóle jest? Analiza: białko 16%, tłuszcz 3.5%, popiół 7%, włókno 15%, wapń 1.1%, fosfor 0.55%, wit. A 8.750IU/kg, wit. D3
1.800IU/kg, wit. E 18mg/kg, miedź 10mg/kg.

i Supreme Petfoods Science Selective i inne produkty tej firmy.

i który cliffi gold mam kupić? ten fizjologiczny czy jakiś dowolny?

Jolka

• Gość
« Odpowiedź #1019 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:36:57 pm »
Cytat: "Sebo2000"
a czemu mieszanki są nie polecane? ze względu na wyżej wspomnianą zawartość tłuszczu? i czy można się spodziewać listy granulatów, na temat której dyskutowaliśmy kilka postów wyżej? Bo strona koleżanki bardzo fajna, ale mało tych granulatów :(

jakie mało? po co Ci wiecej? wiekszosc forumowiczów korzysta z jednego max dwóch rodzai wiec po co Ci  wiecej.. Masz powiedziane juz wcześniej że najleprzym granulatem jest Cuni Pro który najprościej zdobyć zamawiając przez internet.  
Ziarna zbóż które składaja sie na owe niezdrowe mieszanki są kaloryczne i tłuste co często prowadzi do nadwagi i otylości u królików wiec dlatego nie powinno sie ich podawać uchaczom naszym.. żadnych kolb, dropsów i innych pierdół :lol  :lol